Düşük ömrü derken pilden mi bahsediyorsun? Bana da o tür konsollar çok önermişlerdi. Ama zaten PC'den geçeceğim ben bu el konsoluna, PC'den farkı olmayan bir şey alsam çok saçma olacaktı. PC'de devam ederdim çok da bir şey fark etmezdi. Daha güçsüz ama en azından gerçek bir konsol almış oldum.
Pil yazmayi unuttum. Duzelttim. Switch OLED veya New 3DS dusunuyorum. OLED alirsam cipli alirim gibi.

Pil yazmayi unuttum. Duzelttim. Switch OLED veya New 3DS dusunuyorum. OLED alirsam cipli alirim gibi.

Pil konusunda evet hala daha sıkıntılı o el konsolları. Switch OLED o konuda bayağı iyi. Ben şarjını neredeyse hiç bitiremedim, Zelda'da bile 6 saat gördüm çünkü. Platform oyunu oynasan 7-8 saate kadar gider neredeyse. Benim kendi deneyimlediğim değerler Full parlaklık ile birlikteydi. Büyük bir oyun ve Full parlaklık ile ortalama olarak 5 saat diyebilirim. Tabii bu cihazdan cihaza değişiyor, sıfır bir cihaz alsam daha da yüksek olabilirdi. Benim ikinci el bir cihaza göre aldığım pil süresi bayağı iyi araştırdığım kadarıyla.

Çip konusuna gelirsek exc oyunlar için çip mantıklı. Fakat onun dışında bence gereksiz, çünkü dediğim gibi çok pahalı değil oyunları bazıları dışında. Exc oyunlar için ise örneğin ben Zelda'yı kutulu alıp bitirmiştim, yakınımdaki dükkanlarda ikinci oyun olsa takas yapacaktım fakat onlarda da kalmamıştı. Bu yüzden sattım geçtim ama uğraşsaydım takas ile çoğunu oynardım yüksek ihtimalle. Bu benim tek cihazım olacağı için özellikle çipsiz aldım, çünkü zamanında kırık PS3-4 de kullanmıştım oradan biliyorum ne yaşayacağımı. Fakat ekstra bir bilgisayarım da olsaydı çipli alırdım yüksek ihtimalle, fakat çipli de çok konsolluğu kalmıyor olayın. Beklentiye bağlı işte, saf elde oynamak için alıyorum dersen alınır çipli, bir PC olduğu sürece.

Bende elime en son Steam Deck aldım ve ROG Ally'de yaşadığım sorunu bir kez daha hissettim bu cihazlar teknoloji bakımından aslında oldukça vasat yani günümüz teknolojisiyle Samsung'un ilk çıkan fold serileri gibi hantal cihazlar kalıyorlar ve oldukça niş bir kitleye hitap ediyorlar. Şahsen ben X86'nın mobil düzeye inmesi yerine ARM cihazların iyi bir soğutmayla sınırlarına zorlanmasını tercih ederim. Zaten çoğu durumda ARM mimarisi ipc bakımından X86 cihazlara göre emülasyon olarak daha üstün kalıyor. En büyük sorun ally gibi cihazların niş bir kitleye oynamasına rağmen ASUS'un hala cihaz çıkarması fakat ARM teknolojisini bir kere bile denememesi ki bana göre zaten bu tamamen ASUS'un yetersizliği ve donanım ağırlıklı bir firma oluşu. Zaten bunun en iyi örneği yıllardır karşımız da duruyor her ne kadar işlemci olarak Switch 2016 orta segment telefonu kalsa da şu an güncel telefonlarımızın emülasyonla zar zor açabildiği oyunları native bir şekilde port edilmiş oyunlar olarak Switch'de görüyoruz.

Switch 2 bu yüzden benim gözüm de umut vadediyor. Eski jenarasyona bakarsak ilk çıkan Switch'de ARM tabanlıydı ve yaklaşık 2-3 saatlik bir pil ömrüne sahipti. Bu çip ilerleyen dönemlerde verimliliği arttırılarak v2, Lite ve OLED isimleriyle çıkan cihazlara yerleştirildi ve aynı performansı 6-7 saat pil ömrüyle sağladı.

Bende elime en son Steam Deck aldım ve ROG Ally'de yaşadığım sorunu bir kez daha hissettim bu cihazlar teknoloji bakımından aslında oldukça vasat yani günümüz teknolojisiyle Samsung'un ilk çıkan fold serileri gibi hantal cihazlar kalıyorlar ve oldukça niş bir kitleye hitap ediyorlar. Şahsen ben X86'nın mobil düzeye inmesi yerine ARM cihazların iyi bir soğutmayla sınırlarına zorlanmasını tercih ederim. Zaten çoğu durumda ARM mimarisi ipc bakımından X86 cihazlara göre emülasyon olarak daha üstün kalıyor. En büyük sorun ally gibi cihazların niş bir kitleye oynamasına rağmen ASUS'un hala cihaz çıkarması fakat ARM teknolojisini bir kere bile denememesi ki bana göre zaten bu tamamen ASUS'un yetersizliği ve donanım ağırlıklı bir firma oluşu. Zaten bunun en iyi örneği yıllardır karşımız da duruyor her ne kadar işlemci olarak Switch 2016 orta segment telefonu kalsa da şu an güncel telefonlarımızın emülasyonla zar zor açabildiği oyunları native bir şekilde port edilmiş oyunlar olarak Switch'de görüyoruz.

Switch 2 bu yüzden benim gözüm de umut vadediyor. Eski jenarasyona bakarsak ilk çıkan Switch'de ARM tabanlıydı ve yaklaşık 2-3 saatlik bir pil ömrüne sahipti. Bu çip ilerleyen dönemlerde verimliliği arttırılarak v2, Lite ve OLED isimleriyle çıkan cihazlara yerleştirildi ve aynı performansı 6-7 saat pil ömrüyle sağladı.
Katılmıyorum. Steam Deck OLED bu dediğinizden çok bağımsız. Heavy oyunlarda 2.30 saat oynatıyor, indie'lerde 8-9'ları bile görüyor. Zira LCD model de bunun yarısı kadar.

Hantal olduğunu düşünmüyorum. Elimden düşmüyor aldığımdan beri. Switch Lite / Steam Deck arasında dönüp duruyorum. Harika bir malzeme Steam Deck.

ARM kısmı teorik olarak öyle fakat pratik olarak çok uzun bir süre var daha verimli hale gelmesine.

Verimli diye ARM işlemci tercih etse üreticiler, fex gibi cpu alt seviyesinde çalışacak instruction dönüştürücüleri yüzünden yine zaten verimliliğinden 1000 parça kaybedecek. Aynı masraftaki X86 SoC'un çeyrek potansiyeli ile yaptığı şeyi ARM işlemci gebererek dönüştürücüler ile yapacak ve aman aman Watt farkı olmayacak.

X86, Linux makinesi. Steam Deck. Thinkpad'den sonraki evrendeki en kaliteli item.

Kesinlikle ısınma problemi yok bu arada bende, altını çiziyorum. DistroBox, VS Vode, Compiler, SD'kartta tarayıcı falan bir sürü tabım pencerem açık, sessiz ve iş görüyor.

Z1 Extreme kırpılmış bir 6600U, laptop işlemcisi. Steam Deck Halo işlemcisi özel üretim bir işlemci. Bu işin piri Steam Deck'tir. Komple bir el konsoludur. Tüm Windows handheldler berbat külüstürler Deck / Deck OLED'in yanında bence.

Switch 2'nin de pil süresi kötü. Çünkü ARM da olsa ağır oyun olduğunda içiyor. Hatta Cyberpunk'ta falan ekran süresinde birbirlerine yakınlar Steam Deck OLED ile.

Son düzenleme:
Katılmıyorum. Steam Deck OLED bu dediğinizden çok bağımsız. Heavy oyunlarda 2.30 saat oynatıyor, ındie'lerde 8-9'ları bile görüyor. Zira LCD model de bunun yarısı kadar.

Hantal olduğunu düşünmüyorum. Elimden düşmüyor aldığımdan beri. Switch Lite / Steam Deck arasında dönüp duruyorum. Harika bir malzeme Steam Deck.

Bahsettiğim alternatiflerine göre bu cihazlar oldukça hantal cihazlar. Bahsettiğim hantallık donanımsal olarak değil fiziksel olarak. Ayrıca indie oyun için kullanacaksam böyle bir donanımın anlamı ne? Verdiğim örnekte ki Switch basit oyunları ve Zelda gibi ağır oyunları arasında yaklaşık 1 saatlik bir oyun süresi farkı varken Steam Deck ve X86 konsollarda bu süre 4-5 saat ve bana göre bu normal değil. Zaten bu cihazlar genel konsol kültürüne de uymuyor ki konsol kılıfına sığdırılmış bilgisayar kategorisindeler kendilerine özel optimizasyonları yok (Steam Deck'de var diyebilirsiniz ama Steam Deck'deki optimizasyon dediğimiz şey genel anlamda Tweak.)

Kesinlikle ısınma problemi yok bu arada bende, altını çiziyorum. Distrobox, vs vode, compiler, SD'kartta tarayıcı falan bir sürü Tab'ım pencerem açık, sessiz ve iş görüyor.

El konsolunun başarısı, içine ne kadar çok masaüstü yazılımı sığdırdığınla değil. O donanımın oyun için ne kadar optimize edildiğiyle ölçülür. Cihazı bir Thinkpad gibi kullanıyor olabilirsin ama bu onu 'iyi bir el konsolu' yapmaz, sadece 'iyi bir taşınabilir bilgisayar' yapar.
Ayrıca ben ısınmadan bahsettiğimi sanmıyorum ki aslında yine her ne kadar kullanıcıya yansımasa da TDP değerlerinin batarya üzerinde ki etkisi kağıt üstünde bile bir gerçek.

Verimli diye ARM işlemci tercih etse üreticiler, fex gibi CPU alt seviyesinde çalışacak instruction dönüştürücüleri yüzünden yine zaten verimliliğinden 1000 parça kaybedecek. Aynı masraftaki X86 SoC'un çeyrek potansiyeli ile yaptığı şeyi ARM işlemci gebererek dönüştürücüler ile yapacak ve aman aman watt farkı olmayacak.

Fex gibi çeviriler zaten performansı düşürür benim bahsettiğim şey donanımın native olarak çalıştırmasıdır ki konsollarda yıllardır yapılan şeyde bu. Ayrıca NVIDIA'nın tasarladığı bir ARM çipi doğal olarak yazılımsal teknolojileri de destekleyeceğinden yakın donanımlarda X86 seviyesine çok daha hafif bir şekilde çıkabileceği de bir gerçek. Sonuç olarak Switch 2 donanımının upscale gibi hilelere başvurarak geldiği nokta da aslında bu.

Z1 Extreme kırpılmış bir 6600u, laptop işlemcisi. Steam Deck Halo işlemcisi özel üretim bir işlemci. Bu işin piri Steam Deck'tir. Komple bir el konsoludur. Tüm Windows handheldler berbat külüstürler deck / deck OLED'in yanında bence.

Gün sonunda ikisi de X86 mimarisinin kısıtlamalarına tabii cihazlar. Ona bakılırsa tegra X1'in ilk revizyonu da NVIDIA gibi bir devin özel bir çipi olmasına rağmen gayet verimsizdi.
Benim savunmam şu; ben Steam Deck'i her şeyi yapan bir makine olarak değil asıl yapması gereken işi yapacak ve oyunları verebileceği en iyi performansı en iyi verimlilikle birleştirmesi gereken bir cihaz olarak görüyorum. En azından bana göre el konsolu dediğimiz bir cihaz böyle olmalı.

Switch 2'nin de pil süresi kötü. Çünkü ARM da olsa ağır oyun olduğunda içiyor. Hatta Cyberpunk'ta falan ekran süresinde birbirlerine yakınlar Steam Deck OLED ile.

Switch 2 iyi demedim verimsiz dedim aynı ilk revizyon Switch cihazları gibi ki Nintendo neredeyse çıkardığı her jenarasyon da bu hileye başvuruyor açıkca bilinen bir durum bu. Fakat genel anlamda ARM'ın 6-7W ile yapabileceğini X86'ın 15-16W seviyelerinde yapabildiği de bir gerçek.

Bu arada yanlış anlama konuşmayı münazara çerçevesinde sürdürüyorum yani kişisel bir sorunum yok. ❤️

Bahsettiğim alternatiflerine göre bu cihazlar oldukça hantal cihazlar. Bahsettiğim hantallık donanımsal olarak değil fiziksel olarak. Ayrıca indie oyun için kullanacaksam böyle bir donanımın anlamı ne? Verdiğim örnekte ki Switch basit oyunları ve Zelda gibi ağır oyunları arasında yaklaşık 1 saatlik bir oyun süresi farkı varken Steam Deck ve X86 konsollarda bu süre 4-5 saat ve bana göre bu normal değil. Zaten bu cihazlar genel konsol kültürüne de uymuyor ki konsol kılıfına sığdırılmış bilgisayar kategorisindeler kendilerine özel optimizasyonları yok (Steam Deck'de var diyebilirsiniz ama Steam Deck'deki optimizasyon dediğimiz şey genel anlamda Tweak.)

El konsolunun başarısı, içine ne kadar çok masaüstü yazılımı sığdırdığınla değil. O donanımın oyun için ne kadar optimize edildiğiyle ölçülür. Cihazı bir Thinkpad gibi kullanıyor olabilirsin ama bu onu 'iyi bir el konsolu' yapmaz, sadece 'iyi bir taşınabilir bilgisayar' yapar.
Ayrıca ben ısınmadan bahsettiğimi sanmıyorum ki aslında yine her ne kadar kullanıcıya yansımasa da TDP değerlerinin batarya üzerinde ki etkisi kağıt üstünde bile bir gerçek.

Fex gibi çeviriler zaten performansı düşürür benim bahsettiğim şey donanımın native olarak çalıştırmasıdır ki konsollarda yıllardır yapılan şeyde bu. Ayrıca NVIDIA'nın tasarladığı bir ARM çipi doğal olarak yazılımsal teknolojileri de destekleyeceğinden yakın donanımlarda X86 seviyesine çok daha hafif bir şekilde çıkabileceği de bir gerçek. Sonuç olarak Switch 2 donanımının upscale gibi hilelere başvurarak geldiği nokta da aslında bu.

Gün sonunda ikisi de X86 mimarisinin kısıtlamalarına tabii cihazlar. Ona bakılırsa tegra X1'in ilk revizyonu da NVIDIA gibi bir devin özel bir çipi olmasına rağmen gayet verimsizdi.
Benim savunmam şu; ben Steam Deck'i her şeyi yapan bir makine olarak değil asıl yapması gereken işi yapacak ve oyunları verebileceği en iyi performansı en iyi verimlilikle birleştirmesi gereken bir cihaz olarak görüyorum. En azından bana göre el konsolu dediğimiz bir cihaz böyle olmalı.

Switch 2 iyi demedim verimsiz dedim aynı ilk revizyon Switch cihazları gibi ki Nintendo neredeyse çıkardığı her jenarasyon da bu hileye başvuruyor açıkca bilinen bir durum bu. Fakat genel anlamda ARM'ın 6-7W ile yapabileceğini X86'ın 15-16W seviyelerinde yapabildiği de bir gerçek.

Bu arada yanlış anlama konuşmayı münazara çerçevesinde sürdürüyorum yani kişisel bir sorunum yok. ❤️

Ben bu konuyu baska bir konu ile karistirdigim icin mesajimin baglami anlamsiz oldu. Kusura bakma hocam.

Evet zaten, X86'yi tasinilabilir herhangi bir seyde kullanmak cogu zaman optimali olmuyor. Maalesef durum boyle; ROG Ally, deck falan konsol degiller gamepadli el laptoplari sadece. Onlar zaten ayri bir kulvar, X86'nin gelisimiyle yine de 5-6 saat gorecek konsollar 2-3 sene icerisinde gorebiliriz gibi geliyor bana. X86 da gelisiyor yani.

ARM olmasi guzel fakat oyun uyumlulugu Nintendo Switch 2 icin bile şu an cok iyi degilse sebebi ARM.

Fark ettiysen eger bir PS5/XBOX/PC uclusunde olan bir oyun MacOS'ta da varsa o oyunu yukske ihtimalle Nintendo Switch / 2'de de goruyoruz. Sebebi cok basit aslinda, firmalar ARM'a ozel oyun cikarmak icin ekstra efor sarf etmeli. Bugün Nintendo Switch 2 X86 olsaydi (ki oyle olsaydi igrenc bir şey olurdu hem Steam Deck gibi cihazlara benzer sekilde ozgur kullanim sunmayip hem de hantal olsaydi) muhtemelen cok daha buyuk bir kutuphanesi olacakti. Yani ARM halen ana akim bir oyun islemci platofrmu degil maalesef. Benim de istegim umudum oyunlarin hem X86 Linux, hem de ARM Linux dagitimlarinin olmasi. Boyle bir durum gerceklesirse ve Steam Deck 2 de ARM olarak cikarsa manyak bir yere evriliriz. Hem Switch 2 ARM oldugu icin onun kutuphanesi de dolayli yoldan buyur (firmalar eforsuz portlar) hem de 6-7 saat ekran sureli, isinmayan, sessiz, hafif makineler elde ederiz.

Bu konuda farkli dusunmuyoruz pek, ben yine Steam Deck'yin X86 olmasinin şu anki 2026 PC evreninde cok da handikapli oldugunu dusunmuyorum. Evet, nispeten buyuk ve hantal fakat cihazla yapilabilecek seylerin siniri yok. Bu benim cok hosuma gidiyor bilgisayar muhendisligi okudugumdandir belki. Şu an da deckten yaziyorum yani :D