Mesut

Başarılı
Merhaba değerli sosyal okurları, dün aniden yaşadığım sorunu sizlere bildirmek ve benzer durumu yaşayan okurlardan öneri veya çözüm yöntemi alabilmek için bu konuyu açıyorum.

Sistemimin özellikleri:
  • ASUS ROG astral RTX 5090 ekran kartı.
  • G.Skill Trident Z5 Royal Neo RAM.
  • Ryzen 9 9950X3D işlemci.
  • Samsung 9100 Pro 4 TB.
  • ASUS ROG STRIX X870 e-e anakart.
  • Tryx RGB 360 sıvı soğutucu.
  • Hyte Y70 kasa.

Dün sistemimde oyun oynarken ani şekilde görüntü kesilmesi oldu. Daha önce oyun oynarken de oluyordu, normalde de oluyordu ama sık olmuyordu. Çift monitör kullanıyorum, görüntü ikisinde de gidiyordu ama kasa çalışır durumda görünüyordu. Çoğu zaman yeniden başlatarak bu sorunu düzeltiyordum. Bunun genelde ekran kartı sürücüsüyle alakalı olduğunu düşündüm. Dün akşamki görüntü kesilmesinden sonra bilgisayarı tekrar boot edemedim. Fanlar dönüyor, RGB çalışıyor fakat Q code ekranında 00 kodu, altındaki LED'lerde ise DRAM turuncu ışığı yanık kalıyordu.

Ne yöntem denediysem düzeltemedim. Denediğim yöntemler şöyle: BIOS reset, BIOS pilini sökerek 10-15 dakika bekletmek, ekran kartını sökerek denemek, RAM sökerek denemek, RAM belleklerini sırasıyla farklı slotlara takarak denemek, başka bilgisayardan çalışan RAM denemek, BIOS Update yapmak flash bellek ile.

Bu yöntemler hiçbir işe yaramadı, durum hiç değişmedi. Neyse ki ofiste bulunan farklı bir anakarttan (Gigabyte B840M Aorus Elite, AM5) DDR5 RAM ve işlemci alarak tekrar deneme fırsatım oldu. Mevcut sistemimdeki RAM'leri ona aktararak çalıştığından emin oldum, ardından işlemciyi aktardım. Fakat bu sistemde de görüntü alamadım. Sistemimdeki mevcut 9900X işlemcisini alıp kendi sistemime taktığımda çalıştı. Bu sebeple işlemcimin bozuk olduğuna emin oldum. Ama ilk kez bir işlemcinin durduğu yerde bozulduğunu gördüm. Daha önce 5800X3D işlemcim vardı, halen bende sorunsuz çalışıyor ama bu durum anakarttan dolayı mıdır, işlemciden dolayı mıdır bilemedim. Böyle bir süreçte ne yapılması gerekir, garantisi halen mevcut. Başka denemem gereken yöntemler var mıdır? Sadece AMD ile mi iletişime geçmeliyim yoksa anakart ve işlemci üreticisi ile aynı anda mı iletişime geçmem gerekir? Aranızda benzer durumu yaşayan varsa süreç hakkında bilgi verebilirse sevinirim.

Çapraz testle noktayı koymuşsun zaten, işlemci mefta. Muhtemelen anakart yüksek SoC voltajı verip çipi yaktı. Bence vakit kaybetmeden aldığın yere garantiye yolla, birebir değişim çıkacaktır. Yeni işlemci gelince takmadan önce BIOS'u güncellemeyi unutma. Geçmiş olsun.

Çapraz testle noktayı koymuşsun zaten, işlemci mevta. Muhtemelen anakart yüksek SoC voltajı verip çipi yaktı. Bence vakit kaybetmeden aldığın yere garantiye yolla, birebir değişim çıkacaktır. Yeni işlemci gelince takmadan önce BIOS'u güncellemeyi unutma. Geçmiş olsun.

AMD ile mi yoksa satın aldığım yer ile mi iletişime geçmeliyim. Benden kanıt isterlerse ne sunacağım bilmiyorum.

Bu sorunlar en çok malum anakartta sık yaşanıyordu yabancı forumlarda bayağı fazla var ama bizim ülkede çok nadirdi sanırım sayılı şanssız kişidensiniz. Garantiye hangi firma bakıyorsa ona yollamanız lazım işlemcide bir kararma falan var mı? Direkt sisteme görüntü vermiyor aniden görüntü gitti ve bozuk deyin. @Ayhan Dönmez Reddit buraya taşınıyor galiba.

Öncelike çok geçmiş olsun. Umarım birebir değişim ile sorununuz çözerler hocam. Harika ötesi bir sisteminiz varmış, nazar değdirmiş birileri.

Bugün aslında (son zamanlarda) en stabil olan anakart markası ASUS diye bilinirken; ben daha AM5 soket ilk çıktığında ASUS'un 7600x ve 7950x yaktığını görmüştüm. AMD tarafında sıfır soruna yakın giden tek marka Gigabyte oldu. AM5'in çıkışından beri de gözlemim olmuştur, şahsi deneyimim de oldu.

Geçmiş olsun hocam. 3d işlemcilerde zaten bir yanma problemi vardı, bunun gibi birkaç haberi bulmak mümkün. Umarım değişim yapılır.

1785092606250.webp

Bu sorunlar en çok malum anakartta sık yaşanıyordu yabancı forumlarda bayağı fazla var ama bizim ülkede çok nadirdi sanırım sayılı şanssız kişidensiniz. Garantiye hangi firma bakıyorsa ona yollamanız lazım işlemcide bir kararma falan var mı? Direkt sisteme görüntü vermiyor aniden görüntü gitti ve bozuk deyin. @Ayhan Dönmez Reddit buraya taşınıyor galiba.
Gerçekten TR de bir forumun bu kadar yol katedebildiğini görmek mutluluk verici. İşlemci için konu sahibine büyük geçmiş olsun.

işlemci tertemiz hiçbir kararma yok