Selam. Bu rehberde bozuk Windows dosyalarının onarımı hakkında konuşacağız. Birden fazla yöntemle sistem dosyalarını onarabilirsiniz. Ben altta maddelediklerime yer vereceğim. Başlayalım.
  • SFC
  • DISM
  • Windows Update
  • Temiz Kurulum

Dilerseniz, bakalım.

1-) SFC Aracı Kullanarak Bozuk Windows Dosyalarını Onarma

Komut Satırı'nı yönetici olarak çalıştırın ve aşağıdaki kodu girin.

Kod:
 title="Komut Satırı (Yönetici)"]sfc /scannow

Bu aşamada sistem dosyalarını SFC aracı ile tarıyorsunuz. İşlem uzun sürebilir, sabretmekte fayda var.

1722289642731.webp

Böyle bir senaryoda SFC aracı, bozuk dosyaları tespit ettiğini bazılarını düzeltemediğini ve detayları bahsettiği konumdaki log dosyasına attığını belirtiyor.
1722289771398.webp

Görsel Kaynakça

Burada ise SFC aracı, herhangi bir veri ihlaliyle karşılaşılmadığını belirtiyor.

1722290184430.webp

1722289875405.webp

Görsel Kaynakça

Böyle bir durumun yaşandığı senaryoda, SFC aracı veri ihlalini buluyor ve düzeltme işleminin tamamlanması için sistemin yeniden başlatılmasını gerektiğini iletiyor.

1722290096588.webp

Tam rehberi yazarken başlattığım SFC taraması bitti ve bozuk dosya var mış :). SFC aracı sistemde bozuk dosya buluyor ve bunu onarıyor. Belirttiği log dosyasının konumunda neler yaptığını anlatıyor.

Burada komutlar da çok olduğu için ve uykum da olduğu için maalesef senaryoları atmadım. Komut Satırı'nı yönetici olarak çalıştırdıktan sonra alttaki komutları sırayla girin.

Kod:
 title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

Kod:
 title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Kod:
 title="Komut Satırı (Yönetici)"]DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Yazdığınız komutlardan sonra DISM aracı, sistemde bozuk dosya olup olmama durumu veya varsa onarımını yapacaktır.

Sistem dosya bütünlüğü bozulunca bazen Windows Update'nin de çalışmadığı senaryolar yaşanabiliyor, o yüzden DISM ve SFC araçlarından sonra Windows Update kullanılmasını öneriyorum. Windows 7/8/8.1 için Denetim Masası üzerinden, Windows 8/8.1/10/11'den ise Ayarlar üzerinden yapabilirsiniz. Windows Update, BITS, CryptSvc, TrustedInstaller servisleri açık ise güncelleştirmeleri denetleyebilirsiniz.

1722290677025.webp

Eklemediğim daha farklı çözüm yolları da olabilir hatırlatmakta fayda var. Ama eğer ki bu aşamaya kadar sistem dosyaları hala daha sorunluysa temiz kurulum yapabilirsiniz.

Rehberde eksiğim varsa lütfen belirtin, teşekkürler. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaspersky Premium bozuk sistem dosyalarını tarıyor istediğimiz zaman Kaspersky üzerinden tarayabiliyoruz bazen düzeltmeler yapıyor. Farkı var mı?

DISM aracı ile beklemek istemeyenler direk olarak ilk iki komutu yazmayıp DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu yazabilir bu sayede zamanda kazanmış olursunuz ve daha az beklersiniz.