30362

Becerikli
Merhaba. Bütcemi nasıl kontrol edebilirim? Yardımcı olabilecek birisi varsa şimdiden teşekkür ederim.

(Not: Özelikle son 7-6 yıldır para biriktrip yatırım yapmaya calışıyorum ama 7-6 yıldır maddi sıkıntım olmamasına rağmen ay sonunda elimde para kalmıyor ve o ay icinde bircok gereksiz harcama yapmış oluyorum bu sefer harcamalarımı kontrol etmeye calışsam kendime her şeyi kısıtlayıp ihtiyaclarımı karşılayamiyorum son 7-6 yıldır cevremdeki insanların hem kendi ihtiyaclarını görüp hem yatırım yaptıklarını hala cözemedim ayrıca 17 yaşındayım.)

17 yaşındaysan problem büyük ihtimalle aldığın harçlıkta. Ailen sana 1000 TL veriyorken onların aileleri onlara 3000 TL veriyorlarsa, aynı şartlarda üç katı daha rahat bir bütçeleri oluyor. O yüzden birikim de yapabiliyorlar.

Onu bunu geçelim. Suçlu biraz da sizsiniz. "Gereksiz harcama yapmış oluyorum" diyorsunuz; yapmayın o halde. Düz mantık.

Ayrıca eğer gereksiz harcama yapıp kendinizi kısıtlıyorsanız da ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum diye bir şey dememeniz gerekiyor.

Size önerebileceğim 70-30 kuralı var ki bu çok popüler zaten. Ne kadar bütçeniz olursa olsun, %30 kadarını hiçbir zaman göz önünde bulundurmuyorsunuz. O paranın amacı kenarda birikmesi. Yani 1000 TL bütçeniz varsa parayı 700 TL'ymiş gibi hesaplayacaksınız.