Krmm

Üstün
İlk alacağım monitör 4K 32 inç OLED. Fakat şu ikisi arasında kararsız kaldım. Hangisini önerirsiniz ?

WOLED / QD-OLED

---------------------------------------------------------------

2. monitör olarak ise IPS panel ucuz bir monitör bakıyorum. Sadece Twitch'de yayın izlemek için kullanacağım. 1080p alacağım orası kesin fakat 24 inç mi yoksa 27 inç mi almalıyım karar veremedim. Kimisi 24 inçlik bir monitörün 32 inçin yanında küçük kalacağını söylüyor. Kimisi de 27 inçin 1080P'de piksel piksel olacağını söylüyor. Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım?

İki ayrı soruma da cevap verenlere gönülden teşekkürlerimi iletiyorum.

Son düzenleme:
İlk alacağım monitör 4K 32 inç OLED. Fakat şu ikisi arasında kararsız kaldım. Hangisini önerirsiniz?

WOLED / QD-OLED

---------------------------------------------------------------

2. monitör olarak ise IPS panel ucuz bir monitör bakıyorum. Sadece Twitch'de yayın izlemek için kullanacağım. 1080p alacağım orası kesin fakat 24 inç mi yoksa 27 inç mi almalıyım karar veremedim. Kimisi 24 inçlik bir monitörün 32 inçin yanında küçük kalacağını söylüyor. Kimisi de 27 inçin 1080P'de piksel piksel olacağını söylüyor. Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım?

İki ayrı soruma da cevap verenlere gönülden teşekkürlerimi iletiyorum.

Woled paneller qd-OLED panellerden çok daha iyi, yabancılar bu parlak vs mat arasında çok zırlıyorlar ancak iki panelde tam değil, parlak olan tam parlak değil yarı parlak, mat olan tam mat değil sadece ışığın geri yansıtmasının azalması için yarım mat bir kaplamaya sahip. Bilgisayarından gelen RGB ışık bile "parlak" panel qd oledlerin görüntü kalitesini bozuyor ve siyah yerler mor parlıyor, üstüne üstlük qd-OLED panellerde yazıların köşeleri çok kötü gözüküyor, gerçek hayatta videolarda olduğundan daha rahatsız edici. Woled modeli almanı öneririm.

Woled paneller qd-OLED panellerden çok daha iyi, yabancılar bu parlak vs mat arasında çok zırlıyorlar ancak iki panelde tam değil, parlak olan tam parlak değil yarı parlak, mat olan tam mat değil sadece ışığın geri yansıtmasının azalması için yarım mat bir kaplamaya sahip. Bilgisayarından gelen RGB ışık bile "parlak" panel qd oledlerin görüntü kalitesini bozuyor ve siyah yerler mor parlıyor, üstüne üstlük qd-OLED panellerde yazıların köşeleri çok kötü gözüküyor, gerçek hayatta videolarda olduğundan daha rahatsız edici. Woled modeli almanı öneririm.
Evet hocam ben de wolede daha yakınım aslında. Çünkü hem bir tık daha ucuz. Hem de çift mod seçeneği var. 1080p'de 480 hertz destekliyor. 4k'da 240 hertz. Fakat şunu merak ediyorum bir de. Şimdi ben bunu aldıktan sonra 1080p 480 hertze geçiş yapınca oyunlarda bulanık bir görüntü oluşur mu ? Çünkü ekran 32 inç. Yani asusun mühendisleri bunu düşünmüşlerdir heralde dimi ? Şu an bir inceleme videosu yok çünkü bakamıyorum.

Evet hocam ben de wolede daha yakınım aslında. Çünkü hem bir tık daha ucuz. Hem de çift mod seçeneği var. 1080P'de 480 Hertz destekliyor. 4K'da 240 Hertz. Fakat şunu merak ediyorum bir de. Şimdi ben bunu aldıktan sonra 1080p 480 Hertz'e geçiş yapınca oyunlarda bulanık bir görüntü oluşur mu? Çünkü ekran 32 inç. Yani ASUS'un mühendisleri bunu düşünmüşlerdir herhalde değil mi? Şu an bir inceleme videosu yok çünkü bakamıyorum.

Ekranda bulanık bir görüntü oluşuyor evet ama diğer 4K ekranlarda 1080P'ye aldığın gibi değil, 1080p native çalışıyor o yüzden 32 inç 1080p bir monitörde göründüğü gibi gözüküyor, mükemmel değil ama çok hızlı bir oyun oynuyorsan güzel bir ekstra. 480 FPS'e çıktığın oyunlarda akıcılığı çok güzel arttıyor. Bir de normal bir ekranda native olmayan bir çözünürlüğü çalıştırıyormuşsun gibi değiş, her 4 pixelden 1 tanesini kapatıp 1080p çalışıyor. Bu özellik zaten çok büyük bir özellik değil de güzel bir gimik.

Ekranda bulanık bir görüntü oluşuyor evet ama diğer 4K ekranlarda 1080P'ye aldığın gibi değil, 1080p native çalışıyor o yüzden 32 inç 1080p bir monitörde göründüğü gibi gözüküyor, mükemmel değil ama çok hızlı bir oyun oynuyorsan güzel bir ekstra. 480 FPS'e çıktığın oyunlarda akıcılığı çok güzel arttıyor. Bir de normal bir ekranda native olmayan bir çözünürlüğü çalıştırıyormuşsun gibi değiş, her 4 pixelden 1 tanesini kapatıp 1080p çalışıyor. Bu özellik zaten çok büyük bir özellik değil de güzel bir gimik.
Tamamdır o halde benim işimi görür. Peki hocam redditte neden mat paneller ekranı mahvediyor almayın gibisinden bir sürü yorum görüyorum ? Oradaki çoğu insan hep qd-oled öneriyor o yüzden kafam karışmıştı. Işıklı bir ortamda qd-oledler morumsu oluyor baya iğrenç bir görüntü oluyor aslında fakat ışığı kontrol edebiliyorsanız kesinlikle qd-oled alın diye yırtıyorlar kendilerini. Anlamadım valla çok garip.

Tamamdır o halde benim işimi görür. Peki hocam Reddit'te neden mat paneller ekranı mahvediyor almayın gibisinden bir sürü yorum görüyorum? Oradaki çoğu insan hep qd-OLED öneriyor o yüzden kafam karışmıştı. Işıklı bir ortamda qd-oledler morumsu oluyor bayağı iğrenç bir görüntü oluyor aslında fakat ışığı kontrol edebiliyorsanız kesinlikle qd-OLED alın diye yırtıyorlar kendilerini. Anlamadım vallahi çok garip.

Hocam glossy panellerin görüntü kalitesi teorik olarak daha iyi ancak bunun olması için ortamda 0 ışık olması gerekiyor, gerçek anlamda 0 olması gerekiyor, bu yüzden pratik olarak arada kalite farkı çok minimal, en iyi ışık kondisyonunda bile alacağın görüntü Woled'den olsa olsa %3-5 daha canlıdır ama normal kullanımda, çok daha fazla eksisi var. MSI 271QRX modeli vardı bende QD-OLED, klavyeden yansıyan ışık bile ekranın pembe olmasını sağlıyor ve o görüntüyü mahvediyordu, sonrasında iade ettim paneli.

Hocam glossy panellerin görüntü kalitesi teorik olarak daha iyi ancak bunun olması için ortamda 0 ışık olması gerekiyor, gerçek anlamda 0 olması gerekiyor, bu yüzden pratik olarak arada kalite farkı çok minimal, en iyi ışık kondisyonunda bile alacağın görüntü Woled'den olsa olsa %3-5 daha canlıdır ama normal kullanımda, çok daha fazla eksisi var. MSI 271QRX modeli vardı bende QD-OLED, klavyeden yansıyan ışık bile ekranın pembe olmasını sağlıyor ve o görüntüyü mahvediyordu, sonrasında iade ettim paneli.
Hocam gerçekten çok teşekkür ediyorum şu an tam olarak netleştirdim woled olanı sipariş geçiyorum şimdi. Bu konuyu hallettiğimize göre sizden son bir ricam olacak. Konu detayında ben 2 soru sormuştum. Alt kısımdaki 2. sorumu da cevaplayabilir misiniz rica etsem ?

İkinci monitör eğer aynı çözünürlük ve boyutta değilse mükemmel olmaz, herhangi ortalama bir monitörünüz varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer çok kaliteli bir şey istiyorsanız 4K 32inç IPS'bir monitör alman kalitelisi olur ancak o kadar masrafa gerek yok. Herhangi bir 24inç 1080p monitör işinizi görür. Little big mouse isimli programı indirmenizi öneririm bu boyut ve çözünürlük farkıyla alakalı sorunları çok daha azaltıyor iyi program.

İkinci monitör eğer aynı çözünürlük ve boyutta değilse mükemmel olmaz, herhangi ortalama bir monitörünüz varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer çok kaliteli bir şey istiyorsanız 4K 32inç IPS'bir monitör alman kalitelisi olur ancak o kadar masrafa gerek yok. Herhangi bir 24inç 1080p monitör işinizi görür. Little big mouse isimli programı indirmenizi öneririm bu boyut ve çözünürlük farkıyla alakalı sorunları çok daha azaltıyor iyi program.
Evet hocam çok masrafa girmek istemiyorum , maksimum 5 bin lira ayırdım 2. monitöre. O yüzden 1080p bakıyorum. Sadece boyut olarak kararsızdım 24 mü alsam 27 mi alsam diye. 32 inç monitörümün üstüne konumlandıracam. Siz eğer 27 inç bulanık görüntü verir diyorsanız 24 inç 1080p monitör alıyorum ozaman. Bu arada model olarak öneriniz var mıdır ?

Evet hocam çok masrafa girmek istemiyorum, maksimum 5 bin lira ayırdım 2. monitöre. O yüzden 1080p bakıyorum. Sadece boyut olarak kararsızdım 24 mü alsam 27 mi alsam diye. 32 inç monitörümün üstüne konumlandıracağım. Siz eğer 27 inç bulanık görüntü verir diyorsanız 24 inç 1080p monitör alıyorum o zaman. Bu arada model olarak öneriniz var mıdır?

27 inç biraz büyük kaçar bence. 120Hz+ bilindik bir markanın herhangi bir monitörünü alsanız sizi üzeceğini çok sanmıyorum.