Yelleeror

Becerikli
Geçen gün 3mt bir DP kablosu aldım. Ne alakası var dersenız olay tam olarak su sekıl yasandı: DP kablosu bozuktu, degıstırdım sonra ve DP kablosunu taktım calısmadı, sonra amac denemek olsun diye DP kablosunun monıtoru baglı olanı ekran kartına ekran kartına baglı olanı da monıtore taktım yanı tam tersını falan yaptım oyle cıkart tak denerken ekran gelmedıgı ıcın de tustan bilgisayarı 2 3 defa kapatmısımdır. Sonra bır kez actıgımda RGB donen fanlar durmus sekılde ıdı. Anımasyon gecıslerı yok, RGB gecıs anımasyonunda donmustu. Sonra kabloyu degıstırdım ve mucizevi şekilde o kablo da bozuk cıktı ya da DP sürümü monitörüm ekran kartıma uymadı sanırım. Sonra bu olaydan 1 2 gun sonra ara sıra bilgisayarı actıgımda RGB fanlar gelmedı ama yenıden baslattıgımda gelıyor mesela şu an yok. RGB tusuna da basınca hiçbir şey olmuyor ama korkutucu bir şey benım ıcın neden bazen yanıp da bazen yanmıyor? PSU Gamepower 550W 80 Plus Bronze, sızce bundan kaynaklı sorunlar olur mu? Açıkçası şu an degıstırme dururum olmasa da bu RGB olayı aklımda cok suphe bıraktı.

Hocam AI şöyle bir şey söyledi "bu arkadaşın sorunu aslında birkaç farklı teknik detayın birleşimi gibi duruyor. Hem donanımsal hem de statik elektrik kaynaklı bir karmaşa var. Şunları önerebiliriz:
1. statik elektrik ve "Power cycle"
Bilgisayarı üst üste tuştan kapatıp açtığı için sistemde statik elektrik birikmiş olabilir. Bu da RGB kontrolcüsünün (controller) sapıtmasına neden olur?
Çözüm: Fişi çeksin, güç tuşuna 15-20 saniye basılı tutsun. Sonra fişi takıp tekrar denesin. Bu genelde "bazen yanıyor bazen yanmıyor" durumlarını çözer.
2. DP kablosu ve "20. pin" mevzusu.
Ekran gelmemesi ve sonrasında yaşanan bu garipliklerin sebebi kalitesiz DP kablolarındaki 20. pin (Power pin) sorunu olabilir. Eğer kablo monitörden kasaya geri akım (voltaj) gönderiyorsa, anakart veya kontrolcü kendini korumaya alıyor olabilir.
Çözüm: Farklı bir HDMI veya kaliteli bir DP kablosuyla sistemi bir süre test etmeli.
3. kontrolcü bağlantıları.
RGB fanlar genelde kasanın arkasındaki bir kontrolcüye bağlıdır. Bilgisayarı kapatıp açarken veya kablo takıp çıkarırken kasayı sarstıysa, kontrolcünün SATA güç kablosu veya anakart RGB bağlantısı gevşemiş olabilir.
Çözüm: Kasanın arka kapağını açıp kontrolcüye giren tüm kabloları bir elden geçirmesi, tam oturduğundan emin olması lazım.
4. PSU şüphesi.
Kullandığı PSU (Gamepower 550W) çok üst segment bir ürün değil. Eğer voltaj kanallarında (özellikle 5V veya 12v kanallarında) bir dengesizlik varsa, RGB gibi hassas bileşenler ilk etkilenenler olur.
Not: Şu an değiştiremiyorsa bile en azından prizin topraklı olduğundan ve kasanın çok fazla yük altına girmediğinden emin olmalı.
Özetle; önce statik elektriği boşaltsın, sonra kablo bağlantılarını sıksın. DP kablosunu değiştirdiğinde sorun düzelirse suçlu kesinlikle o kablodur."