Bunun sebebi Waveform'un bufferbloat testinin test sunucusu olarak Cloudflare sunucularını kullanmasıdır. Cloudflare'ın da birçok ülkede yerel sunucuları mevcut. Fakat her ISS her zaman yerel sunucuları kullanmayabiliyor. Bu da ISS'nin peering anlaşmalarıyla alakalı. Bazı durumlarda ise başka sebepler de bu durumu tetikleyebiliyor. Çok fazla detaya girmeyeceğim.

Fakat siz örneğin Türkiye'de yer alan bir Counter-Strike topluluk sunucusuna bağlandığınızda zaten gayet düşük ping alacaksınız. Test sonuçlarında en kötü %5 ping değeri bile en fazla 1-2 ms artmış, yani hattınız tam yük altındayken de ping fırlaması yaşamadan istediğiniz online oyunu oynayabileceksiniz. Yani hattınız boştayken ping değeriniz 15 ms ise tam yük altındayken en fazla 17-18 ms olacak. Yani eskisi gibi 100-150 ms gibi değerlere çıkmayacak, anlamı bu.

Çok çok teşekkür ederim müthiş anlatmışsın. LoL oynuyorum genelde 2 Ms'ten 200'lere fırlayıp 5-6 saniye sonra geri düşüyordu. Şimdi olmayacak olmasına sevindim. Tekrardan çok sağ ol hocam.

Sizin sonuçlar üzerinden gidelim:

Eki Görüntüle 231757

Burada 95th percentile ping değerleri tüm kategorilerde 40 Ms'nin üzerinde olduğu için bu şekilde ünlem alıyorsunuz. Ancak sizin durumunuzda en ufak bir bufferbloat bile yok. Zira boşta 59.6 ms elde eden hattınızla indirme yükünde 61.2 ms, yükleme yükünde ise 59.6 ms elde etmişsiniz. Eğer boştaki ping değeriniz 10 ms olsaydı diğer iki değer de muhtemelen 12-13 ms ve 10-11 ms olacaktı.

Yani sizin durumunuzda herhangi bir bufferbloat sorunu yok. İnternetinizi güle güle kullanabilirsiniz.

Sizin sonuçlarda durum biraz daha farklı:

Eki Görüntüle 231758

Sizde tam tersi, yükteki değerleriniz sorunsuz iken (download aktif %95 ping değeriniz 37.6 ms, upload aktif ise 32.6 ms) boştaki değerleriniz 139.2 ms çıkmış. Sizde boşta iken ping fırlaması olması biraz garip geldi. Ethernet ile mi bağlanıyorsunuz, Wi-Fi ile mi? Çünkü sizin sorununuz Cloudflare İstanbul sunucularını kullanmaması değil, daha farklı bir durum. Ayrıca tekrar tekrar test yaptığınızda değerler hep böyle mi çıkıyor?

Wi-Fi ile 2 duvar uzaktan yaptım bir test daha gerçekleştiriyim modem yanında şu an Ethernet testi yapmam mümkün değil maalesef.

Wi-Fi ile 2 duvar uzaktan yaptım, modem yanında bir test daha gerçekleştireyim. Şu an Ethernet testi yapmam mümkün değil maalesef.

O zaman sebebi muhtemelen budur. İlk fırsatta Ethernet ile de test yapmanızı öneririm.

Çok çok teşekkür ederim müthiş anlatmışsın. LoL oynuyorum genelde 2 Ms'ten 200'lere fırlayıp 5-6 saniye sonra geri düşüyordu. Şimdi olmayacak olmasına sevindim. Tekrardan çok sağ ol hocam.

Aynen öyle, artık LoL'de ping fırlaması olmayacak.

Bu da modemin yanında yaptığım şu anki test
Evde benden ayrı aktif olarak 3 kişi bağlı ancak test tek bağlı kişi olsam da bu görseldeki gibi oluyor her zaman.

O zaman sebebi muhtemelen budur. İlk fırsatta Ethernet ile de test yapmanızı öneririm.

Aynen öyle, artık LoL'de ping fırlaması olmayacak.

Ethernet'te denemeye çalışacağım bir saniye.

Bu da modemin yanında yaptığım şu anki test.
Evde benden ayrı aktif olarak 3 kişi bağlı ancak test tek bağlı kişi olsam da bu görseldeki gibi oluyor her zaman.

Ethernet'te denemeye çalışacağım bir saniye.
1772989176393.webp

Gördüğünüz gibi Upload aktif değerlerinizde sıkıntı var. Ethernet ile test yaptığınızda da böyle oluyorsa o zaman QoS ayarlarından Upload hızınızı 1 Mbps daha düşürmenizi öneririm. Mesela 19 ise 18 yapın.

Uploadım pakette fiber 100/15 yani 15 ancak ben 20 alıyorum yinefe 19 mu deneyeyim. Benim modemim TP-Link arayüzü böyle bir imkan sunuyor mu?

Upload'ım pakette fiber 100/15 yani 15 ancak ben 20 alıyorum. Yine de 19 mu deneyeyim? Benim modemim TP-Link. Benim modemimin arayüzü böyle bir imkan sunuyor mu?
TP-Link'in hangi modeli? Bu tarz modemlerde maalesef Cake SQM kullanılmıyor genellikle. Eğer ISS'nizin kiralık olarak verdiği bir router ise o zaman epey kısıtlanmış oluyorlar ve bu tarz ayarlar olmayabiliyor.

Mümkünse kendinize ait bir router satın almanızı ve ISS'nizin verdiği router'dan kurtulmanızı öneririm.

@shiedae3, KN-3811 gayet iyi bir model. Alabilirsiniz. Ancak 1000 Mbps'e geçerseniz QoS ayarı yaptığınızda en fazla 400-450 Mbps alabilirsiniz, bilginiz olsun. Bufferbloat olmadan 1000 Mbps kullanmak istiyorsanız Raspberry Pi 5 alıp OpenWrt kurarak router yapmanız gerekiyor. Eğer 100 Mbps ile devam edecekseniz veya "400-450 Mbps de bana yeter de artar" diyorsanız KN-3811 işinizi fazlasıyla görecektir.

@Max Caulfield, ISS'im 500Mbps paket sağlıyor zaten maksimum.
Raspberry Pi almak yerine indirme yaparken 1Gbps oyun oynarken 500 Mbps'e düşürme gibi bir yöntem uygulayabilir miyiz?