Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Selamlar, dün sistemime Systemd-Boot indirdim ancak Windows'u görüp; Debian'ı görmediğinden geri sildim. Sildim silmesine, yeniden başlatınca da GRUB ile sisteme giremedim. Debian Sid ile gelen kernelde /boot/efi bölümünü mount edemiyor diye recovery moda giriyor sistem. 6.1.0.33 kernelde ise hem Windows'u hem de diğer disklerimi mount edemiyor. Ne yapmam lazım? Fstab dosyasından UUID numaralarını kontrol ettim ancak onlar da doğruydu.

@Qnix @Reend hocalarım sizi biraz çok etiketledim kusura bakmayın ama bu sefer ne yapacağımı tamamen bilmiyorum :D

"mount /boot/efi" deyince vfat ne bilmiyorum ben diyor. Altta birkaç çıktı daha paylaştım, kalitesiz çıktıysa özür dilerim.

Dosya Ekleri

• 20250425_111104.webp
    20250425_111104.webp
    6,1 MB · Görüntüleme: 76
  • 20250425_111017.webp
    20250425_111017.webp
    7,3 MB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Debian Sid sisteminde şu komutları çalıştır

sudo apt update
sudo apt install grub-efi
sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=debian
sudo update-grub

Son düzenleyen: Moderatör:
Debian Sid sisteminde şu komutları çalıştır

sudo apt update
sudo apt install grub-efi
sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=debian
sudo update-grub
Çok teşekkür ederim cevabınız için, birazdan deneyeceğim.

@emel06, 3. komutta hata aldım.

grub-install: hata: /boot/efi EFI disk bölümü gibi görünmüyor.

EFI bölümünüz silinmiş. /etc/fstab çıktınıza bakılırsa /dev/sdb1 bölümü boot bölümü olması gerekiyor ama o bölüm boot kısmı için değil. Uygun bir boot bölümü oluşturup GRUB'ı oraya kurmalısınız.

@The Shorekeeper, Rastgele bir 200-100 MB civarı FAT32 bölüm oluştursam yeter mi hocam?
Multiple kernel kullanımı ve UKI benzeri kullanımlar için önerilen boyut 1 GB, fakat istiyorsanız sizin dediğiniz şekilde de yeterli olacaktır.

Ayrıca Partition'u oluşturduktan sonra blkid /dev/sdxy komutu ile Partition'un yeni UUID'sini öğrenip /etc/fstab üzerinde ilgili partition satırını değiştirmeniz lazım. xy yerine partitionunuz gelecek.

Bir de otomatik olarak fstab oluşturmak için genfstab aracını kullanabilirsiniz. arch-install-scripts paketi ile beraber geliyor.

Son düzenleme: