S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Dün işe gitmeden önce, saat 09.30–10.30 arasında elektrikler iki kez gidip geldi. Ben bunu normal bir durum sandım fakat meğer farklıymış. Binanın elektrik sigortalarını tek bir hatta bağlamışlar. Yani bir dairede sigorta attığında tüm binanın elektriği kesiliyor. Elektrik gidip gelirken kasadan bir kıvılcım çıktı. Muhtemelen PSU (güç kaynağı) yandı çünkü kasanın arkasından duman çıktığını gördüm. O andan sonra bilgisayar bir daha açılmadı.

Bildiğiniz gibi bu aralar maddi sorunlarım var; borçlar, icra dosyaları derken zaten zor bir süreçten geçiyorum. En azından kafamı dağıttığım bir bilgisayarım vardı, şimdi o da yok. Açıkçası ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Zararı nasıl karşılayabilirim? Bu elektrik tesisatını yapan kişi neden her daireye ayrı hat çekmek yerine tek bir hat üzerinden tüm binayı bağlamış, anlamıyorum.

Her türlü öneriye açığım. Gerçekten yardımcı olursanız çok sevinirim

Herhangi bir daireye gelen elektrikçi de yapmış olabilir. Bu durum tüm daireler için geçerliyse ayrı ama sorunlu bir daire vardır. Elektrikçi kaçak akımı iptal ettiyse direkt binadan attırıyordur. Zamanında bu tarz bir durumla karşılaşmıştım.

TR tesisatlarında dalgalanma mevzusu malesef sakat iş. Benim de en büyük korkum bu. Mahallede ayda 2-4 den fazla kesinti oluyor. Herhangi bir uyarı, bilgi de yok. TAK diye kesiyorlar :) Altta dükkan var. Örümcek ağları bağlanmış sigorta kutusu var. Ketıl takıyor tak binayı attırıyor :) Evdeki 80k lık çift pc kimin umurunda ki.

Bir ara araştırmıştım ama hatırladığım kadarıyla bu durumu belgeliyor olman lazım. Biraz saçma bir denklem. Elinde kanıt olacak da nasıl kanıtlayacaksın ki? Akım-Voltaj değerlerini takip eden cihaz felan vardı sanırım. TR de bu iş yemez deyip kadere boyun eğmiştim. Artık elektrikler gittikten sonra fişleri çekiyorum. Senin adına acı bir tecrübe olmuş ama sonrası için bu aklında olsun.

Hocam daire içi panoya baktınız mı? Kaçak akım rölesi varsa ve sıkıntı yoksa, elektrik sağlayıcısının suçudur. Böyle bir durum bende yaşadım; elektrik 5 saniyede 2 defa git gel yaptı modemim yandı. Kaçak akım rölem kesin çalışıyor eminim geriye tek ihtimal dalgalanmadan dolayı olması kalıyor. Ben uğraşmadım bu süreçle, modemi attım.

Valla bu işler çok sıkıntı fakat tek bir hatta bütün dairelerin bağlı olması mümkün değil.
Fakat topraklama hattı tek bir tane olması normaldir. Bir dairenin kolon sigortasında problem varsa ve ana panodaki rcd tetikleniyorsa bütün binanın elektriği uçabilir. Her binanın ayrı hattı var mı? Bunun ayrımını siz girişteki ana panoya bakarak da yapabilirsiniz veya fotosunu çekip AI'e atsanız daire sayısına göre o da kablo ve sigorta sayısıyla beraber durumu size özetler.

Zararı karşılama işine gelirsek, psu kaliteliyse sadece psu patlamıştır. Garantisi varsa servis değişimde problem çıkaracağını sanmıyorum. Ama psu dandik ise işler biraz problem. Bu zararın elektrik dağıtım şirketi tarafından karşılanması için binadaki elektrik tesisatının uygun olması gerekiyor ki ben Türkiye'deki binaların %95'inin uygun olmadığını düşünüyorum.
Cimer'e yazılabilir fakat cimer 'de doğrudan dağıtım şirketine yönlendirecektir. Dağıtım şirketi ana panoda bir sıkıntı görürse, pano düzeltilene kadar elektriği kesebilir burada da işler iyice çıkmaza girebilir.

Şansımıza sadece psu ile durumu kurtardıysak ilerleyen dönem için elektriğin sıkıntı olduğu bir yerde notebook kullanmak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Arkadaşlar belki online ups'te önerebilir fakat topraklama vs. yoksa o da bir işe yaramayacaktır.

Merhaba arkadaşlar,

Dün işe gitmeden önce, saat 09.30–10.30 arasında elektrikler iki kez gidip geldi. Ben bunu normal bir durum sandım fakat meğer farklıymış. Binanın elektrik sigortalarını tek bir hatta bağlamışlar. Yani bir dairede sigorta attığında tüm binanın elektriği kesiliyor. Elektrik gidip gelirken kasadan bir kıvılcım çıktı. Muhtemelen PSU (güç kaynağı) yandı çünkü kasanın arkasından duman çıktığını gördüm. O andan sonra bilgisayar bir daha açılmadı.

Bildiğiniz gibi bu aralar maddi sorunlarım var; borçlar, icra dosyaları derken zaten zor bir süreçten geçiyorum. En azından kafamı dağıttığım bir bilgisayarım vardı, şimdi o da yok. Açıkçası ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Zararı nasıl karşılayabilirim? Bu elektrik tesisatını yapan kişi neden her daireye ayrı hat çekmek yerine tek bir hat üzerinden tüm binayı bağlamış, anlamıyorum.

Her türlü öneriye açığım. Gerçekten yardımcı olursanız çok sevinirim.

Elektriği sağlayan firma ile görüşün karşılamak zorundalar karşılamayı kabul etmezlerse THH'ye başvurabilirsiniz.

Elektriği sağlayan firma ile görüşün karşılamak zorundalar karşılamayı kabul etmezlerse THH'ye başvurabilirsiniz.

Aynen firmayı arasın, "alo" desin, "psu patladı, paramı verin".
Sonra gelsinler incelesinler, desinler ki ana panoda usulsüzlük var, her dairenin ayrı hattı olması lazım. Sizde elektrik hattı kat olarak ayrılmış. Hatta belki topraklama bile yok veya 2.5mm çekilmiş minimum 6mm olması lazım. Her daireye ayrılana kadar elektriğinizi kesiyoruz, bina ortak para toplayıp düzelttirsin desin.

Bu işi yapacak elektrikçi arkadaş da 100 - 150K masraf çıkarsın, bütün daire sakinleri de zaten para ödemeye bayılır; ortaklaşa elektrik tesisatını yenilerler. Hatta olmazsa bu arkadaşa sen de para gönderirsin değil mi?

Mesaj hedefini başka yerde kasmanı rica edeceğim, abuk subuk öneriler yapmayın insanlara. Ben konunun sahibi değilim beni bile ayar ediyor bu bilgisizce atılan mesajlar.