Bilgisayar Programcılığından sonra ne düşünüyorsun? Yazılım alanında ilerlemek ise bölüme pek gerek yok ama belki çevre edinme konusu sana katkı sağlayabilir. Yazılım işine büyük çaba vermezsen açıkta kalırsın. Yazılım konusunda ilerleyeceksen tavsiyem üniversite sınavına tekrar girip yüksek puan almaya bak. O üniversitelerden mezun olunca iş bulman daha kolay olur.

Eğer KPSS düşünüyorsan daha düşük atama puanı olan ön lisans bölümlerine bakabilirsin. Bilgisayar Programcılığı ile de atanabilirsin. 90 üstü alsan yeterli olur diye düşünüyorum.

Sıkıntı o zaman. O kadar zengin aile özelde okutuyor zaten. Fakirliğin gözü kör olsun. :(

Ben o bölümü bitirdim. KPSS ile atanmak imkansiz cunku 85 puan minimum Alim oldugu zaman diger bolumlerle aliniyor seninle birlikte 100.000 kisi basvuruyor. Mulakatli sinava bile gittim bizzat torpili gordum. Kendine ayiracak vaktin olacak kendini surekli gelistirecen. Ben bilgisayarsiz bitirdim o bölümü. O dersleri baska bolum okuyarak ogrenmek cok daha kolay. Kendi kendine ogrenebilirsin o dersleri, her şey paraya bakiyor. Para kazandiracak bolumlere yonelmeni tavsiye ederim. Elektrik gibi. Her hafta kamuda alim oluyor ekektrik teknisyeni icin. Mesela ben olsam elektrik okurdum şu an aklim olsaydi. Hemsirelige puanim yetiyordu mesela onu secseydim keske şu an evim arabam vardi. Özel sektorde ise hiç is yok oldugu zamanda para vermiyorlar orayada torpille giriyorsun. Kac sefer Vatan PC mulakata girdim almadilar. Neyse soyleyeceklerim bu kadar fazla soze gerek yok.

Bilgisayar Programcılığından sonra ne düşünüyorsun? Yazılım alanında ilerlemek ise bölüme pek gerek yok ama belki çevre edinme konusu sana katkı sağlayabilir. Yazılım işine büyük çaba vermezsen açıkta kalırsın. Yazılım konusunda ilerleyeceksen tavsiyem üniversite sınavına tekrar girip yüksek puan almaya bak. O üniversitelerden mezun olunca iş bulman daha kolay olur.

Eğer KPSS düşünüyorsan daha düşük atama puanı olan ön lisans bölümlerine bakabilirsin. Bilgisayar Programcılığı ile de atanabilirsin. 90 üstü alsan yeterli olur diye düşünüyorum.
KPSS kazanamam. O potansiyel bende yok. Bunu kendimi kötülemek için demiyorum. Aslında ODTÜ bilgisayar mühendisliğini istiyordum. Maalesef orayı kazanacak potansiyel bende yokmuş.

Bazı şahıslar istersen istediğin yeri kazanırsın diyor. Ancak her zaman öyle olmuyor. Psikolojik rahatsızlığım yüzünden hayatım mahvoldu.

KPSS kazanamam. O potansiyel bende yok. Bunu kendimi kötülemek için demiyorum. Aslında ODTÜ bilgisayar mühendisliğini istiyordum. Maalesef orayı kazanacak potansiyel bende yokmuş.

Bazı şahıslar istersen istediğin yeri kazanırsın diyor. Ancak her zaman öyle olmuyor. Psikolojik rahatsızlığım yüzünden hayatım mahvoldu.

Benim ortamim yok ders falan calisamiyorum. Tansiyon, seker hastasi babam var. Her sabah ömrümü tuketiyor. 5 yıldır birlikteyiz omrumu tuketti saclarimi beyazlatti. Gece TV ile uyuyor sabah TV ile kalkiyor son ses aciyor. Gece 2'den once TV kapanmiyor. Bu virüs yuzunden takildim kaldim burada yakinda İstanbul'a gitmeyi dusunuyorum.

Açıkta kalmaktan korkuyorum. Eğer olmayacaksa okumanın bir anlamı yok gibi geliyor bana. Sizce nasıl?

İyi Sosyaller.
Şuan Boğaziçi, Koç, İTÜ, ODTÜ gibi okulların ileri gelen bölümlerinde okumadığın sürece nerede, ne bölümde okuduğunun çok bir önemi yok gibi. Açıkta kalmayayım, bir şey okuyayım diyorsan bence okunur. Nitekim ben öyle yaptım ve şu anda da DGS ile geçtiğim AÖF Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde okuyup bir yandan da yazılımcı olarak çalışıyorum. Ama burada asıl nokta okuduğun bölümden çok kendini geliştirebilmen çünkü bu bölüme giren 100 kişiden 90'ı sektörde iş dahi bulamıyor ve kurye, kasiyer, garson olarak çalışıyorlar. Diploma tek başına bu sektörde hiç bir işine yaramaz. Eğer okurken bir yandan kendini geliştirir, projeler üretir ve güzel de bir çevre kurarsan başarılı olursun diye düşünüyorum.

Türkiye'de hiçbir işin garantisi yok hacı. Yazılıma ilgin varsa okuyabilirsin ama bu sektörde önemli olan ne kadar istekli olduğun ve edindiğin çevre. Çevre edinmek, aktivitelere katılmak için okuyabilirsin, onun dışında çaba göstermediğin müddetçe zaten açıkta kalacaksın demektir.

Yapay zekâ kod yazamaz diyorsun ama bugün tek kişi ChatGPT ile full-stack uygulama çıkarıyor. Yazılımcılar bitmez, doğru; ama AI kullanmayı bilmeyen yazılımcılar çoktan bitti. Sen de onlardan olmamaya bak.

Tamemen uzun yazı yazıp birde boşa debelenmişsin yazık... Sizin devriniz bitti...
Yapay zeka araçlarını kullanıyorum zaten 😂Kullanmayan yazılımcı yok. Sen yazılımı sadece kod yazmak zannediyorsun anladığım kadarıyla ama yazılım oturup IDE de kod yazmaktan ibaret bir şey değil. Tek kişi zaten ChatGPT ile fullstack uygulama çıkarır, eksiklerini de kendi tamamlar deploy eder, gayet başarılı da olur. Oturup algoritmasını tasarlar kodunu ChatGPT'ye yazdırırsan zaten yaparsın ki buna vibe coding deniyor günümüzde. Ama yazılımdan zerre anlamayan biri bunu yapamaz, yazdırdığı kodu anlayamaz, hatalarını debug edip düzeltemez, geliştirmeler ekleyemez, en başında nasıl host edeceğini dahi bilmez, öğrenirse yapar ki zaten bunu öğrendiğinde IT ve yazılım öğrenmiş olur 😂

LLM motorlarını çok seviyorsun madem sana ChatGPT'den de bir cevap getirdim 😂

Bak, AI artık yazılım üretiminde büyük bir hız ve kolaylık sağlıyor, ama tek başına bir yazılım geliştiremiyor. Kodları yazdırmak kolay, ama yazdırılanın mantığını anlamak, hatalarını bulup düzeltmek, yeni özellikler eklemek ve uygulamayı deploy etmek tamamen insanın işi. Yazılımcı olmadan bu süreci yönetmek imkânsız çünkü AI sana sadece araç sunuyor; kararları, tasarımı, altyapıyı ve sürdürülebilirliği insan belirliyor. Yani temel yazılım ve IT bilgisi olmadan ortaya çıkan “kod yığını” çalışabilir ama gerçek bir ürün hâline gelemez.