Selam dostlar,

Bu seferde neden çeyrek depo altında aracınızı kullanmamalısınız sorusuna değineceğim. Aynı zamanda ışık yanana kadar aracınızı kullanmamalısınız. Basit gibi görünse bile, ciddi bir konudur. Basite indirgeyeceğim mümkün mertebe. Hafif bir anlatım olacak, iyi hafta sonları diliyorum sizlere.

:kalem: TORTULARIN MOTORA ULAŞMASI​

• Bu konu tartışmalıdır biraz. Artık araçların depoları genelde plastikten üretiliyor. Lakin eskiden öyle değildi. Aldığınız yakıt tortulaşma yapmış olabilir, onu araç çekebilir. Enjektörler ve filtreler için risklidir bu. Aracın çekişi de düşebilir şayet. O yüzden aracınızda ışık yanana kadar kullanmayın, çeyrek depo altına düşürmeyin. Riskli çünkü sürekli bu şekilde kullanım. Ayrıca ışık yandıktan sonra ne kadar gidebilirsiniz, o da tartışılır. Hiç gerek yok bunlara. Karşı komşumuz ile aynı yaşlarda araçlara sahibiz. Ben ışık yakmam, çeyrek depo altına düşürmem hiç. Kendisi sürekli ışık yakar, çeyrek depo felan umrunda değildir. Sonuç itibariyle motor yedi kendisi. Ben hala sorun yok.​

dKfqkB0uYCDHx5GE-636694074722438475.webp

:göz: ISINMA SORUNLARI​

• Sürekli az yakıt pompanın ısınmasına sebebiyet verecektir. Bu ömrünü kısaltacaktır. Motor'a giden yakıt bu pompa yardımı ile iletilir. Onun sıcak çalışmaması gerekli. Çeyrek depo ve yanan ışık bunları hızlandıracaktır. Acil durumlar hariç çeyrek depo altına düşmeye sıcak kesinlikle bakmıyorum, önermiyorum aynı zamanda.​

headline.webp

:termometre:BONUS ÖNERİ​

• Mümkün mertebe aynı yerden yakıt alın. Tabii bu uzun yola çıkıldığında özellikle, çok önem arz etmiyor. Bazen yolda hiç adını duymadığım markalar görüyorum, ben şahsen almıyorum. Benim birinci tercihim Opet. Bulamaz isem Shell. Çok sıkışırsam Total belki. Ve aldığınız yakıt fişlerini hemen atmayın, bir süre saklayın. Türkiye burası, insanın başına her an bir şey gelebilir. Yakıt kaynaklı sorun yaşandığında, motoruna bir şey olursa o istasyon bunu karşılamak zorunda zaten.​

benzin-aa-1490701.webp

Dizel araç kullanıyorsanız, çeyrek depo değil de yarı depo altında araç kullanmayın. Özellikle Euro 4 ve sonrası için. Neticede yakıtı her türlü alacaksınız, ha bittiği zaman ha yarı depoda. Bunu, motoru ve enjektörleri yemeden yapmanız daha iyi.

Ayrıca depoyu fullemek istediğinizde, pompa attığı zaman ağzına kadar doldurmaya da çalışmayın. Yakıta genleşme hacmi bırakmak her daim iyidir.

Rehber için teşekkürler.

Bir gun calisirken bol bayirli bir mahallede yakit lambasi yanmasina ragmen calismaya devam etmistim. Biraz heyecan aramistim. Is bitince sabit gittigim petrolde mazot alinca anladim ki 1,5 lt falan kalmisti depoda. Shell’den aliyorum benim bildigim gaz yagi kullaniyor ve o performans oradan geliyor. Buna muteakiben Shell’den alinca daha hizli yakitinin bittigini belirtene de denk geldim. Muhtemelen ondan kaynakli. @dex, yarim deponun sebebi nedir?

Ayrica cok genelleyici bir konu olmus bence. Ornegin yakit pompasi veya tortu. Dizel ve benzin motorda bence tortu kismi fark gosterir, hatta petrol alinan yer de bir etken. Yakit pompasi ise yine aractan araca fark gosterir bence.

Bir gun calisirken bol bayirli bir mahallede yakit lambasi yanmasina ragmen calismaya devam etmistim. Biraz heyecan aramistim. Is bitince sabit gittigim petrolde mazot alinca anladim ki 1,5 lt falan kalmisti depoda. Shell’den aliyorum benim bildigim gaz yagi kullaniyor ve o performans oradan geliyor. Buna muteakiben Shell’den alinca daha hizli yakitinin bittigini belirtene de denk geldim. Muhtemelen ondan kaynakli. @dex, yarim deponun sebebi nedir?

Ayrica cok genelleyici bir konu olmus bence. Ornegin yakit pompasi veya tortu. Dizel ve benzin motorda bence tortu kismi fark gosterir, hatta petrol alinan yer de bir etken. Yakit pompasi ise yine aractan araca fark gosterir bence.
Nedeni, dizel parafinleşebilen bir yakıt.

Özellikle kış aylarında dizel yakıtlı araçların depolarını yarıdan fazla tutmak iyidir.

Dizel araç kullanıyorsanız, çeyrek depo değil de yarı depo altında araç kullanmayın. Özellikle Euro 4 ve sonrası için. Neticede yakıtı her türlü alacaksınız, ha bittiği zaman ha yarı depoda. Bunu, motoru ve enjektörleri yemeden yapmanız daha iyi.

Ayrıca depoyu fullemek istediğinizde, pompa attığı zaman ağzına kadar doldurmaya da çalışmayın. Yakıta genleşme hacmi bırakmak her daim iyidir.

Rehber için teşekkürler.

Hocam, yarım depo metodunu hiç kullanmadım. Genelde çeyreğe yaklaşınca full depo dolumu yaparım. Şu anda kullandığım 6. senesine giren Euro 6.2 motor dizel. Dediğine katılıyorum. Pompa attıktan sonra bir miktar daha alıyor, yer kalıyor. Taşmasından bende hoşlanmıyorum. Rica ederim.

Pompaların çalışma prensipleri hemen hemen bütün araçlarda aynıdır. Sıkıştırdığınızda hepsi ısınır. Bunun yakıt türüyle alakası yok. A aracında ısınır, B modelinde ısınmaz şeklinde garantisini kimse veremez. Zaten mesele geneli uyarmak. Eskiden depolar plastik olmadığı için, daha fazla yaşanırdı bu durum. Özellikle dibe pas çökerdi, tortudan bağımsız. Şu anda azalsa bile hala yer yer yaşanabiliyor. Hepsinde yaşanabilir tortu ve parçacıklar. O yüzden zaten özellikle Bonus önerisinde bildiğiniz yerler önemli diye not düştüm. Türkiye'de yakıt kalitesinin düşük olduğu bilinen bir gerçek, en azından bu şekilde ufakta olsa önlemler elzemdir.

Benzinde en iyisi Opet diye biliyorum, biz hep oradan alıyoruz :).

O tartışılır biraz. Kimi Shell benzinde memnun, kimi Opet dizelde memnun. Ben Opet tercih ediyorum. :)

Hocam ben benzin yada mazotu karıştırma taraftarı birisi değilim ayda 1 kere boşaltır komple doldururum. Ama dedinlerine katılıyorum. Teşekkürler faydalı bir bilgi olmuş.