Bu konu Cyberpunk 2077 ile alakalı spoilerlar içermektedir.

Bir Night City Efsanesi olmak için ölmek gerekir. Öyle bir adam düşünün ki üstüne her sıfat yapıştırılsın. Davası uğruna, nefreti uğruna ölecek biri. Johnny Silverhand! Gelin size Johnny Silverhand'in hikayesini tüm detaylarıyla anlatayım.
photomode_14042024_165329.webp

Tarih 16 Kasım 1988. Texas'ın College Station şehrinde Robert John Linder isimli bir çocuk dünyaya geldi. Ailesine ve çocukluğuna dair bilgimiz yok. Ergenliğinde Wendy O. Williams'ın en büyük hayranlarından biriydi. Hala da öyle. 15 Ocak 2003 tarihinde 'New Vietnam' olarak adlandırılan İkinci Orta Amerika Savaşı başladı. John ise askere gitmek için yaşı hakkında yalan söylemiş ve erken bir yaşta askere gitmişti. Savaş sürdüğü için Nicaragua'ya gönderildi. Savaş sırasında John'ın silah arkadaşı, John'a gelen merminin önüne atlayarak John'un hayatını kurtarmıştı. Ayrıca John bu savaşta kolunu kaybetmişti. Yozlaşmış ve halkını propagandalarla manipüle eden Amerika Birleşik Devletleri ise savaşta tam bir yıkım sergiliyordu. Savaş sırasında hükümetin kirli çamaşırları ortaya çıkmıştı. Askerlerin büyük bölümü cephelerini bıraktı ve ordudan firar ederek tepki gösterdi. Ancak buna karşılık hükümet, nüfuzunu kullanarak bu eski askerlere karşı güçlü bir propaganda kampanyası başlattı ve Amerikan halkını onları asker kaçağı olarak görmeye ikna etti. John ise hem kolunu hem de arkadaşını kaybetmesine sebep olan bu savaşta artık yer almak istemediğine karar vermişti. Cepheyi terk ederek Night City'e gitti ve 1 ay boyunca Hotel Pistis Sophia'da çık çıkarmadan kaldı. Orduya katılmak ve savaş, hayatını değiştirmişti. Bu değişikliği kimliğine de yansıtmak isteyen John, ismini Johnny Silverhand yaptı. Soyadı ise savaşta kaybettiği kolu yerine taktırdığı gümüş kol implantına dayanıyordu. Bu implant muhtemelen Johnny'nin ilk cyberpsychosis kurbanlarından biri olmasına yol açtı.​

Johnny burdan sonra arkadaşı Kerry Eurodyne ile rock grubu kurdu ve hükümetin yalanlarını ve yozlaşmasını anlattığı müzikler yapmaya başladı. Başlangıçta sadece arka sokaklardaki kulüplerde çaldılar. Ünlü değildiler. Ama bir yerden başlamak gerek değil mi? Johnny ve Kerry'nin yanına başka müzisyenler de katıldı. Davulcu olarak Denny, Klavyeci olarak Nancy ve Basçı olarak ise Henry. Gruba bir isim verilmeliydi ve Nancy Samurai adını önerdi. İlk konserleri Night City'de küçük bir bar olan Red Dirt'teydi. 2003'te Rainbow Cadenza adlı bir barda çalarlarken Universal Recording'in yöneticisi Jack Masters onları keşfetti ve Universal Recording müzik şirketi ile anlaştılar. Johnny'nin müziği devrimci bir nitelik kazanarak Rockerboy hareketini başlattı ve bir gecede sansasyon yarattı. Samurai ile birlikte rekor bir sürede ABD müzik listelerinin zirvesine yükseldi. Ancak başarılarına rağmen Samurai, grup içindeki kavgalar ve kişisel sorunların su yüzüne çıkmasıyla ayakta kalmakta zorlandı. Bu süre zarfında Nancy taciz içeren bir ilişki yaşıyordu. Nancy, ilişkide artık istismara dayanamayacağı bir noktaya geldi ve erkek arkadaşını pencereden aşağı itti. NCPD cesedi bulduktan sonra Nancy tutuklandı ve hapse atıldı. Nancy olmadan Samurai bir arada kalmakta zorlandı ve nihayet 2008'de dağıldı.​

Ancak Johnny o dönemde hâlâ en popüler müzisyenlerden biriydi ve ününü kullanarak şirket ve hükümet karşıtı mesajını iletmeye devam edeceği solo bir kariyer başlatmayı planlıyordu. O sıralarda DBS müzik şirketi, Johnny ile anlaşarak ekmeğini yemek o kadar çok istiyordu ki ona şantaj yaparak gerçek kimliğini İkinci Orta Amerika Çatışması'nın bir firarisi olarak açıklamakla tehdit ettiler.
Anlayacağınız Johnny sadece adını değil, kimliğini değiştirmişti. Kaçak durumuna düştükten sonra kimse Johnny'nin geçmişini bilmiyordu. DBS'in kendisine şantaj yapma girişimlerine karşı çıkan Johnny, bunun yerine bir kez daha Universal Music ile anlaştı. Ardından, asker kaçağı olduğunu itiraf ettiği ve hükümetin ordusuna gerçekleştirmesini emrettiği tüm korkunç eylemleri ifşa ettiği
'SINS of Your Brothers' adlı bir albüm yayınladı. Albüm büyük başarı kazandı ve asker kaçağı olmanın ne anlama geldiğine ilişkin kamuoyu algısını değiştirdi.​

Johnny, isyankâr tarzını ve müziğini 2010'larda da sürdürdü. Bu süre zarfında, NCPD'nin 'evsizlerin ayaklanmalarını bastırmak' için kullandığı acımasız yöntemlere dikkat çekmek için Japantown'da ücretsiz bir yardım konseri verdi. Johnny'nin Rogue Amendiares ile ilişkisi de 2011'de bir noktada onu aldattığını öğrendikten sonra sona erdi.​

Johnny, 4 Ağustos 2013'te The Hammer'da bir konser verdikten sonra eski sevgilisi Alt Cunningham ile yeniden buluştu. Alt Cunningham, Night City'nin gördüğü en iyi netrunnerdı. İkili o gece son kavgalarını ettiler ve Alt arka kapıdan gitti. Johnny Alt'tan özür dilemek için gittiğinde, Arasaka tarafından tutulan bir grup tarafından pusuya düşürüldü. Arasaka, Johnny'yi ağır yaraladı ve yaralı ve çaresiz Johnny, Arasaka'nın Alt'ı kaçırışını izledi ve ardından bayıldı. Arasaka Alt'ı ITS şirketi için yazdığı Soulkiller yazılımının yeni bir sürümünü geliştirmek için kaçırmıştı. Alt, Soulkiller'ı ölmek üzere olan kişilerin bilinçleri ve zihinlerini korumak için tasarlamıştı. Bir gazeteci olan Thompson ise Johnny'yi bir Ripperdoc'a götürdü. Ertesi gün uyanan Johnny, Thompson'ı yanına alarak eski sevgilisi Rogue'a gitti. Rogue bir paralı askerdi. Atlantis isimli bir mekandaydı ve bu mekanda başka paralı askerler de vardı. Johnny, Rogue'u ve yanında Santiago'yu buldu ve olayı anlattı. Johnny'ye kızgın olan Rogue teklifi kabul etmedi ama Santiago parayı gördüğü zaman Rogue'u ikna etti. Bu sırada Johnny takip edilmişti. Rogue, Johnny ve Santiago, Atlantis'ten çıktılar. Johnny eski grup arkadaşlarını arayarak, Arasaka kulesi önünde dikkat dağıtmak ve tepki çekmek için bir konser vermelerini istedi. Samurai'ın son konseri, Arasaka kulesinin önünde başlamıştı. Hayranlar, Arasaka'ya karşı bir isyan başlattı. Johnny'nin ekibi Arasaka kulesine girmiş ve güvenlik güçleri ile savaşıyordu. Bu sırada Alt'tan sorumlu olan Arasaka yöneticilerinden Toshiro Harada korkmuş ve Alt'ı Soulkiller'a bağlamıştı. Alt Mikoshi'ye hapsolmuştu. Johnny, güvenlik ile savaşırken Alt ise Mikoshi'den kaçmaya ve vücuduna geri dönmeye çalışıyordu. Bu sırada öfke dolu Johnny odaya girmiş ve Toshiro ile karşılaşmıştı. Toshiro, Johnny'e 'Alt'ın bağlantısını kesmemesini' söyledi. Alt'ın öldüğünü düşünen Johnny öfkeyle Toshiro'yu öldürdü. Daha sonra Alt'ın hala sıcak olan vücuduna sarılarak öldüğünü düşündüğü için Alt'ın bağlantısını kesti. Alt o sırada bedensiz şekilde Johnny'ye son kez bağırdı ama Johnny, Alt'ı duymadı...
Kuleye yapılan saldırıdan sonra Johnny ve Santiago Night City'den ayrılıp Aldecaldos göçebe ailesiyle birlikte saklanmaya başladı. Johnny bu noktadan sonra Terörist olarak suçlanmaya başladı. İkili 2015 yılında nihayet Mexico City'den ABD'ye döndü. Johnny'nin bu süre zarfında ne yaptığı hakkında çok az şey biliniyor, ancak 2015 yılı civarında Samantha Stevens adında bir itfaiyeci onu stüdyolarından birinde çıkan bir yangından kurtardı.​

