22723

Uzman
19 yaşındayım. Kendime göre eksik olduğum yanlarım ve iyi yanlarım var illaki; ama şunu fark etmeye başladım, Aslında olduğum kişi bu yaşa kadar büyürken etrafımdan görüp etkilendiklerim mi? Yoksa aslında olduğum kişi mi? Son zamanlarda özellikle lise itibari ile kişiliğim zevklerim, hayata bakış açım vs. birçok şey değişti karakterim yerine oturuyor da denilebilir. Lakin açıklamak istemediğim bir özelliğim ailemde de var. Zamanla psikolojik olarak bana işlemiş olabilir mi? Çevremden etkilendiğim fikirlerim ve davranışlarımı düzeltebilirim? Normalde sakin biriyim ama bir örnek ile açıklayayım; agresiflik, olaylara karşı tahammül edememe, umursamazlık bunlar son dönemde farkına vardığım şeyler. Mesela eskiden babamın ilgilendiği şeyleri son 1, 2 senedir bende kendini ilgiliyken buldum. Konu biraz karışık oldu anlatmaya çalışırken ama yorumlarınızı bekliyorum.

Hayatındaki her şeyini ama her şeyini etkiler. Evet, topluma göre hareket ediyor gibi hissedebilirsin. Sanki ben, ben değilim de toplum algılarıyla yaşıyor gibiyim hissinde kalabilirsin. O yüzden kendine şunu sormanı istiyorum. "Ben şu an ne istiyorum ? Nasıl biri olmak istiyorum ?" bu cevaplar çevreden etkilendiğin şeylerle değişebilir ama biz sosyal bir canlıyız. Elbet ki etkileneceğiz bir olay olacak ve düşüncelerimiz değişecek. Başka insanların fikirlerini doğru bulup, onlara katılacağız. Başkalarının hobilerini görüp, özenip biz de aynı hobiyi yapacağız. Bunu hiç kimse değiştiremez. Kimse marjinal biri değil. Kimse sadece kendi düşünceleriyle hareket eden biri değil. Aslında çevre de davranışlarını da çok büyük oranda etkiler. Çevre tarafından ilgi görmüş biri ile ilgi görmemiş bir insanın davranışları farklı olacaktır. Biri insanlara karşı sevgiyle bakarken, hayata daha umutlu bakarken, diğeri topluma ve hayata karşı nefretle bakabilir. Yani davranışlarında çevreden gördüğün davranışlar ve olaylar karşısında değişecektir. Psikolojik rahatsızlıkların çoğu aslında kimyasal dengesizlik diye anılır ama aslında çevre kaynaklıdır. Ekstradan beyin gelişimi yani tam haline gelmesi 25 yaşını bulur. O yüzden kendine sormanı istediğim cümleleri kendine sor ve ne yapmak istiyorsun onu yap.

Evet. Bazen Instagram'da bu Sigma ve motivasyon sayfaları der ya, etraftaki kişilerin ortalamasısınız diye. Biraz haklı bir söz.
Bu üzücü. Nedense kendimi ailemden daha anlayışlı daha zeki hissediyorum. Öyle olduğunu bilmiyorum tabi ama nedense sanki beni aşağıya çeken etkenler çok hissedilir gelmeye başladı.

Hayatındaki her şeyini ama her şeyini etkiler. Evet, topluma göre hareket ediyor gibi hissedebilirsin. Sanki ben, ben değilim de toplum algılarıyla yaşıyor gibiyim hissinde kalabilirsin. O yüzden kendine şunu sormanı istiyorum. "Ben şu an ne istiyorum? Nasıl biri olmak istiyorum?" bu cevaplar çevreden etkilendiğin şeylerle değişebilir ama biz sosyal bir canlıyız. Elbet ki etkileneceğiz bir olay olacak ve düşüncelerimiz değişecek. Başka insanların fikirlerini doğru bulup, onlara katılacağız. Başkalarının hobilerini görüp, özenip biz de aynı hobiyi yapacağız. Bunu hiç kimse değiştiremez. Kimse marjinal biri değil. Kimse sadece kendi düşünceleriyle hareket eden biri değil. Aslında çevre de davranışlarını da çok büyük oranda etkiler. Çevre tarafından ilgi görmüş biri ile ilgi görmemiş bir insanın davranışları farklı olacaktır. Biri insanlara karşı sevgiyle bakarken, hayata daha umutlu bakarken, diğeri topluma ve hayata karşı nefretle bakabilir. Yani davranışlarında çevreden gördüğün davranışlar ve olaylar karşısında değişecektir. Psikolojik rahatsızlıkların çoğu aslında kimyasal dengesizlik diye anılır ama aslında çevre kaynaklıdır. Ekstradan beyin gelişimi yani tam haline gelmesi 25 yaşını bulur. O yüzden kendine sormanı istediğim cümleleri kendine sor ve ne yapmak istiyorsun onu yap.

İnsan zaten keşfederek, deneyerek kendini bulur bana göre. Gittiğim yolu şu an değiştirme imkanım yok. YKS ve mezun a kalmam sebebi ile evden çıktığım yok. Gelecek ay kütüphaneye gitmeyi düşünüyorum aralık 15 gibi TYT bitirip AYT ile gezmek istiyorum o yüzden kalan 3 4 arkadaşım ile de görüşemiyorum. Üniversiteye gitmeden önce düşündüklerimin doğruluk payını merak ettim.

Ben etkilediğini düşünüyorum. Mesela 2 sene önce ortaokul arkadaşım ve ben farklı liselere gittik. Onun çevresi hep küfürlü konuştuğu için yavaş yavaş o da küfür etmeye başladı. Bende tam tersi daha saygılı konuşmaya başladım. Hatta dün sohbet ederken kendiside bunu dile getirdi.

Ben etkilediğini düşünüyorum. Mesela 2 sene önce ortaokul arkadaşım ve ben farklı liselere gittik. Onun çevresi hep küfürlü konuştuğu için yavaş yavaş o da küfür etmeye başladı. Bende tam tersi daha saygılı konuşmaya başladım. Hatta dün sohbet ederken kendiside bunu dile getirdi.
Doğru bu arada. Benim de başıma geldi. Hatta öğretmenler ispiyonlayıp, anneme bile söylemişler, annem azarladı tabii. Diğerleri yakalanmadı hayret.

O yüzden entel dantel tiplerle takılın.

Doğru bu arada. Benim de başıma geldi. Hatta öğretmenler ispiyonlayıp, anneme bile söylemişler, annem azarladı tabii. Diğerleri yakalanmadı hayret.

O yüzden entel dantel tiplerle takılın.

Ben tam arada kaldım ne entel dantelli ne de yobaz biirisi değiilim. :)
Yeri gelince küfür bana göre şiir gibidir mesela hak edene odunu vermek lazım.
Saygılı olan bir çevrenin tadı güzel ama mizahı iyi arkadaşların tadından da yenmiyor buldun mu kaçırmamak lazım.

Her insan, çevresinde olup bitenlerin bir sentezidir. O yüzden eğitim gerçekten de aileden başlar. Kim olacağına bile sen karar vermiyorsun, belki bir yere kadar ancak bu kararı tamamen hür iradenle vermiyorsun.