Makaleler
4
Selamlar. Call of Duty serisinin 11. oyunu olan Advanced Warfare'ın incelemesi ile karşınızdayım. Yakın zamanda bitirmişken incelemesini de yazayım dedim. Başlayalım incelemeye.
1716031540848.webp

Giriş:
Call of Duty serisini bilmeyen yoktur. Oyun sektörünün bel kemiklerinden birisi haline gelmiş olan Call of Duty serisinin 2. Dünya Savaşı oyunlarının yanı sıra Modern Warfare serisiyle de tanınmış bir seri olduğunu ilkokul çocuğu bile biliyor artık. Başlarda 2. Dünya Savaşı ve modern savaş temasıyla oyuncuları mesh etmiş olan seri, bu oyunla birlikte bir tema değişikliğine gitti. Bu oyun, normalde herkesin alışık olduğu modern temayı esas almak yerine daha fütüristik bir temayı esas aldı. İşte bu durum, birçok oyuncunun tepkisine neden oldu. İnsanlar modern bir tema beklerken oyun bariz şekilde bir Crysis çakması haline gelmişti. En azından oyuncuların tepkisi bu yöndeydi. Şahsen oyunun o kadar da fiyasko olmadığını düşünüyorum. Elbette oyuncuların verdiği tepkilere kısmen hak veririm ama "Sırf bir tema değişikliği için bu kadar tepkiye değer miydi?" diye de sorgulamıyor değilim. İncelemelerine baktığımda ise oyunun o kadar da kötü olmadığını anladım. Sadece insanlar böyle bir tema ve konsepti abartılı buldukları için bu kadar tepki veriyorlarmış. Geçenlerde de oyun Xbox'ta indirime girince dayanamayıp oyunu aldım ve oynadım. Gerçekten de önceki oyunlara nazaran ortada uçuk kaçık bir oyun var ama abartıldığı kadar kötü olmadığını düşünüyorum. Neyse, oyunu detaylıca anlatayım en iyisi.

Hikaye:
Her şeyden önce senaryodan başlamak gerek. Oyun, 2054 yılında başlıyor. Ana karakterimiz Jack Mitchell ve yakın arkadaşı Will Irons, Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri'ne katıldıktan yaklaşık 6 ay sonra Kuzey Kore'nin Seoul'ü işgal etmesi üzerine bölgeye gönderilir. Operasyon esnasında ise Will Irons, Mitchell'ı korumak için kendini feda eder ama Mitchell ise sol kolunu kaybeder ve askerlikten ihraç edilir. Mitchell, Will'in cenazesindeyken Will'in babası Jonathon Irons'ı görür. Jonathon Irons, Will Irons'ın babası olmasının yanı sıra aynı zamanda Atlas Corporation adındaki özel bir askeri şirketin sahibidir. Irons, Mitchell'ın içerisinde bulunduğu bu durumu gördükten sonra kendisine biyonik bir kol takılması şartıyla ikinci bir şans teklif eder. Mitchell ise bu teklifi kabul eder. Biyonik koluyla çeşitli eğitimlerden geçerken, Hades kod adlı bir terör elebaşının lideri olduğu KVA adında bir terör organizasyonu ortaya çıkar ve bu terör organizasyonu, dünyanın farklı yerlerinde terör eylemleri sergiler. Atlas ise, KVA'yi durdurmak ve Hades'i öldürmek için harekete geçer.
1716032553511.webp

Kısaca hikaye böyle. Hikayenin bazı konularda potansiyeli olsa bile hikayenin hem basit, hem de tahmin edilebilir olduğunu düşünüyorum. Özellikle bir noktadan sonra hikaye içerisinde neler olacağını anlıyorsunuz. O konuda oyunun başarısız olduğunu düşünüyorum. Hatta bir örnek vereceğim ama bu vereceğim örnek Spoiler'a girer. O yüzden sürprizbozan içerisine ekleyeceğim. Eğer oyunu oynamadıysanız Spoiler'lı kısmı açmayın.

Oyunun bir bölümünde Hades öldürülür. Bu başarımızın kutlandığı esnada da Irons'ın aslında kendi çıkarlarını elde etmek istediğiyle alakalı bazı komplolar ortaya çıkar ve Irons'ın Amerika'ya savaş ilan edeceğini öğreniriz. Irons ise bunu engellemek adına Mitchell'ı ve silah arkadaşlarını köşeye sıkıştırır. Öldürüleceği esnada da oyunun ilk kısımlarında gördüğümüz ve Deniz Piyadeleri'nde önderlik etmiş olan Çavuş Cormack, Mitchell'ı ve silah arkadaşı Ilona'yı kurtarır. Hades öldürüldükten sonra oyunun bitmeyeceğini direkt anlamıştım zaten. Böyle bir olay örgüsü, ihanet konseptine aykırıdır. Oyuncu üzerinde gerçekten de ihanete uğramış gibi bir etki yaratılması gerekiyorsa, bunun belli edilmemesi gerekiyor. Hades'in öldürüleceği operasyonda ihanet etseydi yeri olurdu ya.

Önceden Spoiler yememiş adam bunu direkt anlar zaten. En ince detayını geçtim, Spoiler'lı bölümde anlattığım kısmın en kaba detayını bile anlar. Karakterler zaten unutulası. Hadi ana karakteri geçtim, diğerleri ciddi anlamda unutulası. Kötü karakter unsuru iyi işlenmemiş. Ona rağmen Cast seçimi epey iddialı olmuş. Troy Baker'ın yanı sıra işin asıl iddialı tarafı, Jonathon Irons yani Kevin Spacey. İnsanları içine çeken detaylardan biri de bu oldu muhtemelen. Kısacası olay örgüsü basit ve tahmin edilebilir. Karakterler unutulası. Oyunun herhalde en kötü kısmı, hikaye kısmı olabilir.
1716031636852.webp

Oynanış:
Oyuna epey atıp tuttuğumu düşünüyorum. Ya gerçekten, eğer bir hikaye yaratılacaksa dengesini koruyan bir hikaye yapılmalı. Neyse, oynanıştan bahsedeyim. Advanced Warfare çerçevesinde konuşacak olursam herhalde oyunun asıl iddialı olduğu kısım, bu kısım. Çünkü bu oyunun oynanışı, Modern Warfare sınırlarından epey dışarı çıkan bir oyun. Öncelikle evet, oyunda yaptığımız şey adam öldürmek. Ama bunu düz bir şekilde yapmıyoruz. Oyun; konsepti gereği içerisinde Exo iskeletler, robotlar, dronlar; akıllı silahlar, ekipmanlar ve vasıtalar barındırıyor. Mekalar vesaire. Böyle bir tema her ne kadar klasik Call of Duty temasına ve konseptine ters düşse bile bu değişikliği iyi buldum. Infinite Warfare kadar abartılmadığı sürece sıkıntı yok bence. Mekaniklerden bahsedecek olursam: Oyunda sadece nişan alıp adam öldürmemizin yanı sıra karakterin barındırdığı Exo iskelet, oynanışı değiştiren yegane öge diyebilirim. Dash atabilmemizin yanı sıra, her bölümde değişen özelliklerimiz var. Sonik patlama, zamanı bir süreliğine yavaşlatan Overdrive, mermilerden korunmamızı sağlayan Exo Shield, tırmanma kancası, vesaire vesaire. Sonik patlama, çevredeki düşman aktivitesini yavaşlatmaya yarıyor. Overdrive ise belirttiğim gibi, zamanı bir süreliğine yavaşlatıp düşmanları öldürebilmemiz için bize bir fırsat tanıyor. Exo Shield'ın olayı ise belli. Dümdüz bir kalkan. Silah olarak büyük bir çeşitlilik göremedim. Tüfeklerin, pompalı tüfeklerin ve diğer tipteki silahların yapısı hoşuma gitti diyebilirim. Oyundaki ışın silahı, favori silahlarımdan olabilir. Maalesef her bölümde kullanamıyorsunuz, sadece belirli başlı görevlerde karşınıza çıkıyor.
1716032513254.webp

Bunun yanı sıra oyunda karakter geliştirmeleri var. Evet, karakter geliştirmeleri. Bir Call of Duty oyunundan bunu beklemezdiniz, değil mi? Şahsen ben de beklemezdim ama çeşitlilik için bunu da getirmişler. Bölümler içerisinde tamamladığınız irili ufaklı Challange'ların karşılığında Exo puanları alıyorsunuz. Belirli bir sayıda düşman öldürmeniz bile yeterli. Bu Exo puanlarını da bölüm aralarında kullanıyorsunuz. Sağlık, şarjör doldurma hızı, Exo iskelet yeteneklerini kullanabilmeniz için gereken batarya için çeşitli geliştirmeler ve yeni özellikler için kullanıyorsunuz. Açıkçası karakter geliştirme özelliği hoşuma gitti. Geliştirmelerin sayısı az ama 7-8 saat süren bir oyun için yeterli olduğunu düşünüyorum şahsen.

Bölüm tasarımlarından bahsedip bu kısmı da bitireyim. Her Call of Duty'de olduğu gibi bu oyunda da epey çeşitlilik görebilirsiniz. Oyunu oynarken bazı bölümler bana biraz boş gelmişti. Lakin çoğu bölümün bir spesifiklik barındırdığı kesin. Bir bölümde gece operasyonuna çıkarken, diğer bölümde bir evin içerisine çeşitli yollarla sızıyorsunuz. Ya da bir başka bölümde otobanda arabalardan arabalara zıplayarak çatışıyorsunuz. Bunlar, benim verebileceğim belirli başlı örnekler. Oyunu oynarsanız içerisinde eğlenebileceğiniz bölümler de bulabilirsiniz yani. Şahsen eğlendiğim birçok bölüm oldu. Spoiler olmaması için anlatmayacağım.
1716032025591.webp

Kısaca şunu söylemeliyim ki, önceki Call of Duty'lere nazaran birçok yenilik yapılmış. Geleneksel Call of Duty oyunlarına aykırı olsa bile, normal bir oyun olarak değerlendirildiğinde iyi bulabilirsiniz.

