CachyOS yerine stok Debian veya Ubuntu kullanılır mı?

Max Caulfield 89

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Şu anda bilgisayarımda Linux dağıtımı olarak CachyOS kullanıyorum. Aslında işyerindeki bilgisayarı da Linux'a geçirmek isterdim ama işyerinde kullanılan Canon yazıcı CAPT tabanlı bir yazıcı olduğu için Linux'ta kullanmak işkence. Yani yazıcıyı Mopria sertifikalı bir yazıcıyla değiştirmediğim sürece o makineyi Linux'a geçirmem zor. Fakat konumuz o değil.

Ben şahsen CachyOS'ten memnun olsam da CachyOS'in Rolling Release yapısı nedeniyle nadiren de olsa güncelleme sonrası sorun çıkabiliyor. Ben de bir yandan harici SSD'lerimde ve USB belleğimde başka Linux dağıtımları deniyorum. Şu anda bu yazıyı Debian 13 (Trixie) üzerinden yazıyorum.

Debian 13'te tek aklıma takılan konu DaVinci Resolve Studio 20.3.1'in çalışıp çalışmayacağıydı. MakeResolveDeb adlı bir araç sayesinde DaVinci Resolve Studio'nun .run kurulum dosyasını Debian için uygun .deb paketine çevirebiliyorsunuz. Daha sonra kurulumunu yaptım, sorunsuz bir şekilde çalıştı. Üstelik sorunsuzca render da alabildim.

Debian 13'te güncel NVIDIA sürücülerini kurmak bir tık meşakkatli. NVIDIA'nın Debian 13 CUDA reposunu eklemeniz gerekiyor, çünkü Debian'ın repolarındaki sürücü 550.xx serisi, ve bu sürücüler Explicit Sync bile desteklemiyor, bu da GNOME Wayland'de ciddi titreme sorunlarına sebep oluyor. Ancak NVIDIA'nın resmi CUDA repolarından güncel NVIDIA sürücülerini kolaylıkla yükleyebiliyorsunuz ve gerçekten iyi çalışıyor. Üstelik kernel tarafında da Debian 13'ün stok 6.12 çekirdeğini kullanmak zorunda değilsiniz, Trixie-Backports reposunu ekledikten sonra 7.1.3 gibi güncel kernel sürümlerini kurabiliyorsunuz.

Hal böyle olunca kafamda bir soru oluştu, acaba CachyOS yerine stok Debian veya Ubuntu da kullansam olur muydu diye. Tabii ki bunu yapmayı düşünmüyorum, çünkü CachyOS'ten memnunum. Fakat Debian'ın stabilitesini de unutmamak lazım. Ubuntu'da ise mükemmel bir Secure Boot desteği mevcut. NVIDIA sürücüleri için bile MOK oluşturmanız gerekmiyor, doğrudan Canonical imzalı modüller yükleniyor ve sorunsuzca kullanabiliyorsunuz, bizzat denedim. Ayrıca VMware Workstation Pro da 26H1 sürümü ile birlikte Ubuntu 26.04 LTS desteği kazandı. Her ne kadar Ubuntu'nun Snap dayatması gibi ufak eksileri olsa da genel olarak kullanılabilir olduğuna inanıyorum.

Özellikle bir dönem 42'ye gidiyordum ve oradaki birçok kişi evinde veya laptop'unda Linux dağıtımı olarak Ubuntu gibi dağıtımları kullanıyordu. Öyle çok fazla Arch Linux veya Arch tabanlı dağıtım kullanan görmedim. Yani ben şahsen aslında Linux kullanıcılarının önemli bir kısmının Ubuntu veya Debian gibi stabil dağıtımlar kullandığını ve meşhur Linux topluluğunda tamamen sessiz bir şekilde yaşayıp rahat rahat işlerini hallettiğini düşünüyorum. Arch Linux ve türevlerini kullananlar ise açık Linux topluluklarında çok daha fazla paylaşım yapıyorlar bence, bu yüzden tüm Linux topluluğunun Arch tabanına bayıldığını düşünüyoruz diye tahmin ediyorum. Fakat bu konuda sizin de görüşlerinizi merak ediyorum.

Sizce CachyOS yerine stok Debian veya Ubuntu kullanılır mı?

Ubuntu çok ağır diyorlardı, bir ara ben de kurup denemiştim ama hakikaten de öyleymiş. Debian'ı çok bilmiyorum ama popüler dağıtımlardan.

