Konu Başlıkları Gizle
Merhaba sevgili Techolay ailesi. Bu yazıda bölüm bölüm yayınlayacağım e-kitabımın ilk bölümünü paylaşıyorum. Bu bölüm size birazcık sıkıcı gelebilir çünkü borsanın ne olduğu gibi şeyler yazıyor. Ancak ben yine de okumanızı tavsiye ederim. Biliyorum diye düşünmeyin. Biliyorsanız da hatırlamış olursunuz. Neyse, hadi lafı fazla uzatmadan hep birlikte kitabımın ilk bölümüne geçelim.
İlk kez borsa deneyimi yaşadığımda, 2000’lerin başlarında, internet şirketlerinin patlama yaptığı zamanlardı. O dönemde herkes “.com” diye bir şeyin her şeyin önünü açacağını düşünüp yatırım yapıyordu. Ama ne yazık ki, .com balonu patladı ve birçoğu büyük kayıplar yaşadı. Bu süreç bana şunu öğretti: Borsada sadece yüksek değerlere sahip şirketlere odaklanmak değil, sağlam temellere dayalı olanlara yönelmek çok daha önemli.
Mesela, 2008 finansal krizini hatırlıyorum. Herkes bankaların ve mortgage şirketlerinin çöküşünü konuşuyordu. Ben de bu krizden etkilenmeden sağlam temelleri olan sektörlere yönelmeyi tercih ettim. Teknoloji ve sağlık gibi sektörler, kriz sonrasında hızla toparlandılar. Bu deneyim, yatırımın sadece kısa vadeli kazançlardan ibaret olmadığını, uzun vadeli stratejilere dayanması gerektiğini bana gösterdi.
Örneğin, 2016 yılında Brexit referandumu sonrasında Avrupa borsaları ciddi bir düşüş yaşadı. Çoğu yatırımcı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının büyük kayıplara yol açacağına inanarak panikle satış yaptı. O dönemde ben, global pazarda güçlü şirketlere odaklandım ve sabırlı bir yaklaşım benimsedim. Bu sayede kayıplardan kaçınmakla kalmadım, doğru seçimlerle kazanç elde ettim. Bu olay, borsanın sadece anlık dalgalanmalara dayalı bir işlem olmadığını, aslında büyük resmi görebilmek gerektiğini bana hatırlattı.
Örneğin, 2009’da yenilenebilir enerji sektörü büyük bir yükseliş gösterdi. Birçok yeni şirket ortaya çıktı, ancak ben daha köklü ve sağlam temellere sahip şirketlere odaklandım. General Electric gibi uzun vadede büyüme potansiyeli olan şirketler, bu dönemde bile değer kazandı. Bu deneyim, risk ve getiri dengesini kurmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Mesela, COVID-19 pandemisi sırasında dünya borsalarında büyük bir çöküş yaşandı. Birçok yatırımcı panikle hisse senetlerini sattı. O dönemde ben, sağlık ve teknoloji gibi krizden etkilenmeyen sektörlere odaklandım. Sağlık şirketleri, örneğin Pfizer, aşı üretimine hızla odaklanarak büyük kazanç sağladı. Teknoloji sektörü de, evden çalışma ve dijitalleşme ile önemli bir büyüme yaşadı. Bu süreç, doğru stratejiyle krizi fırsata çevirebilmenin gücünü bana gösterdi.
Evet arkadaşlar. Eğer buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim. Eğer hoşunuza gittiyse beğenip yorum yapabilirsiniz. Bu konudaki etkileşim benim için çok önemli. Eğer etkileşim iyi olursa bir sonraki bölüm daha çabuk gelecek. Yarın bu saatlerde yayınlamayı planlıyorum ancak eğer etkileşim güzel olursa bugün veya yarın öğlen gibi yayınlayabilirim. Eğer yarınki yayınlanacak bölümün içeriği ne diye merak ediyorsanız aşağıya link bırakıyorum. O konudaki ilk mesaja bakabilirsiniz.
