Dr.Baboky

Uzman
Forumda yaşanan son olaylardan sonra bende Bitwarden Password Manager kullanmaya başladım. Gerekli parolalarımı da taşıdım. Fakat ilk defa böyle bir deneyimi tecrübe edeceğim için aklıma bazı sorular takıldı.

-Bitwarden uyguluması güvenilir mi, parolalarımın başka insanlar tarafından ele geçme ihtimali var mı?
-Otomatik doldurma dışında hangi ayarları yapmalıyım?
-Yıllık 10 dolar verip premium almaya gerek var mı, değer mi?
-Son olarak hesaplarımı nasıl daha güvenli hala getirebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
1) Uygulama güvenilir ve açık kaynak. Başka insanlar tarafından ele geçirilme ihtimali yok.

2) Otomatik doldurma dışında herhangi bir ayar yapmana gerek yok. İstersen uzantı site içindeki toplam hesap gösterme yerini kapatabilirsin gizlilik açısından.
1758102454409.webp

3) 10 dolar verip premium almaya gerek yok. Ama premium olayında iyi özelliklerde var. Açığa çıkmış parolalar, Yeniden kullanılmış parolalar, Zayıf parolalar, Güvensiz Web Siteleri, Pasif İki Aşamalı Giriş gibi özelliklerde var. Ama ne kadar kullanışlı sana kalmış.

4) Hesaplarını daha güvenli hale getirmek için ekstra güvenlik önlemleri (2FA gibi ekstra önlemler) açman yeterli. Bitwarden sitesine gidip hesabındaki bu ekstra güvenlik önlemlerini açabilirsin.
1758102562542.webp

Ek olarak her hesabında farklı parolalar kullanman güvenliğini arttırır. 2FA uygulaması olarak Proton Auth öneririm. Hem PC hem telefonunda kullanabilirsin.

Yaklaşık 1 yıldır Bitwarden kullanıyorum. Şimdi sorularınızı cevaplayayım:

- Evet, güvenilir. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı var. Parolalarınız ise güvende, şahsen ben tek bir sorun bile yaşamadım bu konuda.

- Otomatik doldurma dışında yapmanız gereken pek bir ayar yok. Kasanızın kilitlenme süresini değiştirebilirsiniz. Ben tarayıcı kapatıldığında kilitlenecek şekilde ayarladım. Her defasında kasanın kilidini açmak yorucu geliyordu.

- Hayır, ücretsiz sürüm gayet yeterli.

- İki aşamalı doğrulama tüm hesaplarınızda olabildiğince açık olmalı, şifreleriniz olabildiğince karışık olmalı. Ben iki aşamalı doğrulama anahtarlarımı da Bitwarden’da tutuyorum, siz de öyle yapabilirsiniz.

Not: Ana parolanızı unutmamaya dikkat edin, tahmin edilebilir bir ana parola koymayın. Gerekirse güvenli bir yere not edin. Belli aralıklarla ana parolanızı değiştirin.

Yaklaşık 1 yıldır Bitwarden kullanıyorum. Şimdi sorularınızı cevaplayayım:

- Evet, güvenilir. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı var. Parolalarınız ise güvende, şahsen ben tek bir sorun bile yaşamadım bu konuda.

- Otomatik doldurma dışında yapmanız gereken pek bir ayar yok. Kasanızın kilitlenme süresini değiştirebilirsiniz. Ben tarayıcı kapatıldığında kilitlenecek şekilde ayarladım. Her defasında kasanın kilidini açmak yorucu geliyordu.

- Hayır, ücretsiz sürüm gayet yeterli.

- İki aşamalı doğrulama tüm hesaplarınızda olabildiğince açık olmalı, şifreleriniz olabildiğince karışık olmalı. Ben iki aşamalı doğrulama anahtarlarımı da Bitwarden'da tutuyorum, siz de öyle yapabilirsiniz.

Not: Ana parolanızı unutmamaya dikkat edin, tahmin edilebilir bir ana parola koymayın. Gerekirse güvenli bir yere not edin. Belli aralıklarla ana parolanızı değiştirin.

Hocam, sizce geçmeye değer mi? Lastpass'ı önerir misiniz alternatifi olarak da.

Bitwarden premium kullanıyorum. Sebebiyse yaptıkları işi beğendiğim için desteklemek istedim. Yıllık 380 liraya almıştım. Ücretsiz sürümü de iş görüyor. Tek farkı TOTP kodlarını kullanabiliyorsun.

Bitwarden, güvenilir, açık kaynak ve AES-256 şifreleme kullanan ve düzenli olarak güvenlik denetimi yapan bir uygulama. Dolayısıyla, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bitwarden için güçlü bir şifre olmalı; bu şifre bilgisayar veya internete bağlı bir aygıtta değil, fiziksel bir şeyde olmalı. Bir kağıtta mesela ya da akılda kalıcı ama güçlü bir şifre olmalı. Ayrıca, iki aşamalı doğrulamada kullanmalısınız ve SMS ya da e-posta değil, TOTP kullanmanız lazım. Bitwarden'ı tarayıcıdan değil, uygulamasından kullanın.

Kurtarma kodlarınızı şifre yöneticisine kaydetmeyin bunları fiziksel bir şeye ve internete bağlanmayacak bir USB bellekte saklayın.