Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

muxo

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkese selamlar. Ben yakın zamanda bilgisayar topladım.

Kullandığım Anakart: ASUS B650E Max Gaming Wi-Fi
Bilgisayarın Power tuşuna bastığımda güç tuşu seri bir şekilde yanıp sönüyor ve bilgisayar sorunsuz bir şekilde Windows ekranına geliyor.
Kafamı kurcalayan şey şu: Bilgisayarın ilk açılış anında bu Power tuşunun seri bir şekilde yanıp sönmesi normal mi? Bilen bilir, ASUS'un anakartlarında Q-LED diye bir şey var. Eğer bilgisayarda donanımsal bir sıkıntı varsa Power LED'i yanıp sönüp hata mesajı verdiriyor. Bu anakartın Q-LED'i Power tuşundan sinyal verecek şekilde ayarlı yapmışlar.
Sizce bilgisayarda bir sorun mu var? İlk açılışta böyle seri bir şekilde yanıp sönmesi normal mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sıkıntı diye düşündüğüm şey daha anlaşılır olsun diye video da yükledim.

Çözüm
Merhaba arkadaşlar.
ASUS'un en son ki çıkardıgı BIOS güncellemesini yükleyince sorun çözüldü. Yaklaşık 4 ay sonra ASUS tarafı bu anakartın bu sorununu BIOS güncellemesi ile çözmüş oldu. Bilginiz olsun.
Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkese selam. Ben yakın zamanda bilgisayar topladım.

Kullandığım Anakart: ASUS B650E Max Gaming Wi-Fi
Bilgisayarın Power tuşuna bastığımda güç tuşu seri bir şekilde yanıp sönüyor ve bilgisayar sorunsuz bir şekilde Windows ekranına geliyor.
Kafamı kurcalayan şey şu: Bilgisayarın ilk açılış anında bu Power tuşunun seri bir şekilde yanıp sönmesi normal mi? Bilen bilir, ASUS'un anakartlarında Q-LED diye bir şey var. Eğer bilgisayarda donanımsal bir sıkıntı varsa Power LED'i yanıp sönüp hata mesajı verdiriyor. Bu anakartın Q-LED'i Power tuşundan sinyal verecek şekilde ayarlı yapmışlar.
Sizce bilgisayarda bir sorun mu var? İlk açılışta böyle seri bir şekilde yanıp sönmesi normal mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sıkıntı diye düşündüğüm şey daha anlaşılır olsun diye video da yükledim.

Aslında RAM hatası veriyor ama hata olmadığı için duruyor, onu dikkate almayın.

Sisteminizin boot süresi uzun, RAM'ler 6000 MHz üstü çalışmasın, BIOS güncel olsun, RAM'ler doğru slotlara takılı olsun.

Hepsi bu şekildeyse BIOS'tan Memory context restore ayarını açıp deneyin.

Asus B560M-Plus kullanıyorum. Bilgisayarın ramlerini 2666 Mhz'den 3200 Mhz'ye çektiğim günden beri aynısı bendede oluyor. 2666'ya geri çektiğimde düzeliyor. Bir sorun yok. 3 yıldır her açtığımda bu oluyor. Hatta zamanında yeşil sitede bununla ilgili konu açmıştım bende. :)

Q LED teknolojisi ile ilgili bilgim çok yok ancak yine de yanitlamak istiyorum. Çalışıyorsa sorun yok gibi.

Evet çalışıyor ama bu hata verecegim diye bilgisayar boot süresini çok uzatıyor bu yüzden bilgisayarın ekranına görüntü gelmesi uzun sürüyor.
Bundan önceki cihazımı 10 yıl önce toplamıştım. O 15 saniyede Windows ekranına geliyorken daha yeni topladıgım bu makinede 1 Dk'yı buluyor.

Aslında RAM hatası veriyor ama hata olmadığı için duruyor, onu dikkate almayın.

Sisteminizin boot süresi uzun, RAM'ler 6000 MHz üstü çalışmasın, BIOS güncel olsun, RAM'ler doğru slotlara takılı olsun.

Hepsi bu şekildeyse BIOS'tan Memory context restore ayarını açıp deneyin.

Bendeki RAM'lar şu: XPG 16 GB (1x16 GB) Lancer Blade siyah DDR5 6000MHz CL36 1.35v PC RAM. (ASUS'un kendi sitesinde uyumluluk listesinde var)

EXPO modunu disable yapsam da yapmasam da yine aynı hatayı alıyorum. Yani RAM 4800 MHz ile çalışsa da 6000 MHz ile çalışsa da aynı hatayı veriyor.
2 tane RAM'i ayrı ayrı tek tek farklı slotlara denedim yine aynı.
BIOS'u güncelledim. Fakat hiçbir şey degişmedi.
Dediginiz gibi BIOS'tan Memory context restore ayarı Auto'daydı. Enable yaptım disable yaptım yaine hata vererek açıyor.

Fakat şöyle ilginç bir şey var. RAM'i 1. veya 3. slota takınca ekrana hiçbir şekilde BIOS ekranı bile gelmiyor. Ne zaman 2 veya 4'e takayım o zaman BIOS geliyor ekrana. 10 yıl sonra zor güç bela para biriktirip makine topladım onda da bu durum keyfimi kaçirdı.

Onu hata olarak algılamayın, hata olsa sistem açılmaz sistemde sadece boot süresi uzun, sistemdeki HDD, harici disk, USB cihazlar bu süreyi uzatabilr.

Onu hata olarak algılamayın, hata olsa sistem açılmaz sistemde sadece boot süresi uzun, sistemdeki HDD, harici disk, USB cihazlar bu süreyi uzatabilr.

Artık böyle kullanacagım. Her şeyi yaptım. Zoruma giden şey 10 yıl önce topladığım 2.nesil i3 işlemcili sistem 15 saniyede Windows geliyordu bunda ise o hata vermesi yüzüne 1dakikadan daha uzun açılıyor. Yapacak bir şey yok bu şekilde kullanacagım.

Artık böyle kullanacagım. Her şeyi yaptım. Zoruma giden şey 10 yıl önce topladığım 2.nesil i3 işlemcili sistem 15 saniyede Windows geliyordu bunda ise o hata vermesi yüzüne 1dakikadan daha uzun açılıyor. Yapacak bir şey yok bu şekilde kullanacagım.

Bu tarz bir olayı bende yaşadım. Abimin eski (2015-2016) bir laptopu vardı M.2 SSD'li. 12-13 saniye civarında açılıyordu. Onda mesela Lenovo logosu çok kalmıyordu boota geçiyordu hemen. Ben şu anda kendi masaüstümde 20 saniye falan sürüyor.

Depolama: Kioxia G2 exgeria 512 GB (dramli)
İşlemci: Ryzen 5 2600.
Anakart: A520-MK V2 rev 1.1
RAM: 16 GB tek kanal G.Skill Ripjaws 3200 MHz CL16.

Neden daha uzun sürüyor bilmiyorum. BIOS'da Fastboot'da açık aslında.