20 Ağustos 2023'te Johnny, Morgan Blackhand, Rogue, Shaitan, Thompson ve Spider Murphy ile birlikte, Arasaka kulesini mini bir nükleer bombayla yok etmek ve nihayetinde
Dördüncü Şirketler Savaşı'nı sona erdirmek amacıyla bir Militech saldırı ekibine liderlik etti. Ancak Johnny'nin kulelere geri dönmek için başka bir nedeni daha vardı: Alt Cunningham'ı bulmak ve intikamını almak istiyordu. Alt bu sırada Mikoshi isimli zihinler hapishanesindeydi. Alt'ı başarıyla kurtardıktan sonra, Johnny Arasaka güçleri ve Adam Smasher tarafından Soulkiller laboratuvarlarında sıkıştırıldı. Zar zor siper bulmayı başaran Johnny, bundan sonra ne yapacağı konusunda kararsızdı. Kulelere yaptığı ilk saldırıda Alt'ı hayal kırıklığına uğrattığını düşünüyordu ve bu kez onu tekrar hayal kırıklığına uğratmamaya kararlıydı. Bir elinde Militech Hafif makinelisi, diğerinde Malorian Arms 3516 olan Johnny, siperden çıkmaya karar verdi. Smasher'a bağırıp onu kışkırtırken cephanesini boşalttı. Silverhand'in cüretkârlığı karşısında şaşıran Smasher arkasını döndü ve otomatik tüfeğini Silverhand'e ateşleyerek Rockerboy'un gümüş kolunu kopardı. Bu, Shaitan'ın, Smasher'ı hareketsiz hale getirmesini ve ekibin geri kalanına kaçma şansı vermesini sağladı. Murphy Johnny'ye ulaşmaya çalıştı ama Rogue tarafından durduruldu ve ona Johnny'nin öldüğünü söyledi. Johnny'nin hem de Rache Bartmoss'un bir gün intikamının alınacağını bilerek Rogue ile birlikte kaçtı. Johnny ise ekibi uzaklaştıktan sonra sedye ile Arasaka'nın karşısındaki bir yere götürüldü. Kafasına bir cihaz bağlanmıştı ve Johnny eseri ile karşı karşıyaydı. Arasaka kulesi havaya uçmuştu. O sırada Arasaka'nın sahibi olan Saburo Arasaka geldi ve Johnny'ye bunu neden yaptığını sordu. Johnny 'yarattığınız kaosa son vermek için' cevabını verdi. Saburo Arasaka, Johnny'nin kafasındaki cihazın çalıştırılması emrini verdi. Bu cihaz Soulkiller'ın Arasaka tarafından geliştirilmiş prototip bir versiyonuydu. Johnny, eseriyle karşı karşıyayken ufak bir acı hissederek 34 yaşında öldü. Cesedi Night City'nin hemen dışındaki terk edilmiş petrol sahalarında betonun altına gömüldü. Külleri olmamasına rağmen North Oak Columbarium'da Johnny'nin anısına bir naaş yapıldı. Gerçek adının kullanıldığı mezar kitabesinde 'Robert John Linder: Asla pes etmeyen or*spu çocuğu. Efsanelerin efsanesi.'​
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu hikaye detaylarını Johnny Silverhand sayfasından aldım. CD Projekt, hikayeyi biraz değiştirdiği için ben de kendi yorumum kattım bazı yerlere. Çünkü öbür türlü oyunla eşleşmiyordu. Bariz sahne hataları ve hikayede tutarsızlıklar oluşuyordu. Mantığım yettiğince kendim tamamladım. Eksik olan yerler ise bilgi verilmediği için ne yazık ki yok. Johnny Silverhand beni kendine en çok bağlayan karakterdir oyun evreninde. Bu yüzden bu yazıyı hazırlamak istedim. Kendi yorumumu katmak istiyorum bu kısımda.

