Batinux

Uzman
Herkese merhaba. Casper Excalibur'un kendine özel bir Control Center uygulaması var, ancak bu uygulama sadece Windows için mevcut. Casper Excalibur bilgisayarları, quanta Computer adında bir firma tarafından üretiliyor. Download Center kısmına girdiğimde Linux ile ilgili bazı yönetim araçları bulunuyor, ancak hangisinin bilgisayarıma uyumlu olduğunu bilmiyorum. Ne yapmalıyım? Bilgisayarıma Arch Linux kurmak istiyorum, fakat aynı zamanda bilgisayarımın özelliklerini de düzenleyebilmek istiyorum.
Bilgisayar: Casper Excalibur G870 i5-12.nesil RTX 4050.
Bilgisayarın Destek Sayfası
Quanta Computer Download Sayfası

Ağ, depolama ve ekran kartı sürücüsü var sadece Linux için. Onlar da üreticileri yazdığı için var. Quanta'nın umurunda mı sanıyorsun Linux kullanıcıları? Adamlar maliyeti kıstıkça kısmak istiyor. ASUS bile yapmıyor böyle şeyler, ancak kullanıcılar yapıyor. Özetle, kullanılamaz.

Aslında Linux'u kullanmak için bu tarz uygulamalara ihtiyacınız yok ''Nasıl?'' dediğinizi duyar gibiyim.
Şöyle izah edelim kısaca bu uygulama cihazınızın güç seçenekleri, RGB ışıkları, MUX switch gibi gibi özellikleri tek bir noktada kontrol etmenize olanak sağlıyor. Aslında bu ayarların bir çoğu BIOS'da mevcut. Fakat bilgisayar üreticileri sizin bu ayarlara erişmenizi istemediği için sadece ''Control center'' denen uygulamalar üzerinden size kontrol etme imkanı tanıyor. Örneğin MSI'nin ürettiği laptoplarda bir tuş kombinasyonu ile bu ayarlara erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede bu tarz uygulamalara ihtiyaç duymadan cihazınızın kontrolünü BIOS üzerinden sağlamış oluyorsunuz. Fakat RGB ışıkları veya cihazın kendine münhasır hoparlörlerinde olan ses sisteminin Bass, Tiz, gibi gibi şeylerin kontrolünü sağlayamayabiliyorsunuz. Kendi uygulamasına ihtiyaç duyuyor çünkü.
Ağ, depolama ve ekran kartı sürücüsü var sadece Linux için. Onlar da üreticileri yazdığı için var. Quanta'nın umurunda mı sanıyorsun Linux kullanıcıları? Adamlar maliyeti kıstıkça kısmak istiyor. ASUS bile yapmıyor böyle şeyler, ancak kullanıcılar yapıyor. Özetle, kullanılamaz.
Evet özellikle Asus, HP, Monster, Casper, vs vs bu markaların laptoplarının BIOS'u olmasada olur gibi bir şey. Yani sadece TPM, Secure Boot, vs vs özellikleri açıp/kapatmak'dan başka bir işe yaramamakta. Tüm kontrolü ''Control center'' denen uygulamalara bağladıkları için.
Yani sebebi tam olarak maliyet değil isteseler tıpkı MSI gibi bir imkan tanıyabilirler. Fakat şöyle bir durumda var Linux'a oyun yapmak istemeyen firma sayısı çok fazla. Bunun sebebi işletim sisteminin dosyalarının oynanabilir ve hile yazılımlarına karşı açık olması. Anti-hile yazılımlarının hile yazılımlarını tespit etmesinin zor olması. İş bilgisayarlarında çok fazla problem yaratmasada bu durum oyuncu bilgisayarlarında yaratmakta çünkü geliştiriciler Windows'a öncelik verdikleri için. Bu sebeplede üretici firmalar oyuncu bilgisayarlarında Linux'a destek vermemeyi tercih ediyorlar.

Tamamdır yine de teşekkürler hocam.

Aslında Linux'u kullanmak için bu tarz uygulamalara ihtiyacınız yok "nasıl?" dediğinizi duyar gibiyim.
Şöyle izah edelim kısaca bu uygulama cihazınızın güç seçenekleri, RGB ışıkları, MUX Switch gibi gibi özellikleri tek bir noktada kontrol etmenize olanak sağlıyor. Aslında bu ayarların birçoğu BIOS'da mevcut. Fakat bilgisayar üreticileri sizin bu ayarlara erişmenizi istemediği için sadece "Control Center" denen uygulamalar üzerinden size kontrol etme imkanı tanıyor. Örneğin MSI'nin ürettiği laptoplarda bir tuş kombinasyonu ile bu ayarlara erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede bu tarz uygulamalara ihtiyaç duymadan cihazınızın kontrolünü BIOS üzerinden sağlamış oluyorsunuz. Fakat RGB ışıkları veya cihazın kendine münhasır hoparlörlerinde olan ses sisteminin bass, tiz, gibi gibi şeylerin kontrolünü sağlayamayabiliyorsunuz. Kendi uygulamasına ihtiyaç duyuyor çünkü.

Evet özellikle ASUS, HP, Monster, Casper, vs. Bu markaların laptoplarının BIOS'u olmasa da olur gibi bir şey. Yani sadece TPM, Secure Boot, vs. Özellikleri açıp/kapatmak'dan başka bir işe yaramamakta. Tüm kontrolü "Control Center" denen uygulamalara bağladıkları için.
Yani sebebi tam olarak maliyet değil isteseler tıpkı MSI gibi bir imkan tanıyabilirler. Fakat şöyle bir durumda var Linux'a oyun yapmak istemeyen firma sayısı çok fazla. Bunun sebebi işletim sisteminin dosyalarının oynanabilir ve hile yazılımlarına karşı açık olması. Anti-hile yazılımlarının hile yazılımlarını tespit etmesinin zor olması. İş bilgisayarlarında çok fazla problem yaratmasada bu durum oyuncu bilgisayarlarında yaratmakta çünkü geliştiriciler Windows'a öncelik verdikleri için. Bu sebeplede üretici firmalar oyuncu bilgisayarlarında Linux'a destek vermemeyi tercih ediyorlar.

Yardım için yine de teşekkürler hocam.

Linux ile ilgili bazı yönetim araçları bulunuyor, ancak hangisinin bilgisayarıma uyumlu olduğunu bilmiyorum. Ne yapmalıyım?
Hiçbir şey, sürücülerin çoğu çekirdek tarafında olduğu için çoğu yapıyı olduğu gibi çalıştırabileceksiniz.
NVIDIA için de burayı okuyup sürücüsünü kurabileceksiniz.

fakat aynı zamanda bilgisayarımın özelliklerini de düzenleyebilmek istiyorum.
Laptoplarda en büyük fark BIOS tarafında üreticiye ait spesifik ayarların bulunması, üreticiler bunu WMI denen bir yapı ile işletim sistemi üzerinden yönetebilecek bir arayüzle düzenlememize olanak sağlıyor, e tabii ki üretici Linux tarafına bunu vermiyorsa yapabileceğiniz 3 şey var;

• Birilerinin sizin için WMI sürücülerini yazması.
  • Windows tarafında ayarlayıp geri Linux tarafına dönmeniz.
  • Sizin yazmanız.

Uzun lafın kısası zor iş. Elimde Excalibur bir cihaz olsaydı muhtemelen bunu oluşturup yayınlamıştım, o yüzden çok umursamamanız lazım çünkü Control Center'daki ayarlar sistemin düzgün çalışıp çalışmamasını doğrudan etkilemiyor.

Linuxçular maalesef ki ötekiliştiriliyor Recep abi, dediğiniz gibi anca bir/birkaç gönüllü arkadaş çıkıp açık kaynaklı alternatif uygulamalar sunuyor onlara muhtaç kalıyoruz.