Jennifer

Üstün
Yer
Battalgazi
Merhaba arkadaşlar, birkaç hafta önce işlemci değiştirdikten sonra bilgisayarımın BOOT etmesiyle alakalı uzun zamandır sorun yaşıyordum hatta bu yüzden daha önce de birkaç konu açtım. Dün Asus müşteri hizmetlerine ulaştığımda BIOS güncellemeyi deneyin eğer sorun devam ederse CMOS güncelleyin tarzında bir yazı aldım. BIOS güncelledim fakat sonuç alamadım. CMOS güncellemesinin BIOS güncellemeden farkı nedir, nasıl yapılır? Bu konuda yardıma ihtiyacım var.
Söyledikleri şey CMOS reset. Pili söküp taktığında geçici olarak duran BIOS ayarların ve Bluetooth + Wi-Fi kimlik bilgilerin sıfırlanıyor.

CMOS donanım, BIOS ise onun işletim sistemi.
İnternette şöyle açıklamış:
Genellikle BIOS ve CMOS terimleri birbirinin yerine kullanılır. Anakarttaki bir BIOS yongası, bilgisayarı önyüklemek için kullanılan programı (genelde BIOS adı verilen ürün yazılımı) içerir. Bir CMOS yongası tarih ve saat, fan hızı, önyükleme sırası gibi ayarları saklar.

Videoda gosterilen sekilde oldugunda genellikle CMOS reset islemi icin iki pini kisa devre yaptirmaniz gerekiyor. 3 veya 4 pinli anakartlarda boyle isler, 2 pinli anakartlarda durum farkli tabii ki.
1715385326188.webp

Ornegin bu fotograftaki 3 pinli CMOS jumperina sahip bir Intel anakart. Bu durumda genellikle anakartin su anki haliyle CMOS hangi konumdaysa, jumperi diger tarafa takmaniz gerek. Yani 1 ve 2. pinin uzerindeyse, 2 ve 3. pinin uzerine gelecek sekilde takmalisiniz. 4 pinli ise de 1-2 uzerindeyse, 3-4 uzerine gecirmek seklinde oluyor mantiken. Tabii anakart kullanim kilavuzunuza bakmanizda fayda var, ozellikle 3 pinli ise dikkat edin.

CMOS reset pinleri uzerinde bazen jumper olabilir, bazen olmayabilir. Oldugunda jumper yardimiyla yapin, yoksa da bir tornavida veya bicakla kisa devre yaptirmaniz yeterlidir.

Direkt bunlarla ugrasmayip sistemin gucunu kesip, CMOS pilini cikarip, 10-15 saniye bekleyip, tekrar takarak da CMOS reset islemini yapabilirsiniz. Farkli farkli yollar var CMOS reset icin yani, tek yol yok.

''BIOS resetleme'' hakkinda yazdiginiza karsin da, CMOS reset islemini yaptiginizda aslinda BIOS'unuzun ayarlarini varsayilan haline getirmis oluyorsunuz. Buna ek olarak tabii tarih ve saat gibi seyleriniz de sifirlanabilir. Cogunlukla sistem cok cikmaz bir duruma ciktiginda yapilir, sorununuzu yazarsaniz CMOS reset ile cozulup cozulmeyecegini yazabiliriz.

Videoda gosterilen sekilde oldugunda genellikle CMOS reset islemi icin iki pini kisa devre yaptirmaniz gerekiyor. 3 veya 4 pinli anakartlarda boyle isler, 2 pinli anakartlarda durum farkli tabii ki.
Eki Görüntüle 45280
Ornegin bu fotograftaki 3 pinli CMOS jumperina sahip bir Intel anakart. Bu durumda genellikle anakartin su anki haliyle CMOS hangi konumdaysa, jumperi diger tarafa takmaniz gerek. Yani 1 ve 2. pinin uzerindeyse, 2 ve 3. pinin uzerine gelecek sekilde takmalisiniz. 4 pinli ise de 1-2 uzerindeyse, 3-4 uzerine gecirmek seklinde oluyor mantiken. Tabii anakart kullanim kilavuzunuza bakmanizda fayda var, ozellikle 3 pinli ise dikkat edin.

CMOS reset pinleri uzerinde bazen jumper olabilir, bazen olmayabilir. Oldugunda jumper yardimiyla yapin, yoksa da bir tornavida veya bicakla kisa devre yaptirmaniz yeterlidir.

Direkt bunlarla ugrasmayip sistemin gucunu kesip, CMOS pilini cikarip, 10-15 saniye bekleyip, tekrar takarak da CMOS reset islemini yapabilirsiniz. Farkli farkli yollar var CMOS reset icin yani, tek yol yok.

''BIOS resetleme'' hakkinda yazdiginiza karsin da, CMOS reset islemini yaptiginizda aslinda BIOS'unuzun ayarlarini varsayilan haline getirmis oluyorsunuz. Buna ek olarak tabii tarih ve saat gibi seyleriniz de sifirlanabilir. Cogunlukla sistem cok cikmaz bir duruma ciktiginda yapilir, sorununuzu yazarsaniz CMOS reset ile cozulup cozulmeyecegini yazabiliriz.
Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Sorunumu açıklamak gerekirse aslında önceden sistem de herhangi bir sorun yoktu fakat işlemci ve sıvı soğutucu değiştirdikten sonra bilgisayarın açma düğmesine bastığımda anakart üzerindeki ledler (cpu/ram/vga) hepsi sırayla yanıyor fakat en son BOOT ışığının yanıp sistemi başlatması gerekirken tekrar başa alıp ledleri tekrardan baştan sırayla yakıyor. Bu sorun bazen 2 dakika kendini tekrar edip daha sonra anakart üzerinde ki BOOT ışığı yanıp sistem kendini açarken, bazen 10-15 dakika bile beklettiği oluyor. Denediğim yöntemler BIOS güncelleme ve BIOS pilini çıkar bekle daha sonra tak mantığı oldu. Fakat bunlardan çözüm alamadım. Senim yardımını bekliyorum şahsen hocam. Şimdiden ve tekrardan çok teşekkür ederim

Acikcasi bana RAM'lerle ilgili bir sorun gibi geldi. Karisik RAM gibi bir sey soz konusu mu yoksa kit halinde mi aldiniz RAM'leri ornegin? Sanki sistem RAM'leri tekrar tekrar ayarlamaya calisiyormus ve yapamiyormus, birkac tekrardan sonra yapabilir hale geliyormus gibi bir durum var sanirsam.

Bir de anakart ve CPU'yu ogrenebilirsek hos olur.