Çok Oyunculu ve Diğer Oyun Modları:
Bu konu hakkında çok fazla detaya girmeyeceğim. Çok oyunculu modu, hepinizin diğer oyunlardan bildiği klasik çok oyunculu modu. Yeni eklenen Exo iskelet mekaniğini çok oyunculu içerisinde deneyimleyebilirsiniz. Çok oyunculu modunda bir aktiflik göremedim. Bunun yanı sıra Exo Zombies adında bir zombi modu da var. Zombi modu fena değil. Zaten Call of Duty'nin çoğu zombi modu eğlenceli oluyor. Arkadaşlarınızla girerseniz bir nebze olsa zevk alacağınızı düşünüyorum.
1716032911876.webp

Teknik Özellikler:
Performans ve grafik açısından denilecek bir şey yok. Grafikler iyi düzeyde. Oyunu Xbox Series X'te oynadım ve performans namına hiçbir sıkıntı görmedim. Sabit 60 FPS. Diğer platformlarda da durumun aynen bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka ise ortalama. Sırf ölmek için üzerinize gelen düşmanlar olmasının yanı sıra, sizi kritik bir yerde sıkıştırıp öldüren düşmanlar da var. Yapay zekası gidip geliyor diyeyim tabir-i caizse.

Müzikler:
Müziklerin pek bir olayını görmedim açıkçası. Çoğu müzik "atmosfer güçlendirici" dediğimiz tipte müzikler. Bir Call of Duty: Modern Warfare 2 olacağını gram zannetmiyorum.

Sonuç:
Uzun lafın kısası Call of Duty: Advanced Warfare, bayık bir hikayesi olmasına rağmen oynanış konusunda kendince bir şeyler denemiş ve çeşitlilik sağlamış bir oyun. Elbette Infinite Warfare kadar yerin dibine sokulmamıştır ama şahsen bazı eleştirilerin de abartı olduğunu düşünüyorum. Bazı kısımlarda biraz Crysis çakması gibi dursa bile gideri olan kısımların da olduğunu düşünüyorum.

Evet, bir incelemenin daha sonuna geldik. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere canlar.

1716033335234.webp

Son düzenleme:
Hayatımda oynadığım en ortalama Call of Duty'dir kendisi. Ne kötü diyebiliyorum ne de iyi, arafta kalmış ama yaptığı her şeyi iyi ve kötü yapan tam ortalama bir oyun. İlk oynadığım zamanlarda Kevin Spacey benim için bir anlam ifade etmezken oyunu tekrar oynadığımda büyük bir heyecana kapılmıştım.

Bu arada oyunun yapmaya çalıştığı ters köşeler o kadar bariz ki, oyunun fragmanlarından yola çıkarak kimin iyi kimin kötü olduğunu bulabiliyordunuz. Ama arada açıp oynadığım, bildiğimiz Call of Duty diyebileceğim bir oyun kendisi. İlk defa oynayanlar çok rahat zevk alacaktır diye düşünüyorum. Exo-suitler ilgimi çekmeyi başarmıştı ancak ondan sonra daha iyilerini deneyim edince, oyunu 2.kez oynayışımda ne kadar yavan olduklarını fark ettim. Dediğim ortalama kısmı burada devreye giriyor bence.

Yani bir şeyler denemiş ama ne çok iyi ne de çok kötü yapabilmiş bir yapım. Ne demek istediğimi oyunu oynayanlar anlamıştır bence. Ama yine de Kevin Spacey için 100 puan verilir.(!)

Hayatımda oynadığım en ortalama Call of Duty'dir kendisi. Ne kötü diyebiliyorum ne de iyi, arafta kalmış ama yaptığı her şeyi iyi ve kötü yapan tam ortalama bir oyun. İlk oynadığım zamanlarda Kevin Spacey benim için bir anlam ifade etmezken oyunu tekrar oynadığımda büyük bir heyecana kapılmıştım.

Bu arada oyunun yapmaya çalıştığı ters köşeler o kadar bariz ki, oyunun fragmanlarından yola çıkarak kimin iyi kimin kötü olduğunu bulabiliyordunuz. Ama arada açıp oynadığım, bildiğimiz Call of Duty diyebileceğim bir oyun kendisi. İlk defa oynayanlar çok rahat zevk alacaktır diye düşünüyorum.
E tabii. İlk kez oynayan oyuncuya zevk vermesi olası. Lakin o ters köşeler...

En kötü CoD'lardan birisi bence. Ne hikaye, ne multi, ne de zombi güzeldi. Multiplayer zaten ayrı kötü. Sledgehammer oyun falan yapmasın bir zahmet bence ama inceleme bayağı iyi olmuş eline sağlık.