Sizce gerçek anlamda bir hızlanma sağlıyor mu format atmak?

• Oy verenlerin toplamı
    28
Bilgisayarı nasıl kullandığınıza göre değişir. Eğer çok fazla dosya yükleyip önbellek bırakıyorsanız ve ekstra güncelleme dosyaları şişmiş ve virüslerden dolayı yavaşlayabilir ama bunlara dikkat ediyorsanız çok fazla etki edeceğini düşünmüyorum.

Her formatta hızlanır çünkü tertemiz oluyor sıfıdan kuruyorsun. Tabii bu 1 ayda 1 yapmalısın demek değil.

Sisteminde bir gariplik olduğunu ya da yavaşladığını iyi bir kullanıcı anlar. Ona göre bir tuhaflık hissedersen yapılabilir.

Mevcut Windows yapılandırmamı kuralı 3 yıl oldu ve herhangi bir yavaşlama söz konusu değil.

install.webp

Eğer işletim sisteminizi doğru kullanırsanız "format bilgisayarı hızlandırır" gibi efsanelere kendinizi kaptırmak zorunda kalmazsınız.

Saçma sapan şeyler indirip virüslediysen hızlandırır da durup dururken formatlamak yerine temizlik uygulamaları kullanılabilir. Format sonrası o bütün driverları geri yüklemek falan acayip eziyet. Ö diye kusasım geliyor.

Temizlik uygulamaları yerine cleanmgr kullanmak daha mantıklı.

Temiz kurulum yapmak bilgisayarda çok kalan kalıntıları ve önbellekleri temizleyip sıfırdan başlangıç yaptığı için ayrıca insanlar Windows güncellemelerini bazen kurulmasın diye kurma esnasında dondurduğu veya zorla bilgisayarı kapattıkları için oluşan sorunlardan kurtarıyor. Bu yüzden temiz kurulum yapmak çok güzel bir şey ve her yıl yapmak lazım gibi davranıyor insanlar, her konunun altına "format atın" diyen insanları ciddiye bile alamıyorum artık.

Cihazı asla korumayıp elinize gelen her siteye tıklayıp her şeyi indiriyorsanız, hiç Disk Temizleme aracı ile temizlemiyorsanız temiz kurulum sistemi rahatlatır, ama bilinçli bir kullanıcıysanız bilgisayar her zaman normal çalışır, temiz kurulum hiçbir şey değiştirmez.

Efsane değil ama o olay 2000'lerin başına ait, yani Windows XP dönemlerinde kaldı. Bugün artık anlamı yok.