cemkaraca

Yetkin
Dava açmak için adliyeye yani savcılığa gideceğimi biliyorum ama oraya gittiğimde ne yapacağımı bilmiyorum. İzlemem gereken adımlar nelerdir? Avukatım var, avukatımla beraber mi gitmeliyim? Yoksa tek başıma mı?

….. MAHKEMESİNE

(Görevli ve yetkili mahkemenin adı yazılmalıdır, misal :

Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine)

DAVACI
: Davacının adı, soyadı, kimlik numarası

ve adresi yazılmalıdır.

DAVALI : Davalının adı, soyadı ve adresi yazılmalıdır.

DAVA KONUSU : Davanın konusu, davanın ne için ve neden açıldığı, ne istenildiği kısaca açıklanmalıdır. Ödenmeyen kira borçlarının tahsili, tapu kaydının düzeltilmesi, kıdem ve ihbar tazminatı ve diğer işçi alacaklarının ödenmesi gibi.

DAVA DEĞERİ : Dava malvarlığı haklarına ilişkinse yani taleplerin parasal bir karşılığı varsa dava konusunun değeri yazılmalıdır. Mesela 1000 (bin) TL alacağın tahsili isteniyorsa dava değeri 1000 (bin) TL olarak belirtilmelidir.

Dava açılmasına neden olan olaylar, davanın neden açıldığı, ne talep edildiği, taleplerin gerekçeleri ve hukuki dayanakları, iddia ve taleplere ilişkin deliller sıra numarasıyla (1, 2, 3, …..) açıklanmalıdır:

DELİLLER : Varsa belge ve tanık gibi deliller liste halinde belirtilmeli ve iddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği açıklanmalıdır.

HUKUKİ NEDENLER : İlgili kanun ve diğer mevzuat belirtilmelidir.

SONUÇ VE İSTEM : Dava sonucunda ne talep edildiği ve ne istenildiği açık bir şekilde belirtilmelidir. GG/AA/YYYY (tarih).

İmza

Davacı

Ad Soyad

EKLER

Varsa dava dilekçesine eklenen delil ve diğer belgeler sırayla belirtilmelidir.