3586

Uzman
Makaleler
33
Eski emektar bilgisayarı çıkardım, biraz NFS Heat oynayayım dedim. Birden burnuma yanık kül kokusu geldi, bilgisayar buram buram mangal ateşi kokuyor. İçini açtım, kokladım ama kokunun nereden geldiğini bulamadım. Çalışmasında sorun da yok. Sizce neden böyle oluyor?
  • AMD Ryzen 5 2600X
  • Sapphire Pulse Radeon RX570 4 GB
  • Gigabyte B450M S2H

Güç kaynağı ömrünü bitirmiştir, veya ekran kartı soğumuyordur. Fan bağlantısı düzgün yapılmamış olabilir. Eski sistemler, yenilerine kıyasla hava desteğine çok daha fazla bağımlılar.

Eski emektar bilgisayarı çıkardım, biraz NFS Heat oynayayım dedim. Birden burnuma yanık kül kokusu geldi, bilgisayar buram buram mangal ateşi kokuyor. İçini açtım, kokladım ama kokunun nereden geldiğini bulamadım. Çalışmasında sorun da yok. Sizce neden böyle oluyor?
  • AMD Ryzen 5 2600X.
  • Sapphire Pulse Radeon RX570 4 GB.
  • Gigabyte B450M S2H.

Hocam ekran kartının jelatinini çıkarmamış olabilirsiniz.

Kesin PSU'dandır diyemem, eski anakartlarımın birinde bende PSU olduğunu düşünüp değiştirmiştim ama koku gelmeye devam etmişti, yani gelmek değilde gelip gidiyordu diyelim. En son anakart tamamen kapanıp rafa kalkmadan birkaç gün öncesinden bahsediyorum. Burada daha çok kokunun kaynağını bulamıyorsanız parça parça kontrol yapmanız veya bir şeylerin patlak vermesini beklemeniz gerekir gibi duruyor, zaten bir yerden yanık kokusu geliyorsa illaki değiştirilmesi gerekecektir.

Yine de PSU'ya bir test yapabilirsiniz, sistemden söküp 24 pinlik bağlantıdaki yeşil ve siyah kabloları iletken bir tel veya kablo aracılığı ile birbirine kısa devre yaparak PSU'yu anakart bağlı olmadan çalıştırıp koku gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.

Son düzenleme: