Merhaba,

Ben Yiğit Aydın. 2000 yılında Amerika’ya taşındım ve uzun yıllar finans dünyasında çalıştım. 2008 küresel krizinde doğru risk yönetimi yaparak finansal güvence sağladım. O günden sonra, yatırım yapmanın sadece kazanç değil, doğru strateji ve sağlam temellere dayanması gerektiğine inandım. Türkiye’ye döndüğümde amacım sadece yatırım yapmak değil, aynı zamanda bu tecrübeleri başkalarıyla paylaşmak oldu. Borsa, doğru yaklaşıldığında fırsatlar ve istikrar sunar. Bu rehberle, sizlere borsa hakkında temel bilgiler vererek, yatırım dünyasında sağlam adımlar atmanıza yardımcı olmayı hedefliyorum.

Borsaya girmeden önce hızlı kazançların cazibesine kapılmamalı ve her adımınızı bilinçli atmalısınız. Borsa, çok zaman sabır, disiplin ve doğru strateji gerektiren bir süreçtir.

1. Bilgi ve Hazırlık​

Borsaya girmeden önce bilgi sahibi olmanız şart. Temel finansal kavramları öğrenin ve şirketlerin finansal durumlarını analiz etmeyi öğrenin.

Örnek: Diyelim ki bir teknoloji şirketine yatırım yapmak istiyorsunuz. Şirketin sadece popülerliğine değil, bilançosuna da bakın. Gelir tablosu, borç durumu ve nakit akışı gibi veriler, şirketin gelecekteki performansı hakkında size önemli ipuçları verir. Örneğin, pandemi döneminde bazı teknoloji şirketleri hızlıca büyüdü, bazılarının ise gelirleri düştü. Bu farkı anlamak, doğru yatırımı yapmanıza yardımcı olur.

Yatırım yapmadan önce doğru bilgiyi almak ve her şirketin arkasındaki finansal durumu anlamak, kazançlı yatırımlar yapmanın ilk adımıdır.

2. Sabır ve Disiplin​

Borsada kazancınızın anahtarları sabır ve disiplindir. Hızlı zengin olma hayalleri peşinden koşanlar genelde hüsrana uğrar. Benim yaklaşımım her zaman uzun vadeli ve istikrarlı adımlar atmak oldu. Örneğin, 2010'ların başında teknoloji hisseleri oldukça popülerdi. O zamanlar, "hızla kazanç elde edebilirim" diye düşünen birçok yatırımcı vardı, ancak ben şirketlerin temellerine bakarak uzun vadeli yatırım yapmayı tercih ettim. Bugün o yatırımlarım meyve vermeye devam ediyor. Kısa vadeli dalgalanmalara takılmamak, kaliteli şirketlerin uzun vadeli büyüme potansiyeline odaklanmak, borsa yatırımlarında başarıya giden yoldur.

3. Risk Yönetimi​

2008 krizinde öğrendiğim en önemli derslerden biri, riskleri etkin bir şekilde yönetmenin başarıdaki rolü oldu. Portföyünüzü çeşitlendirin, asla tüm paranızı tek bir yatırıma koymayın. Güvenlik marjı bırakmak sizi sürprizlerden korur. Örneğin, 2008 krizinde birçok hisse değersizleşmişti ama bazı sektörler buna rağmen daha az etkilenmişti. O dönem, enerji ve sağlık gibi sektörlere yatırım yaparak riskimi çeşitlendirdim. Şu an bu sektörlerdeki yatırımlarım önemli ölçüde değer kazandı. Yatırım yaparken her zaman "en kötü senaryo"yu düşünün. Eğer bu senaryoda bile kaybınız kabul edilebilirse, o yatırımı yapın.

4. Duygularınızı Kontrol Edin​

Panik veya açgözlülükle verilen kararlar zarar getirir. Ben, piyasanın dalgalı olduğu zamanlarda sakin kalıp stratejime sadık kalırım. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin. Örneğin, pandeminin başında tüm dünya panik haldeydi ve borsa çakıldı. Ancak ben bu dönemi fırsata çevirmeye karar verdim, çünkü piyasaların kısa vadede dalgalanacağını ama uzun vadede toparlanacağını öngördüm. Çoğu yatırımcı panikle satış yaparken, ben doğru şirketlere yatırım yaparak kayıplarımı telafi ettim. Borsa, panik duygusuyla değil, mantıklı ve sakin kararlarla yönetilmelidir.

5. Uzun Vadeli Düşünün​

Borsa bir maratondur, sprint değil. Kısa vadeli dalgalanmalara takılmadan şirketlerin uzun vadeli potansiyeline odaklanın. Kaliteli bir şirket, piyasa ne kadar dalgalı olursa olsun sonunda hak ettiği değeri bulur. Örneğin, 2009 yılında aldığım bazı yerli ve yabancı şirket hisseleri, borsa oldukça dalgalıydı ama uzun vadede bu şirketlerin temellerinin sağlam olduğunu gördüm. Bugün o şirketlerin çoğu önemli kazançlar sağladı. Kısa vadeli dalgalanmalara takılmayın, çünkü zamanla doğru şirketler kendi değerine ulaşır.

6. Kendi Analizlerinizi Yapın​

Başkalarının tavsiyeleriyle yatırım yapmak sizi bağımlı kılar. Kendi araştırmanızı yapın, çünkü finansal bağımsızlığın anahtarı, bağımsız düşünmekten geçer. Hangi şirketlere yatırım yapacağınızı belirlerken sadece internette okuduklarınıza dayanmayın. Kendi araştırmanızı yaparak şirketlerin gelecekteki potansiyelini değerlendirin. Bu konuda kendi deneyimimden örnek vereyim; ilk başlarda başkalarının tavsiyeleriyle yatırım yapıyordum, ama kendi analizimi yapmaya başladıktan sonra çok daha bilinçli ve kârlı yatırımlar yapmaya başladım.

7. Güncel Kalın​

Ekonomik ve politik gelişmeler piyasaları doğrudan etkiler. Ancak her duyduğunuza inanmamaya özen gösterin. Seçici olun ve bilgi kirliliğinden uzak durun. Geçmişte, bazı büyük yatırımcılar tarafından yapılan açıklamalara göre hareket ettim ve çoğu zaman yanlış yola sapmadım. Piyasaları etkileyen haberleri takip ederken daima eleştirel bir bakış açısı geliştirin ve her duyduğunuza inanmayın.

8. Fırsatları Değerlendirin​

Krizler, en büyük fırsatları beraberinde getirebilir. 2008 krizinde öğrendiğim gibi, cesur adımlar atmak için hazırlıklı olun. Nakit rezervi oluşturmak, fırsatları yakalamak için size güç verir. O dönemde birçok şirket değersizleşmişti ve çoğu yatırımcı panik yaparak satmıştı. Ancak ben, bazı sektörlerdeki fırsatları değerlendirdim. Sağlık ve teknoloji gibi krizden daha az etkilenen sektörlere yatırım yaparak bu süreçten kârlı çıktım.

Unutmayın, borsa bir aracınızdır. Amacınız gösterişli kazançlar değil, istikrarlı bir finansal temel oluşturmak olmalı. Finansal bağımsızlık ve içsel huzur, kazancınızın gerçek ölçüsüdür.
Bir sorunuz olursa bu rehberin altına yazabilirsiniz. Seve seve cevaplarım. Unutmayın bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.

Biraz yüzeysel kalmış olabilir. Başka bir rehber yapmayı da düşünüyorum. Bunun için soruları bekliyorum.

Son düzenleme:
Elinize sağlık hocam. Bilginiz varsa kripto paralar hakkında ki yorumlarınız ve tecrübeleriniz için de bir makale gelir mi? Kaldıraçlı işlemler hakkında başka bir yerde yazım aslında vardı. Birde sizden bu yorumu görmek gurur verici olur.

Elinize sağlık hocam. Bilginiz varsa kripto paralar hakkında ki yorumlarınız ve tecrübeleriniz için de bir makale gelir mi? Kaldıraçlı işlemler hakkında başka bir yerde yazım aslında vardı. Birde sizden bu yorumu görmek gurur verici olur.
Gelebilir ancak kripto ile çok ilgilenmiyorum. Pump and dump işi. Hatta eğer araştırıyorsanız duymuşsınuzdur. Geçen günlerde hawk tuah diye bir kripto para çıkmıştı. Bayağı da yatırım yapan oldu. Sonra ne oldu: dump. Ben o coin'in adını duyduğumdan beri farkındaydım. İlk önce wall street bets'in discord sunucusunda gördüm. Adamın birisi kanala Hawk Tuah coin alın ve yat bakmaya başlayın diye yazıyordu. Bir kaç kere yazdı. Sonra banladılar.

Gelebilir ancak kripto ile çok ilgilenmiyorum. Pump and dump işi. Hatta eğer araştırıyorsanız duymuşsınuzdur. Geçen günlerde hawk tuah diye bir kripto para çıkmıştı. Bayağı da yatırım yapan oldu. Sonra ne oldu: Dump. Ben o Coin'in adını duyduğumdan beri farkındaydım. İlk önce wall street Bets'in Discord sunucusunda gördüm. Adamın birisi kanala Hawk Tuah coin alın ve yat bakmaya başlayın diye yazıyordu. Birkaç kere yazdı. Sonra banladılar.

Son zamanlarda yapay zeka ile alakalı çok fazla coin çıktı ve çoğu şu an dump durumda. Kripto'yu insanlar çok fazla kumar gibi görüyor ama bu kaldıraçlı işlemler olunca öyle oluyor bence. Spot olarak işlem açan bir kişi yatırım nedir bilmiyor ise zaten her türlü batıyor. Biraz eski kafalı olduğum için hala Fibonacci ve piyasa da ki alım satım verileri ile takılıyorum şu ana kadar da pişman etmedi. Bir kişinin önerdiği bir kripto paraya direkt koşulmaması gerektiğini bir yatırımcının mutlaka bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca stop koymayan ya da koymayı bilmeyen çok fazla insan var. Liq olup kaldıraçlı işlemlere girilmez diyenler doluyor :D.

Son zamanlarda yapay zeka ile alakalı çok fazla coin çıktı ve çoğu şu an dump durumda. Kripto'yu insanlar çok fazla kumar gibi görüyor ama bu kaldıraçlı işlemler olunca öyle oluyor bence. Spot olarak işlem açan bir kişi yatırım nedir bilmiyor ise zaten her türlü batıyor. Biraz eski kafalı olduğum için hala Fibonacci ve piyasa da ki alım satım verileri ile takılıyorum şu ana kadar da pişman etmedi. Bir kişinin önerdiği bir kripto paraya direkt koşulmaması gerektiğini bir yatırımcının mutlaka bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca stop koymayan ya da koymayı bilmeyen çok fazla insan var. Liq olup kaldıraçlı işlemlere girilmez diyenler doluyor :D.
Evet hocam. O yüzden kripto yatırımı önermiyorum. Hele yatırım bütçeniz sınırlı ise kripto adı geçen ortamdan kripto adını duyar duymaz kaçın.

Evet hocam. O yüzden kripto yatırımı önermiyorum. Hele yatırım bütçeniz sınırlı ise kripto adı geçen ortamdan kripto adını duyar duymaz kaçın.

Eskisi pump olsa aslında 50 dolar ile bile girilir ancak Shiba'dan sonra eskisi gibi pump yapan coin henüz olmadı. Şu an giriliyor ve yeni başlayan birisi olursa da meme coinleri hayatta önermiyorum. Ne olacağı hiç belli olmuyor. Ben olsam BTC ve ETH gibi paralar ile başlardım. Tabii yatırım tavsiyesi değildir.

Tabii yatırım tavsiyesi değildir.
Bu ufak detay önemli. Yoksa Trader Mahsun oluyorsunuz.

Yapmıştım hocam. Bakabilirsiniz.

Yapmıştım hocam. Bakabilirsiniz.
Edit hocam birden önüme düştü. Benim mouse sapıttı biraz. Yoksa eski konu. Onun farkındayım.

Son düzenleme: