Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Aklıma çok takılan bir soru var, bunun da tek sebebi AMD. Intel tarafında en güçlü işlemcilerde IGPU'lar bulunuyor. Yani K > KF ve diğerleri şeklinde ayrılıyor. Ancak AMD kanadında ise işler tam manası ile böyle değil ve AMD IGPU'lar ile Intel IGPU'lar da denk değil. Yani işlemci zarları üzerinden düşünecek olursak Intel'de hiç kesilme/kırpılma işlemi görmemiş işlemcilerin IGPU'su ve diğer tüm özellikleri varken bu neden AMD'de eksik? Yoksa iGPU eklemek için bir şeyi eksik mi koyuyorlar? Önbellek konusuna inmeyin o chipset dışında ekleniyor diye biliyorum yani dmı, bellek kontrolcüsü gibi düşünmeyin. Yanlışsam da düzeltin lütfen.

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD 7000 serisinden itibaren işlemcilerine iGPU koyuyor, sadece bazı F serisi işlemcilerde yok neyi kıyasladığınızı da anlayamadım, iGPU elzem bir şey değil çoğumuz kapatıyoruz zaten.

Ayrıca iGPU AMD'de çekirdeklerin olduğu CCD de olmuyor bellek kontrolcüsününde bulunduğu ayrı birim içerisinde oluyor, çekirdek kalitesiylede bir bağlantısı yok.

Şu anki AMD işlemci performans ve verimliliğine Intel'in erişmesi de biraz zor, bayağı zaman alacak gibi.

AMD 7000 serisinden itibaren işlemcilerine iGPU koyuyor, sadece bazı F serisi işlemcilerde yok neyi kıyasladığınızı da anlayamadım, iGPU elzem bir şey değil çoğumuz kapatıyoruz zaten.

Ayrıca iGPU çekirdeklerin olduğu CCD de olmuyor, bellek kontrolcüsünün bulunduğu ayrı birim içerisinde oluyor, çekirdek kalitesiylede bir bağlantısı yok.

Şu anki AMD işlemci performans ve verimliliğine Intel'in erişmesi de biraz zor, bayağı zaman alacak gibi.

Yani kast ettiğim şu örnek veriyorum, 8400G'de PCI-e hat sayısı çok kırpılmışken neden çok normal bir işlemci seçelim, i5 12400 olsun, onda neden kırpılmıyor? Hani iGPU koymak diğer entegrelere engel mi oluyor yoksa?

Bir de bende 4790K vardı. GTX 1060'da 3GB VRAM yetmiyor diye ondan görüntü çıkışı almıştım. Zaten de aktif olarak oyun haricinde onu kullanıyordum. Chrome'da neden 5W harcayacağıma 20W harcayayım ki?

Son düzenleme:
8600G ile 12400 kıyaslanamaz, birinde basit bir iGPU varken diğerinde güçlü bir grafik birimi var, yani 12400 ile Mario oynayabilirsiniz 8600G ile PUBG oynayabilirsiniz, yapıları farklı bu işlemcilerin.

Bir de bende 4790K vardı. GTX 1060'da 3GB VRAM yetmiyor diye ondan görüntü çıkışı almıştım. Zaten de aktif olarak oyun haricinde onu kullanıyordum. Chrome'da ned

Eskiden böyle işe yarıyordu, artık grafik kartları çok güçlü, hiçbir etkisi olmuyor.

Öyleyse dediğim cevaba geliyor. Güçlü igpular daha fazla yer birimi de kaplıyor. Doğru mudur hocam? Peki 14900K ile 7800X3D durumu nedir? Sanırım ikisinde de igpu bulunuyor.

Eskiden böyle işe yarıyordu, artık grafik kartları çok güçlü, hiçbir etkisi olmuyor.
Çok da eski değil ben 7500F'e geçeli çok olmuyor. Hâlâ özlüyorum o keratayı. İstediği kadar IPC sunsun 7500F , anakartım Z97 chipset olsaydı o sistemi geliştirmeye oynardım ben. Duygulandım evet maalesef. Serinin en güçlü işlemcisiydi ve bunu satın alan kişiden duyduğum zaman içim parçalanmıştı. Neyse konu dışına çok saplayalım ama ben kullanıyorum igpuları sizi bilemem.

Evet bunlarda basit iGPU bulunuyor, benzer yapıda basit işler için koyulmuş bir birim, işlemciyi pek etkilemiyor.
Nasıl basit hocam? Sıradan bir laptop işlemcisinde ki Irıs yada Radeon Graphicsler artık DDR5 ramlerle mükemmel işler çıkarıyor. Bu iki işlemci de masaüstünün baba işlemcilerinden içlerinde ki igpular güçlü olması gerek bir nebze de olsa.

iGPU bazen hayat kurtarır, çift monitör kullanırken birine oradan görüntü verilebilir, ekran kartı arızalanır anakarttan görüntü alınabilir verimli olduğu noktalar var, zaten güncel AMD işlemcilerin neredeyse hepsinde iGPU var.

Nasıl basit hocam? Sıradan bir laptop işlemcisinde ki Irıs ya da Radeon Graphics'ler artık DDR5 RAM'lerle mükemmel işler çıkarıyor. Bu iki işlemci de masaüstünün baba işlemcilerinden içlerinde ki IGPU'lar güçlü olması gerek bir nebze de olsa.

Şöyle örnek vereyim, 7800X3D ile iGPU kullanarak 1080p güncel hiçbir oyunu oynayamazsınız, basit yani.

iGPU bazen hayat kurtarır, çift monitör kullanırken birine oradan görüntü verilebilir, ekran kartı arızalanır anakarttan görüntü alınabilir verimli olduğu noktalar var, zaten güncel AMD işlemcilerin neredeyse hepsinde iGPU var.
Ben sanırım hep laptop kullanınca yada Intel geçmişine sahip olunca entegre grafik birimine karşı bir sempati besliyorum. Kullanmasam bile kapatmazdım yani.

Şöyle örnek vereyim, 7800X3D ile iGPU kullanarak 1080p güncel hiçbir oyunu oynayamazsınız, basit yani.
4790K da 1080p en düşük ayarlar da GTA IV 60fps e kitleyip oynamıştım. Vulkan API ekleyemediğim halde 60fps oluyordu. Demekki artık yavaş ölüyorlar :(.