Johnny'ye terörist denmesinin sebebi, ABD'nin yaptığı kara propaganda ve Johnny'nin şirketlerin karşısında saf tutması nedeniyle şirketlerin yaptığı kara propagandalardır. Düşünsenize, adam şirketlerin yaptığı propagandalar insanların düşünce yapısını zehirlediği için gidip kendini feda ediyor. Johnny otoriteye kesinlikle karşı çıkar. Geçmişinde kendi hariç hiçbir şeyi önemsemeyen bir narsisttir. 2077'de ise V ile kurduğu bağ ile özgürlük uğruna her şeyi yapabilecekken, V'nin yaşaması için kendini sonsuza kadar hapiste tutmayı göze alan biridir. Hatta eğer Rogue sonunu seçerseniz Smasher'ın yaptığından sonra deliye döndüğünü ve büyük bir vicdan azabı çektiğini görebilirsiniz. Öyle ki geçmişinden kurtulabilecek kadar büyük bir vicdan azabı. Öyle ki geçmişini asla unutturmayacak bir hatırayla yaşamanın verdiği vicdan azabı. Bu adam sırf eski sevgilisiyle küs öldü diye binayı yerle bir eden bir adam. Hatta Johnny o kadar otorite karşıtı ki bir yan görevde politikacılarla alakalı 'bu şehre bi nükleer daha atmam lazımmış' diyor. Johnny Silverhand bana kalırsa günahıyla sevabıyla yazılmış en iyi karakterlerden birisidir. V'nin dolayısıyla sizin akıl hocanı görevini üstleniyor. Biraz alakasız olacak ama Kurtlar Vadisini çok severim. Hikayeyi bilenler kendini Polat'ın, Johnny'i de Aslan Amcanın yerine koysun. Bağı anlayacaksınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eline saglik aga. Şu an oyuna tekrar başladım seksi bir bayan olarak, daha once bitirdiğimde panam sonu ve Johnny'ye bedenimi teslim ettigim sonlari yaptim he bir de DLC bitirmistim.
Yeni bir DLC gelmeyecek zaten 2. Oyunu yapacaklarini soylemislerdi umarim cok daha iyi bir hikayesi olur.
Bana gore Phantom Liberty'nin sonundan itibaren gecmeli eger şu anki oyuna bagli kalincaksa yeni oyunda. V tekrar sahalara siber donanimlarla donebilecegi bir senaryo hiç fena olmaz. Cunku bitirilmesi gereken daha cok dusman ve olaylar var.

Eline saglik aga. Şu an oyuna tekrar başladım seksi bir bayan olarak, daha once bitirdiğimde panam sonu ve Johnny'ye bedenimi teslim ettigim sonlari yaptim he bir de DLC bitirmistim.
Yeni bir DLC gelmeyecek zaten 2. Oyunu yapacaklarini soylemislerdi umarim cok daha iyi bir hikayesi olur.
Bana gore Phantom Liberty'nin sonundan itibaren gecmeli eger şu anki oyuna bagli kalincaksa yeni oyunda. V tekrar sahalara siber donanimlarla donebilecegi bir senaryo hiç fena olmaz. Cunku bitirilmesi gereken daha cok dusman ve olaylar var.
Teşekkür ederim. Oyunun net bir sonu olmadığı için bence Phantom Liberty sonu olmaz. Ayrıca eğer karakterler korunmak istenirse ki CRDP genelde karakterlerini silmez (Iorveth hariç) bence Korkma Ecelden sonu kullanılır. Vücut konusunda ise önce Phantom Liberty baz alınarak Cynosure'daki Martix, Alt'a ulaştırılır ve Johnny ve V'nin sağlıklı şekilde yaşaması vesaire sağlanabilir.

Teşekkür ederim. Oyunun net bir sonu olmadığı için bence Phantom Liberty sonu olmaz. Ayrıca eğer karakterler korunmak istenirse ki CRDP genelde karakterlerini silmez (Iorveth hariç) bence Korkma Ecelden sonu kullanılır. Vücut konusunda ise önce Phantom Liberty baz alınarak Cynosure'daki Martix, Alt'a ulaştırılır ve Johnny ve V'nin sağlıklı şekilde yaşaması vesaire sağlanabilir.
Seni yerim adam. Tam istediğim şey bu işte.