Arkadaşlar bu bölümü biraz kısa kestim. Sonuçta bu temelin temeli. Ülkemizde 85 milyon kişi var. Bunların 15 milyonu çocuk olsa kalır geriye 60 milyon. Bunların 10 milyonu zengin ancak berber dükkanı ile zengin olmuş falan desek kalır geriye 50 milyon. Bir 10 milyon da cahil veya zihinsel engelli desek kalır geriye 40 milyon. Bu 40 milyonun 35 milyonu borsa ile ilgileniyordur. Şu anda borsamızda da yaklaşık 10 milyon katılımcı var.
BÖLÜM 1: GİRİŞ
1.1 Borsa Nedir?
Borsa, temelde hisse senetlerinin, tahvillerin ve diğer finansal araçların alınıp satıldığı bir yer olarak tanımlanabilir. Ama borsa, sadece ticaret yapılan bir alan değil; aslında ekonomi, şirketler ve piyasa dinamiklerini daha yakından görüp anlamanızı sağlayan bir araçtır. Yatırım yaparken borsayı anlamak, doğru kararlar alabilmek için çok önemli.İlk kez borsa deneyimi yaşadığımda, 2000’lerin başlarında, internet şirketlerinin patlama yaptığı zamanlardı. O dönemde herkes “.com” diye bir şeyin her şeyin önünü açacağını düşünüp yatırım yapıyordu. Ama ne yazık ki, .com balonu patladı ve birçoğu büyük kayıplar yaşadı. Bu süreç bana şunu öğretti: Borsada sadece yüksek değerlere sahip şirketlere odaklanmak değil, sağlam temellere dayalı olanlara yönelmek çok daha önemli.
1.2 Yatırımın Temelleri
Yatırım yapmadan önce, “Ben neyi başarmak istiyorum?” diye sormak gerekir. Yatırım yapmak sadece para kazanmak değil; aslında bir hedefe ulaşmanın yoludur. İlk başlarda ben de kazanç peşinde koştum. Ama zamanla fark ettim ki, borsa sadece fiyatların yükselmesini beklemekten ibaret değil. Yatırımın temellerini anlamak, doğru adımlar atmak çok daha önemli.Mesela, 2008 finansal krizini hatırlıyorum. Herkes bankaların ve mortgage şirketlerinin çöküşünü konuşuyordu. Ben de bu krizden etkilenmeden sağlam temelleri olan sektörlere yönelmeyi tercih ettim. Teknoloji ve sağlık gibi sektörler, kriz sonrasında hızla toparlandılar. Bu deneyim, yatırımın sadece kısa vadeli kazançlardan ibaret olmadığını, uzun vadeli stratejilere dayanması gerektiğini bana gösterdi.
1.3 Borsa ve Finansal Piyasalar Nasıl Çalışır?
Borsa, sadece arz ve talep ile işler demek yanlış olur. Ekonomik veriler, hükümet politikaları, yatırımcı psikolojisi ve daha pek çok faktör borsayı etkiler. Kısa vadede borsa dalgalanabilir ama uzun vadede piyasalar genellikle doğru bir yön bulur.Örneğin, 2016 yılında Brexit referandumu sonrasında Avrupa borsaları ciddi bir düşüş yaşadı. Çoğu yatırımcı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının büyük kayıplara yol açacağına inanarak panikle satış yaptı. O dönemde ben, global pazarda güçlü şirketlere odaklandım ve sabırlı bir yaklaşım benimsedim. Bu sayede kayıplardan kaçınmakla kalmadım, doğru seçimlerle kazanç elde ettim. Bu olay, borsanın sadece anlık dalgalanmalara dayalı bir işlem olmadığını, aslında büyük resmi görebilmek gerektiğini bana hatırlattı.
1.4 Risk ve Getiri Arasındaki Denge
Yatırım yaparken, yüksek getiri hedeflemek otomatik olarak yüksek risk almak anlamına gelmez. Yüksek getiri, doğru strateji ve risk yönetimiyle elde edilir. Benim tecrübemde risk almak, doğru riskleri almak demektir. Yüksek risk almak, her zaman yüksek kazanç anlamına gelmez, doğru hamleleri yapmak ise çok daha değerli.Örneğin, 2009’da yenilenebilir enerji sektörü büyük bir yükseliş gösterdi. Birçok yeni şirket ortaya çıktı, ancak ben daha köklü ve sağlam temellere sahip şirketlere odaklandım. General Electric gibi uzun vadede büyüme potansiyeli olan şirketler, bu dönemde bile değer kazandı. Bu deneyim, risk ve getiri dengesini kurmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
1.5 Yatırımcı Profilleri ve Stratejiler
Herkesin yatırım yapma tarzı farklıdır. Kimi kısa vadeli kazançları hedefler, kimisi uzun vadeli ve sürdürülebilir bir büyüme peşindedir. Her yatırımcı profili, farklı stratejiler gerektirir.Mesela, COVID-19 pandemisi sırasında dünya borsalarında büyük bir çöküş yaşandı. Birçok yatırımcı panikle hisse senetlerini sattı. O dönemde ben, sağlık ve teknoloji gibi krizden etkilenmeyen sektörlere odaklandım. Sağlık şirketleri, örneğin Pfizer, aşı üretimine hızla odaklanarak büyük kazanç sağladı. Teknoloji sektörü de, evden çalışma ve dijitalleşme ile önemli bir büyüme yaşadı. Bu süreç, doğru stratejiyle krizi fırsata çevirebilmenin gücünü bana gösterdi.
Sonuç
Borsada yatırım yapmak sadece alım-satım yapmaktan ibaret değil. Yatırım, doğru analiz, strateji ve sabır gerektiren bir süreçtir. Kısa vadeli dalgalanmalara odaklanmak yerine, sağlam temellere dayalı ve uzun vadeli bir yaklaşım benimsemek, yatırımcıyı daha başarılı kılar. Bu bölümde, borsanın nasıl işlediğini ve yatırımın derinliğini anlamanıza yardımcı olmayı amaçladım. Bir sonraki bölümde, şirketlerin değerini doğru analiz etmek için temel analiz tekniklerine odaklanacağız.Evet arkadaşlar. Eğer buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim. Eğer hoşunuza gittiyse beğenip yorum yapabilirsiniz. Bu konudaki etkileşim benim için çok önemli. Eğer etkileşim iyi olursa bir sonraki bölüm daha çabuk gelecek. Yarın bu saatlerde yayınlamayı planlıyorum ancak eğer etkileşim güzel olursa bugün veya yarın öğlen gibi yayınlayabilirim. Eğer yarınki yayınlanacak bölümün içeriği ne diye merak ediyorsanız aşağıya link bırakıyorum. O konudaki ilk mesaja bakabilirsiniz.
Merhaba sevgili Techolay ailesi. Bugün,17.01.2025, günlerdir söylediğim ve herkese hediye edeceğim büyük hediyeden bahsedeceğim. Yaklaşık 1 ay kadar önce Instagram'da gezerken bir borsa kursu gördüm. Kursun içeriği bence çok temeldi. Ancak asıl dikkat ettiğim şey fiyatıydı. Yanlış hatırlamıyorsam 20.000 civarı bir şey olması lazım. Bunu görünce gözlerim yuvalarından fırlayacaktı neredeyse. 20.000 bu tarz bir şey için çok fazla. Bunu gördükten sonra araştırmalara başladım.
Tüm sosyal medyayı taradım ve neredeyse 2.000-3.000 TL'den az borsa ile alakalı kurs veya e-kitap yok. Aynı zamanda...
Tüm sosyal medyayı taradım ve neredeyse 2.000-3.000 TL'den az borsa ile alakalı kurs veya e-kitap yok. Aynı zamanda...
- 12578
- borsa rehberi borsa ve yatırım finansal başarı finansal özgürlük kendi kitabım risk yönetimi teknik analiz temel analiz ücretsiz e-kitap yatırım sırları
- Forum: Döviz, Para ve Yatırım: Altın, Dolar, Euro, Borsa
Arkadaşlar bu bölümü biraz kısa kestim. Sonuçta bu temelin temeli. Ülkemizde 85 milyon kişi var. Bunların 15 milyonu çocuk olsa kalır geriye 60 milyon. Bunların 10 milyonu zengin ancak berber dükkanı ile zengin olmuş falan desek kalır geriye 50 milyon. Bir 10 milyon da cahil veya zihinsel engelli desek kalır geriye 40 milyon. Bu 40 milyonun 35 milyonu borsa ile ilgileniyordur. Şu anda borsamızda da yaklaşık 10 milyon katılımcı var.
Son düzenleme: