Çalışmak insanı özgürleştirir mi yoksa köleleştirir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Simon
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 756
Makaleler
23
Açıkçası bana küçüklüğümden beri insanın yemek için yaşadığı öğütlendi. Fakat yemek için de para lazım para için de eğer ailenizden miras kalmadıysa çalışmak zorundasınız. Fakat yaşayabilmek için çalışmak insanı köleleştirmez mi? Yani eğer çalışmasan öleceksin. Bu çok trajik bana göre. Siz ne düşünüyorsunuz?

Kimse çalışmazsa ortaya yiyecek bir şey de çıkmaz bu mantıkla bakarsak. Düşün mesela hiç kimse ekip biçmiyor, ürün üretmiyor. Ne yiyeceksin?

Bir emek veriyor ve karşılığını alıyorsan köle değilsindir. Ekonomik açıdan özgür olmak bu hayatta elde edebileceğin en iyi şeydir. Recep abi de çok güzel bir örnek vermiş. Birinin eline muhtaç olmak daha kötü bir durum.

Calışmak insana maddi açıdan ozgürlük sunar ama zaman olarak da kotu etki eder ama çalışmamak daha çok köleleştirir çalışmak iyidir bence.

Çalışmayan bir kadın kocasının kölesi olur.

Kölelik, bir insanın başka birinin malı ve mülkü olması.

Calismayan bir kadin neden kole olsun ki? Aile olmak ile kole olmak farkli seyler. Kadin evlenir, kocanin yeterince geliri vardir. Kadin calismak istemez ve calismaz. Kim kendi istegiyle kole olur ki? Ayrica kadin calismak istemiyorken calistirmak asil kolelik degil midir?

Kadinin calismadigi icin kole olmasi icin sirf kocasi para kazaniyor her denileni yapmasi ve boyun egmesi gerekir. Calismadigi halde bunlari yapmayip bir aile gibi yasadiktan sonra, ortak kararlar alip parayi yonettikten sonra calismayan kadin neden kole olsun?

Veya bir kadin calisiyorsa ama kocasi parayi elinden aliyorsa, onemli bir karar alirken fikrini sormuyorsa, parayi ona sormadan harciyorsa bu kadin kole degil midir?

Dediginiz seyin hic bir taraftan tutulur yani yok bence. Kocasinin calismasina izin vermeyip eve kapattigi kadin kesmini ele alarak calisan veya calismayan butun kadinlara hakaret etmissiniz hatta.

"Kocasinin calismasina izin vermeyip eve kapattigi kadin kesmi"
sadece bunlara kole diyebilirz. Bunun disinda kalanlara kole demek hakarettir.

Ben kocanin aylik kazanci yeterliyse ve kadinin vasifli bir meslegi yoksa calismasini sacma buluyorum. Rahat rahat evde oturmak varken neden ihtiyac olmadigi halde gidip Bim kasiyerligi yapsin mesela?

Kadin calismak istiyorsa gider calisir. Maddi durum ve meslek ne olursa olsun. Buna lafim yok kimse de karisamaz.

Maddi durum ne olursa olsun kadin emek verip bir is kurmustur veya okuyup doktor, ogretmen tarzi bir meslegi eline almistir, calisir. Kimsenin calistirmama gibi bir hakki da yok.

Tum bunlarla birlikte calismayan kadin koledir demeye kimsenin hic hakki yok. Her calismayan kadin koledir demek hakaret demektir. Calismayan kadin da kendi ayaklari uzerinde durabilir, calismayan kadin da ozgurdur. Hatta daha ozgurdur. Istedigi zaman gezer istedigi zaman yatar istedigi zaman kalkar. Kimseye bagli degildir.

Calisan her kadin da kendi ayaklari uzreinde duran ozgur kadindir demek yanlis olur. Ya kocasi calismasi icin zorluyorsa? Ya kocasi kazandigi paraya el koyuyorsa.

Bir ailede ister koca calissin kadin yatsin, ister ikisi de calissin; para ortaktir. Kadin ben calistim bu para benim diyemez. Erkek de diyemez bunu. Kazanilan para ortak harcanir. TV alinacaksa alinir. Birikim yapilacaksa yapilir. Erkek arabasina modifiye yapacak haddini asmayacak sekilde yapar, kadin kiyafet alip makyaj yapacaksa haddini asmayacak sekilde yapar. Kolelik molelik yok. Hatta ben calismayan kadinlarin daha el uzerinde tutulduguna inaniyorum. Yengelerim calismiyor ama cok degerliler. Teyzem ve annem calisiyor ama o kadar deger gormuyorlar. Ust komsumuz olan kari kocadan kadin yuruyerek ise gidip geliyor yaz kis. Erkek genelde yatiyor. Kadin calismayan kadinlar kadar deger gormuyor disaridan gozuktugu kadariyla.

Kendi işini yapmak da çalışmaktır.

O zaman bile birilerinin kolesiyiz zaten.

Çalışmaya bağlı tutulmak ve karşılığında bir şey elde etmemek köleliktir. Kendi ektiğini biçmen kölelik falan değildir. Çünkü o ektiğin şeyden bir şey alıyorsun. Kendine veya başkalarına fayda sağlayabilecek bir şey. Kimsenin bilgisayar bileşeni üretmediğini düşünsene. Nasıl kullanacaksın peki o bilgisayarı?

Ekonomik anlamda özgürlüktür. Çalışma hayatı anlamda şartlar sert olabilse de kölelik sayılmaz. İşinize gelmediğinde istifa etme hakkınız var. Köle olsanız ayrılma hakkınız olmazdı. Karşılığında bir şey alma garantiniz de olmayabilirdi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…