Gemini 2.5 Pro'nun onde oldugu tek konu muhakeme yetenegi onda da ufak bir farkla onde. Ote yandan ozellilkle matematiksel hesaplamalar, finans ve kodlama konularinda GPT 5 cok daha iyi sonuc veriyor. Bunu da ben demiyorum bu arada Claude, Sonnet 4.5'u tanitirken yaptigi benchmark karsilastirmasinda yer verdi. Gemini'nin bence bariz olarak onde oldugu tek konu GPT gibi kati sinirlar icerisinde kalmamasi. Tabi Gemini 2.5 Pro cikali epey oldu. 3.0 versiyonu gelirse muhtemelen 10 parametrenin 9'unda GPT 5'i gecer gibi.

Kodlama konusunda ChatGPT de Gemini da çok tırt bence. ML ile uğraşırken tek bir eğitim kodu için 6 saat uğraştırdı beni ve sonunda beceremedi de. O gün Claude'yi buldum bir daha diğer ikisinin yüzüne bakmadım.

Kodlama konusunda ChatGPT de Gemini da çok tırt bence. ML ile uğraşırken tek bir eğitim kodu için 6 saat uğraştırdı beni ve sonunda beceremedi de. O gün Claude'yi buldum bir daha diğer ikisinin yüzüne bakmadım.

Kodlama ve agent konularinda Claude cok iyidir ama aslinda OpenAI, Codex ile daha dogru sonuclar veriyor sadece Claude Code'a gore daha yavas calisiyor.

Kodlama ve agent konularinda Claude cok iyidir ama aslinda OpenAI, Codex ile daha dogru sonuclar veriyor sadece Claude Code'a gore daha yavas calisiyor.

Orasını bilmiyorum. Benim durumumda kaynak kısıtlı zaten. Ubuntu + ROCm kullanıyorum, ChatGPT'nin büyük ihtimalle veri tabanında yeterli bilgi yoktu asla çalışan bir kod veremiyordu. Claude MIOpen, ROCm optimizasyonlarını falan yapıp direkt çalışan bir kod vermişti.

Bana göre ChatGPT daha iyi.

Konuşma ve anlama konusunda önde; gerçekten iyi anlıyor. Gemini ise öyle değil, daha çok Google tarzında konuşuyor, insancıl tavırları yok. Ama çeviri konusunda şu an Gemini 2.5 Pro oldukça iyi işler çıkarıyor. Yine de genel olarak ChatGPT’yi tercih ediyorum.

Gemini bağlamı kaçırıyor, aynı sohbetteki iki sözü birbiriyle ilişkilendiremiyor. Güncel konularda googlelamak yerine iyi.

İkisini de ücretli kullanıyorum ve yoğun şekilde işime farklı alanlarda yarıyor. İkisinin de birbirlerine göre iyi ve kötü yanları var. ChatGPT'de 5 Thinking modelini genişletilmiş düşünme özelliğiyle kullanıyorum, Gemini'da 2.5 Pro versiyonunu kullanıyorum. Kendi deneyimlerim şöyle:

Gemini'ın iyi tarafları: Daha hızlı cevap veriyor. Muhatap olması daha keyifli. Görsel üstünde değişiklikler yapmakta daha iyi. Komutları doğru anlayabilmişse derin araştırma konusunda ve güncel bilgiler konusunda iyi. Google servisleriyle entegrasyonu iyi. Ayrıca son zamanlarda daha sık ve daha kapsamlı geliştirmeler alıyor, bundan dolayı ChatGPT bazı sorunlarını çözemezse yakın zamanda genel anlamda daha iyi olabilir.

ChatGPT'nin iyi tarafları: Genişletilmiş düşünce seçeneğiyle halüsinasyon konusunda eskisine göre bariz daha iyi. Daha derin ve yüksek zekalı yorumlamalar yapabiliyor. Muhasebe-hesap-proje dökümleri gibi konularda daha başarılı hesaplamalar yapıyor. Sıfırdan görsel üretmede bence biraz daha iyi. Komutlara uyma konusunda daha iyi, karmaşık ve uzun taleplerde ilk seferde anlama oranı yüksek. Derin araştırma özelliği iyi. Yaratıcılık konusunda daha iyi.

Gemini'ın kötü tarafları: Komutları takip etmede sorun yaşıyor, verdiğiniz komutları inat etmeden, kolaya kaçmadan olması gerektiği gibi yapması için bazen saç baş yolduruyor. Derin araştırma özelliğini doğru kullanabilmek için öncesinde isteklerinizi tam olarak anlayacağı şekilde komut düzenlemeleri yapmakla uğraşıyorsunuz, kesinlikle zeka seviyesi daha düşük. Matematik hesaplamalarda basit hataları çok, kontrol mekanizması da tembel olduğu için özel komut vermediğiniz ve 2 defa kontrol etmesini istemediğiniz sürece rastgele birkaç satıra bakıp genel yargıya varmak üstüne çalışıyor. Yorum yapması gereken durumlarda sığ kalıyor.

ChatGPT'nin kötü tarafları: Genişletilmiş düşünme özelliğiyle cevap istediğinizde bazen 10 dakikaya kadar bekletiyor, 2-3 dakikalık cevap süresi bu özellikle normal sayılacak süreler, benim işle ilgili planlama/hesaplama yaparken ortalama cevap verme süresi 4-5 dakika... Esnek planlama yapmanız gereken bir konuda esnek düşünmüyor, insanları da (mesai değişimleri/rol çaprazlaması gibi konular) robot olarak varsayıp fikirlerinde saçma derecede katı davranabiliyor. Bir de her konu sonrası ona sorulmadığı halde destan gibi öneri sıralıyor ve bazıları çok saçma oluyor. Geliştirmeler konusunda sıkıntılar yaşıyor, yeniler ya başarısız ya da başarılı olsa bile çok yavaş modeller olarak geliyor.

Son düzenleme:
Benim yazışmayı inceleyen var mı?
İnceledim. ChatGPT çok net 3 tane hata yapmış. Senin çalışmanda Gemini daha temiz sonuç vermiş, ChatGPT ise çok kesin dile getirdiği bazı bilgilerde hatalar yapmış. Oyundaki lore hakimiyetime göre yorum yapıyorum, yapay zeka değil alın teri. :D

Yanlış: Dunes: Haritadaki en tehlikeli biyom. Yaklaşık 25 tane Reaper spawn olmuş durumda. Oyunun kodlarına bakıldığında en yüksek yoğunluk burada.

Doğrusu: Dunes'da 8 tane Reaper Leviathan var, Crash Zone'daki sayı daha fazla. Gemini doğru sayıyı vermiş. Toplam Reaper sayısı 25, en yüksek yoğunluk da Dunes'da değil.

Yanlış: Lava Zone’da gördüğün dev iskelet, Reaper değil ama onunla bağlantılı: O kemikler aslında daha eski bir Leviathan türü. Precursor yapılarında buna Gargantuan Leviathan deniyor.

Doğrusu: Gargantuan Leviathan kalıntıları Lost River'da, Lava Zone'da değil.

Yanlış: “Birçok oyuncu Lava Zone’daki dev Reaper iskeletini Sea Dragon’un katliamı sanıyor. Ama gerçek daha farklı: Precursor kayıtları, bu dev Reaper’ın aslında Kharaa enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü ve akıntılarla Lava Zone’a sürüklendiğini söylüyor. Yani Sea Dragon onu parçalamamış. O iskelet, enfeksiyonun ve ekosistemin gücünü hatırlatan sessiz bir kalıntı.”

Doğrusu: Lava Zone'daki iskeleti taratınca yaratığın birkaç ay içinde öldüğünü, yanıklar ve fiziksel hasarları olduğunu, muhtemelen daha büyük bir yaratığın avı olduğu yazıyor. Sea Dragon demiyor ama lav bölgesinde iskelet olduğuna, yaratığın yakın zamanda öldüğüne ve bölgedeki apex yırtıcının Sea Dragon olmasına bakarsak çok yüksek ihtimal.

Gemini'daki o yaratığın bakteriden dolayı ölmesinin zayıf teori olduğunu söylemesi doğru. Hem bakterinin Reaper'ları öldürdüğünün bir kaydı yok hem Below Zero'da karşımıza çıkan ve bakteriye maruz kaldığı halde çok uzun süredir yaşayan biri var. Güçlü teorilerden biri Maida'nın öldürdüğü ve sürüklenirken uzun vakit geçirdiği Reaper'ın etini yiyerek istemsiz de olsa semptomları bastırdığı yönünde, yani bu teoriye göre Reaper'lar bakteriye karşı dirençliler. Enzim taşıyan Peeper yemiş olabileceği teorisi de var ama oyun mekaniğinde enzim taşıyan Peeper'ları yakalayıp yediğimizde oyun içinde hastalığımız iyileşmiyor, o yüzden Peeper teorisi de biraz zayıf kalıyor.

Son düzenleme: