Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
"Linux'ta oyun oynayamazsın" diyenlere bir cevap daha vereceğim bu konuda.

Resident Evil Requiem'i 1 gün önce öğlen gibi satın aldım. Windows 11 üzerinde sorunsuzca oynadım.

Az önce sırf denemek için CachyOS'te denemek istedim. Ekran kartı olarak RTX 4070 kullanıyorum.

Oyunun dosyalarını ve AppManifest dosyasını CachyOS'teki Steam'ime kopyaladım. Daha sonra oyunu Proton-CachyOS kullanacak şekilde ayarladım (Steam ayarlarından çok basitçe yapılabiliyor).

Sonra ise direkt oyunu çalıştırdım. Shader derleme süreci Windows'a göre daha uzun sürdü, onu belirteyim. Fakat Shader derlemesi bittikten sonra oyun çatır çatır çalıştı :)

Ray Tracing'i çalıştırabilmek için oyunun başlatma seçeneklerine %command% /WineDetectionEnabled:false eklemeniz gerekiyor. Yoksa RT seçenekleri menüde gözükmüyor.

Grafik ayarlarım şu şekilde:

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor grafik ayarları 1.webp

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor grafik ayarları 2.webp

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor grafik ayarları 3.webp

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor grafik ayarları 4.webp

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor grafik ayarları 5.webp

Buyurun bu da CachyOS'te RT açık Resident Evil Requiem çalıştığının kanıtı:

cachyos'te resident evil requiem çalışıyor 864p.webp

Yaşadığım tek sorun, KDE Spectacle ile ekran görüntüsü alırken yanlışlıkla KDE'nin sanal masaüstü arayüzünü açtım. Sonra oyuna döndüğümde FPS değeri 8-10'a kadar düşmüştü. Oyunu kapatıp açınca sorun düzeldi. Spectacle yerine doğrudan Steam üzerinden ekran görüntüsü alınca bu sorunu yaşamadım.

Not: Eğer RTX 50 serisi (Blackwell mimarili) bir ekran kartı kullanıyorsanız ve Resident Evil Requiem'i Linux'ta denemeyi düşünüyorsanız 580 serisi sürücü kullanmalısınız. 590 sürücülerini kullandığınızda Vertex Explosion denilen grafik bozulmalar meydana geliyor. RTX 40 serisinde (Ada Lovelace) ise böyle bir sorun yok.

Uzun lafın kısası Linux'ta yeni çıkan hikayeli bir oyun bile bal gibi oynanır. :)

Ben Linux'ta oyun oynayamazsın demiyorum, Linux'ta oyun oynanmaz diyorum. Şuna bak bir oyun için ara programlarla uğraşmışsın Ray Tracing açmak için saçma sapan komut yazman gerekiyor :D
Windows da tamamen uğraşsız değil yalnız, bazen Windows'ta da bazı şeylerle uğraşman gerekebiliyor :)

Kaldı ki tüm oyunlar da oynanamıyor.
Bu tamamen oyun firmalarının suçu. Sırf Windows tekel olmaya devam etsin diye anti-hile yazılımlarını Linux'ta çalışmayacak şekilde ayarlıyorlar. Üstelik çoğu durumda geliştirici tek bir tuşla Linux desteğini aktif edebilirken.

Benim dileğim, Linux'un daha da fazla gelişmesi. Özellikle NVIDIA'nın Linux sürücülerinin iyice olgun bir hale gelmesi şart. Hala Steam Gaming Mode'u NVIDIA kartlar ile kullanmaya çalışınca saçma sapan görüntü hataları çıkıyor.

Ancak Linux'u sonuna kadar destekliyorum. Windows gittikçe daha da kötüleşirken, reklam çöplüğü haline gelirken ve AI Slop merkezi haline gelirken Linux'un daha da popülerleşmesi şart. En azından ortama rekabet getirir er ya da geç. 2006'dan kalma Windows Vista çekirdeğiyle bu iş yürümez.

Windows da tamamen uğraşsız değil yalnız, bazen Windows'ta da bazı şeylerle uğraşman gerekebiliyor :)

Yıllardır Windows kullanıyorum oyun konusunda doğru düzgün bir problem yaşamadım çoğunlukla indir çalıştır gidiyoruz.

Bu tamamen oyun firmalarının suçu. Sırf Windows tekel olmaya devam etsin diye anti-hile yazılımlarını Linux'ta çalışmayacak şekilde ayarlıyorlar. Üstelik çoğu durumda geliştirici tek bir tuşla Linux desteğini aktif edebilirken.

Benim dileğim, Linux'un daha da fazla gelişmesi. Özellikle NVIDIA'nın Linux sürücülerinin iyice olgun bir hale gelmesi şart. Hala Steam Gaming Mode'u NVIDIA kartlar ile kullanmaya çalışınca saçma sapan görüntü hataları çıkıyor.

Ancak Linux'u sonuna kadar destekliyorum. Windows gittikçe daha da kötüleşirken, reklam çöplüğü haline gelirken ve AI Slop merkezi haline gelirken Linux'un daha da popülerleşmesi şart. En azından ortama rekabet getirir er ya da geç. 2006'dan kalma Windows Vista çekirdeğiyle bu iş yürümez.

Oyun şirketlerinin ve profesyonel render uygulamaları şirketlerinin destek vermemesi beni ilgilendirmiyor. Ben son kullanıcıyım, hangisinde daha çok seçenek ve kolayık bulursam ona giderim. Bunun dışında Windows'ta da sorunlar var ancak kolaylıkla çözebildiğim için görmezden geliyorum.

Bu konulara yorum atmayı pek sevmiyorum da,
"problem linux'ta değil, oyun şirketlerinde" demek veya herhangi bir şirketi suçlamak saçmalıktan başka bir şey değil.
Linux'u geliştiren ağa babaları zaten bunu kurumsal odaklı geliştiriyor ve sunucu sistemlerinde windows'u çoktan tokatlamış durumda.

Kurumsal tarafa bu kadar önem veren dağıtımcılar, bu verdikleri önemin %5'ini son kullanıcı odaklı dağıtımlara versin ki ondan sonra 3rd parti firmalara çamur atalım.

Sadece tek oyunla "oynanır" demekte yeni moda sanırsam.
RE Requiem çok merak edilen bir oyundu, bu nedenle özellikle seçtim. Ama birçok diğer oyunu da oynayabildim. RE2, RE4, Stellar Blade, Expedition 33, CS2, Life is Strange...

Linux, Windows'tan sonra en çok oyun oynatan 2. işletim sistemidir. Şu anda PS5 gibi konsolların oynattığından daha fazla oyun oynatabiliyor Linux.