Merhaba,

Büyük veriler Google One için yavaş olacak; hem indirmek hem de yüklemek için. Tek bir yere saklamak çok kötü bir şey. 2 yedek de olsa ayrı bir şey.
Peki kötü bir bilgisayarı alıp 2-3 tane biraz düzgün HDD alıp RAID'li şekilde NAS sunucusu yapmak nasıl olur? Milattan önce kalmış bir bilgisayarla bile yapılabilir mi? Yoksa önerebileceğiniz başka yöntem var mı? Ben bunu ileriki zamanlarda yapmak istiyorum. Baştan sormak istedim. Ama ne zaman yaparım onu bilemem.

İyi Sosyaller. @3613

Ben olsam HDD ve RAID işine hiç girmem. Total dosya boyutların ne kadar peki?
Tek USB tuttum verilerim gitti önceden. 20 GB'yi geçik arşiv gitti. Şu anda 15 GB veri var. Çift USB bellek yapsam bile içim rahat değil.

Aslında Google One aslında çok güzel ve güvenilir. Fiziki gitmek istiyorum. 1 yıl için 2 TB'ye 2.000 TL vermek istemiyorum. Dediğim gibi güvenilir fakat ben abonelik altında durmak istemiyorum. Bu konuyu o yüzden açtım.

Ya dostum ben de sanıyorum 1 TB ve üzeri dosyan var. Al bir tane kaliteli USB geç. Düzgün kullanıldığı sürece USB'deki verilere hiçbir şey olmaz. İlla yok diyorsan al 240'lık bir SSD. HDD ve RAID falan gerek yok bunun için.

Yedek tek bir yerde olmaz. Iki, hatta uc farkli yerde kopyasi olacak. Uc tane USB'ye yedek alsan ve ayni cekmecede saklasan bile tek yedek diye dusuneceksin. Hirsiz girer, yangin cikar, deprem olur.

Aynı verileri 2 tane USB belleğe aktardım. Bundan ötesine geçmeye gerek var mı?

Umarım olmaz. Ama 2 USB bellek yeterinde mi bilmiyorum.

Bak benim de senin gibi takıntım var. Çok önemli ve kaybetmemem gereken şeyler var. Bunları hem SSD'de hem HDD'de, yarısını da 128 GB'lık USB'de tutuyorum. Bu zamana kadar hiçbirine bir şey olmadı. Eski HDD çökmüştü yıllar önce. Yani HDD işine bulaşma, güvenilir değil depo olarak HDD kullanmak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yedek tek bir yerde olmaz. Iki, hatta UC farkli yerde kopyasi olacak. UC tane USB'ye yedek alsan ve ayni cekmecede saklasan bile tek yedek diye dusuneceksin. Hirsiz girer, yangin cikar, deprem olur.

Hocam hırsız, yangın veya depremden sonra benim işime yaramaz. Benim kendi odamda duruyor. Saklıyorum kuytu bir yerde. Ben çalınma olasılığı demek istemiyorum. Hırsız, yangın veya deprem olmadığını yok sayarsak; Bozulma konusunda ne dersin?

Yukarıda dediğim hırsız, yangın veya deprem olayı unutalım: Verilerimi kaç yedek almalıyım veya nasıl bir yöntem edinmeliyim?

Bak benim de senin gibi takıntım var. Çok önemli ve kaybetmemem gereken şeyler var. Bunları hem SSD'de hem HDD'de, yarısını da 128 GB'lık USB'de tutuyorum. Bu zamana kadar hiçbirine bir şey olmadı. Eski HDD çökmüştü yıllar önce. Yani HDD işine bulaşma, güvenilir değil depo olarak HDD kullanmak.
Diskleri bozulupta, ağlayanı sızlayanı gördüm. Üstte yazdığım mesajta Google'ın daha iyi olacağını düşünüyorum ama fiziki olarak belirtmek istedim. Umarım bir şey olmaz.

Son düzenleme:
Hocam hırsız, yangın veya depremden sonra benim işime yaramaz. Benim kendi odamda duruyor. Saklıyorum kuytu bir yerde. Ben çalınma olasılığı demek istemiyorum. Hırsız, yangın veya deprem olmadığını yok sayarsak; Bozulma konusunda ne dersin?

Yukarıda dediğim hırsız, yangın veya deprem olayı unutalım: Verilerimi kaç yedek almalıyım veya nasıl bir yöntem edinmeliyim?

Diskleri bozulupta, ağlayanı sızlayanı gördüm. Üstte yazdığım mesajta Google'ın daha iyi olacağını düşünüyorum ama fiziki olarak belirtmek istedim. Umarım bir şey olmaz.
Bir kac kopya olmasi bozulma sonucu veri kaybetme olmasi olasiligini sifira indirir. Uc kopya varsa ve biri bozulursa yenisini bir kac gun icinde alabilirsin. Bu arada HDD'ler kullanim amacina uygun kullanilirlarsa hala en guvenilir veri depolama aracidirlar. Yerinden hareket ettirmeden kullanilmak icin yapilmis urunler bunlar. Cantaya atip gezdirmeye kalkarsan her an elveda diyebilir. Ama sabit bir yerde kullaniliyorsa tum SSD ve flash belleklerden cok daha guvenilirdir.

Bir kac kopya olmasi bozulma sonucu veri kaybetme olmasi olasiligini sifira indirir. Uc kopya varsa ve biri bozulursa yenisini bir kac gun icinde alabilirsin. Bu arada HDD'ler kullanim amacina uygun kullanilirlarsa hala en guvenilir veri depolama aracidirlar. Yerinden hareket ettirmeden kullanilmak icin yapilmis urunler bunlar. Cantaya atip gezdirmeye kalkarsan her an elveda diyebilir. Ama sabit bir yerde kullaniliyorsa tum SSD ve flash belleklerden cok daha guvenilirdir.
Neyin ne zaman olacağı belli olmuyor. Mesela ben üçüncü belleğe çıkayım mı?