Ubuntu çok ağır diyorlardı, bir ara ben de kurup denemiştim ama hakikaten de öyleymiş. Debian'ı çok bilmiyorum ama popüler dağıtımlardan.
Ubuntu 26.04'ü bizzat denemiştim, bende gayet akıcı ve hızlıydı. Biraz da hangi sisteme kurduğunuza bağlı açıkçası. Eğer 4 GB RAM'li eski bir bilgisayarınız varsa o zaman CachyOS KDE Plasma da kasar. En az 8 GB RAM ve SSD varsa akıcı çalışması gerekiyor.

Siz Ubuntu'nun hangi sürümünü denemiştiniz bilmiyorum ama bir dönem Ubuntu gerçekten sorunluydu. Ama şu son sürümleri olmuş bence. Snap dayatması gibi bazı ufak eksiler dışında bence son Ubuntu sürümleri olmuş. Özellikle NVIDIA kartlarda varsayılan olarak Wayland'i kullanmaya başlaması ve Kubuntu tabanının KDE Plasma 6'ya geçmesi gerçekten iyi oldu.

Ben şahsen Linux Mint gibi dağıtımları sevmiyorum. Linux Mint'in sadece Cinnamon, Xfce ve MATE sürümleri mevcut. Üçü arasından sadece Xfce'yi kısmen seviyorum, hafif olduğu ve nispeten özelleştirme konusunda iyi olduğu için. Ayrıca Xfce'de kompozitör kapatmak da çok kolay, bu sayede CachyOS Xfce'de Half-Life 1'i Software Rendering ile 180-200 FPS'te oynadım. Ancak ben şahsen KDE Plasma'yı seviyorum, ikinci olarak da GNOME tercih ediyorum. Linux Mint'in ikisini de sunmaması sinir bozucu. Şimdi diyeceksiniz ki "Sonradan kurabiliyorsun zaten". Ama Linux Mint'e KDE veya GNOME kurarsanız sistem mahvoluyor. Hem KDE veya GNOME gerçekten yamuk yumuk çalışıyor, hem de mevcut Cinnamon arayüzü de hatalar vermeye başlıyor. Bu yüzden Linux Mint tercih etmiyorum.

Stok Ubuntu veya Debian bana en uygun dağıtımlar gibi geliyor. Tabii CachyOS'i silmeyi düşünmüyorum, çünkü hem çok fazla verim var hem de CachyOS'te bir sürü ayar ve kişiselleştirme yaptım. Fakat diğer Linux kuracağım makinelerde Ubuntu veya Debian'ı tercih listeme yazdım.

Debian'ıda Arch tabanı gibi istediğiniz şekilde yönetebiliyorsunuz ama bir süre sonra paketler ve bağımlılık anlamında şişmeye başlıyor ve eğer dediğiniz uygulamalar bir süre sonra bağımlılık ile ilgili sorun yaşarsa Debian'da çözmek biraz zahmetli olabilir yeni sürüm uygulamalarda. Onun dışında çok sağlam bir dağıtımdır her türlü kullanım senaryosuna hitap eder.

Debian'ın paketleri biraz eski Ubuntu ise ağır.

Ben sadece çekirdeği Trixie-Backports'a geçirdim, şu anda 7.1.8 sürümünde. Onun dışındaki tüm paketler stok Debian 13 sürümlerinde.
Debian'ın paketleri biraz eski Ubuntu ise ağır.
Trixie-Backports ile 7.1.8 çekirdeğine geçebiliyorsunuz Debian 13'te. Ubuntu'yu ben bizzat kullandığımda bir ağırlık sorunu veya performans sorunu yaşamadım.

Eğer günlük kullanımızda sıkıntı çıkarmıyorsa tüm paketleri deneysel sürümlerine geçilebilirsiniz Arch kadar rolling release olmasada gene kendi içinde belli bağlı riskler barındırıyor.

Debian ile bu kadar uğraşmak yerine Fedora'yı deneyebilirsiniz.

Debian ile bu kadar uğraşmak yerine Fedora'yı deneyebilirsiniz.
Fedora'da NVIDIA sürücülerini kurmak epey sıkıntılı. Ekstra repo eklemek falan gerekiyor, en son kullandığımda biraz sinir bozmuştu. Debian'da NVIDIA CUDA repo ile kurmak bile daha az kafa karıştırıcı bence.

@Dark Raiden, sizin görüşünüz nedir?

Aynı şeyi Debian ile yaşadım. Fedora'ya geçince NVIDIA ile ilgili tüm sorunlarım çözüldü. Repo eklemek zor bir iş değil, tek satırlık komut.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…