Sağ vites, yani arka aktarıcı neden sürekli 4'te duruyor? Onu pedal çevirmesi en zahmetsiz gelecek şekilde ayarlaman gerekir. Düz yoldayken bacak kaslarına ve yorgunluk seviyene göre 2-4 arası olabilir. Yokuş aşağı sürerken en yükseğe alırsın. Yokuş çıkarken ise eğimin açısına göre 1 veya 2'ye alırsın.
Sol kısımdan ayarlanan vites, yani aynakol dişlisi 1 ise en düşükte demektir. O kısımda genellikle 3 dişli bulunur. Aynakol dişlisinin en iç kısımdaki olanı en küçüktür ve düşük vitestir. Buna rağmen zorlanıyorsan o halde arka aktarıcıyı 1 veya 2. vites civarında tutarak kullan.
Bundan 10 yıl kadar önce ben de senin gibi zorlanıyordum. Aynakol dişlisini kademeli şekilde yükseltip kendimi yavaş yavaş ona alıştırdım. Artık en yüksek viteste ve en yüksek performansı alacak şekilde kullanabiliyorum. Aynakol dişlisi sürekli 3. olanda, yani en yüksek viteste duruyor. Yolun ve rüzgarın durumuna göre ise arka aktarıcı 5-7 arasında oluyor. Yani bisikletimi genellikle 19-21. vites aralığında kullanıyorum. Yokuş çıkarken ise 16 veya 17. viteste çıkıyorum. Sen de bu şekilde yavaş yavaş kendini zorluğa alıştırabilirsin.