Bir şirkette Windows lisansları nasıl olmalıdır?

hasanmerkit

Başarılı
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Merhaba Techolay.

Çalıştığım firma şu anda 2 PiluX (Debian, Linux), 2 Windows cihaz kullanıyor. Windows cihazlar etkinleştirme soruyor ve bu cihazları baştan kurmayı planlıyoruz. Ancak firmamızda sadece lisanslı ürün kullanılmasını planlıyoruz.

İşletim sistemine sahip olmayan cihazları satın aldılar. Microsoft haricinde daha uygun fiyata satın alınabilecek "OEM olmayan" kutulu lisanslar bulmak ve bunları faturalı satın almak mümkün mü?

Firmamız tamamen yasal olmak istiyor. Windows lisansına sahip olmayan bir adet dizüstü bilgisayar ve bir adet masaüstü bilgisayar bulunuyor. Diğer bilgisayarlar zaten Linux bulunduruyor ki onlarda böyle dertlerimiz yok.

Yani kısaca şunları sormak istiyorum:

1. Firma içerisinde Windows Pro sürümleri kullanmak yasal mı yoksa Enterprise sürüm mü satın almamız gerekiyor? (Eğer mümkünse LTSC sürümü satın alacağız.)

2. Denetim esnasında firma içerisinde Windows 11 Home (satın alınırken içinde verilen OEM lisanslı) dizüstü bilgisayar bulunması bir sorun teşkil eder mi? (Cihaz şahsi. Firmaya ait değil.)

3. Bu lisansları Microsoft dışında yasal ve faturalı alabileceğimiz farklı bir kaynak var mı? Microsoft Pro sürümü için 9500 TL istiyor. Bir Linux sevdalısı olarak bunu aç gözlülük olarak görüyorum. Tabi ki de emeklerin karşılığını ödemeliyiz. Ama ben firma için değil de kendim için bir Windows Pro alacak olsam bu ücreti vermem. Bir ara 2000 TL'ydi. Yine o civarlarda sanıp kendim için satın almak için kontrol ettiğimde 9500 TL olduğunu gördüm :')

Firmaya alınan PC'de Windows Lisansı olmasının sıkıntı yarattığını görmedim. Örnek olarak sağlamlisans gibi yerler de fatura gönderiyor. Bu durumda ise yasal değil denilemez diye düşünüyorum. İsterseniz kurumsal lisanslar da alabilirsiniz. Mail ile anahtar ve fatura geliyor. Arkadaşlar da baksınlar.

Firmaya alınan PC'de Windows Lisansı olmasının sıkıntı yarattığını görmedim. Örnek olarak sağlamlisans gibi yerler de fatura gönderiyor. Bu durumda ise yasal değil denilemez diye düşünüyorum. İsterseniz kurumsal lisanslar da alabilirsiniz. Mail ile anahtar ve fatura geliyor. Arkadaşlar da baksınlar.
Güvenlik hizmeti de verileceği için birkaç ağır denetimlerden geçecek. İnternetten alınan lisansların kabul edilememe ihtimalinden çekiniyorum. Microsoft'un kabul edeceği şekilde olması lazım. Özellikle bu sertifikaları/belgeleri almaya çalıştığımız esnada denetleyecekler:

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi
ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
ISO 27701 Kişisel Veri Yönetim Sistemi

Az önce sağlamlisans firması ile canlı olarak görüştüm. OEM lisans satıyorlarmış. Denetimleri sorduğumda hep kaçamak cevap verdiler.

2008 yılında şirket olarak tamamen yasal olan kutulu Windows kullanmak durumundaydık. O dönemlerde denetlemeye geldiklerinde işletim sistemine ait faturaları ve lisanslı Windows kurulum CD'lerini kontrol etmişlerdi. Aradan geçen 17 senenin ardında şu an bulunduğum kamu kurumunda lisansı olmayan bilgisayarlar görüyorum. Pek sorun teşkil etmiyor sanırım artık.

Saglam lisans Microsoft partner degil.
İşyerlerine Microsoft'un denetleme yetkisi var.
Microsoft veya partnerden lisans gösteremezseniz iyi bir ceza odersiniz gibi.

İnternette ucuza satılanlar keyler lisans değil, onlar aktifleştirme anahtarı. Lisanslar pahalı. Şirket için lisans alınmalı, key değil. Her pahalı olan da lisans olmayabilir, güvenilir yerden alın.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt