Selam. Bu rehberde bozuk Windows dosyalarının onarımı hakkında konuşacağız. Birden fazla yöntemle sistem dosyalarını onarabilirsiniz. Ben altta maddelediklerime yer vereceğim. Başlayalım.
Dilerseniz, bakalım.
Rehberde eksiğim varsa lütfen belirtin, teşekkürler. İyi Sosyaller.
- SFC
- DISM
- Windows Update
- Temiz Kurulum
Dilerseniz, bakalım.
1-) SFC Aracı Kullanarak Bozuk Windows Dosyalarını Onarma
Komut Satırı'nı yönetici olarak çalıştırın ve aşağıdaki kodu girin.
Bu aşamada sistem dosyalarını SFC aracı ile tarıyorsunuz. İşlem uzun sürebilir, sabretmekte fayda var.
Görsel Kaynakça
Böyle bir durumun yaşandığı senaryoda, SFC aracı veri ihlalini buluyor ve düzeltme işleminin tamamlanması için sistemin yeniden başlatılmasını gerektiğini iletiyor.
Tam rehberi yazarken başlattığım SFC taraması bitti ve bozuk dosya var mış
. SFC aracı sistemde bozuk dosya buluyor ve bunu onarıyor. Belirttiği log dosyasının konumunda neler yaptığını anlatıyor.
Komut Satırı'nı yönetici olarak çalıştırın ve aşağıdaki kodu girin.
Kod:
title="Komut Satırı (Yönetici)"]sfc /scannow
Bu aşamada sistem dosyalarını SFC aracı ile tarıyorsunuz. İşlem uzun sürebilir, sabretmekte fayda var.
Böyle bir senaryoda SFC aracı, bozuk dosyaları tespit ettiğini bazılarını düzeltemediğini ve detayları bahsettiği konumdaki log dosyasına attığını belirtiyor.
Görsel Kaynakça
Böyle bir durumun yaşandığı senaryoda, SFC aracı veri ihlalini buluyor ve düzeltme işleminin tamamlanması için sistemin yeniden başlatılmasını gerektiğini iletiyor.
Tam rehberi yazarken başlattığım SFC taraması bitti ve bozuk dosya var mış
Burada komutlar da çok olduğu için ve uykum da olduğu için maalesef senaryoları atmadım. Komut Satırı'nı yönetici olarak çalıştırdıktan sonra alttaki komutları sırayla girin.
Yazdığınız komutlardan sonra DISM aracı, sistemde bozuk dosya olup olmama durumu veya varsa onarımını yapacaktır.
Kod:
title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Kod:
title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Kod:
title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Yazdığınız komutlardan sonra DISM aracı, sistemde bozuk dosya olup olmama durumu veya varsa onarımını yapacaktır.
Sistem dosya bütünlüğü bozulunca bazen Windows Update'nin de çalışmadığı senaryolar yaşanabiliyor, o yüzden DISM ve SFC araçlarından sonra Windows Update kullanılmasını öneriyorum. Windows 7/8/8.1 için Denetim Masası üzerinden, Windows 8/8.1/10/11'den ise Ayarlar üzerinden yapabilirsiniz. Windows Update, BITS, CryptSvc, TrustedInstaller servisleri açık ise güncelleştirmeleri denetleyebilirsiniz.
Eklemediğim daha farklı çözüm yolları da olabilir hatırlatmakta fayda var. Ama eğer ki bu aşamaya kadar sistem dosyaları hala daha sorunluysa temiz kurulum yapabilirsiniz.
Rehberde eksiğim varsa lütfen belirtin, teşekkürler. İyi Sosyaller.
Son düzenleyen: Moderatör: