Çocuklardaki psikiyatrik hastalıklar: Her hastalık gibi ciddi önem taşımaktadır. Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve erken tedavi çok önemlidir. Bu tarz hastalıklarda aile izin vermese bile ciddi intihar ve zarar verme varsa hasta yatırılır. Sizlere bu makalede kısa kısa hastalıklar hakkında detaya girmeden bilgi verdim isteyenler olursa seve seve detayına girer açıklarım. Sorularınızı yorumlarda belirtebilirsiniz ve ben de eksik yerim olduysa bu sayede konuya ekleme yapabilirim. İyi sosyaller.

1)Zihinsel yetersizlikler: Zeka geriliği, günlük yaşama uyum sağlamada ve bilişsel işlevlerde 18 yaşından önce başlayan gerilik olarak tanımlanmaktadır. Sıklık oranı hem çocuklukta hem de yetişkinlikte erkeklerde daha fazladır. Bunun sebebi erkeklerin merkezi sinir sisteminde hasar meydana getiren dış etmenlere daha duyarlı görülmesidir. Zeka geriliği olgularının yaklaşık %80-85'i hafif derece zeka geriliğidir. Etiyolojileri (nedenleri) olarak şunlar görülebilir;

1705365386015.webp

•Down sendromu (kromozomal bozukluklar içinde en sık görülen nedeni)
•Frajil X (erkeklerde nedeni saptanabilen zeka geriliğinin en sık nedeni)
•Alkol (en yaygın çevresel etken, fetal alkol sendromu*na sebebiyet verir)
•Metabolizma hastalıkları.
•Intrauterin enfeksiyonlar.
•Toksinler
•Ağır metaller.
•Kötü bakım.
•Fiziksel travmalar.

Zeka geriliği seviyelendirmeleri;

•Hafif derece: 50-69IQ:
okuma-yazma, kendi başına iş yapma, iyi düzeyde konuşma, kalfalık derecesinde iş görme.
•Orta derece: 35-49IQ: okuma-yazma problemli olabilir, normal de olabilir. Kendi başına iş yapma, orta düzeyde konuşma, beceri gerektirmeyen işleri yapma.
•Ağır derece: 20-34IQ: yardımla özbakım yapabilme, minimal konuşma, yardımla ev işleri yapma.
•Çok ağır derece: 0-19IQ

2)Otizm spektrum bozuklukları:
Erken çocukluk çağında başlayıp sosyal-iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler ve sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanlarıyla karakterizedir. Sosyal ilişkide zorluklar, dil-iletişim bozuklukları, davranışsal güçlükler tarzı semptomlar görülebilir. Genelde 3 yaş altında tanı konulur. erkeklerde daha yaygındır. Bu tarz bozuklukları olan çocuklarda eeg anormallikleri sıktır ve epilepsi sıklıkla eşlik eder. Etiyolojileri olarak şunlar görülebilir;

•Multifaktöriyel (genetik + çevresel faktörlerin etkisi)
•Rubella (kızamıkçık virüsü)
•Cmv (sitomegalovirüs)

Tedavi: erken tanı ve erken davranışsal müdahaleler çok önemli. Özel eğitim uygulamaları başlanmalı. Zarar verici davranışlar mevcut ise risperidon ve aripipirazol verilir.

3)Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (dehb): Çocukluk çağında görülen en sık psikiyatrik bozukluktur. En temel rolü genetiktir. Erkeklerde daha yaygındır. Bir kişinin dikkatini vermede güçlük yaşaması veya çok hareketli, konuşkan, aceleci olması duru mudur? Temel olarak beyindeki prefrontostriatal bölgede yetmezlik bulunur. Dopamin/Noradrenalin aktivitesinde düşüklük saptanmıştır. dehb tanısında önce anemi, tiroit problemleri, antihistaminik ilaç etkileri ve kurşuna bakılır.

Tedavi: stimulanlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Yan etki olarak uykusuzluk, azalmış iştah, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kaygıda artış ve sinirlilik gibi şeyler yapabilir. stimulan olmayan ilaç olarak F'da onaylı olan atomoksetin kullanılır.

1705365527557.webp

4)Karşıt olma karşı gelme bozukluğu: Adı üzerinde olan bu sorunun en az 6 aydır var olması gerekiyor. Otorite figürleriyle tartışma, öfke krizleri, kontrol kaybetme, hatalarında başkalarını suçlama, kolay kızdırılma, kin tutma ve kurallara karşı gelme tarzında semptomları vardır bu çocukların. Sıklıkla dehb ile birlikte görülmektedir.

Tedavi: Eşlik eden psikiyatrik bozukluk tedavi edilmelidir. Bütüncül yaklaşım önemlidir (aile, öğretmen tutumlarını değiştirme).

5)Davranım bozukluğu: Kişinin yaşından beklenilen kuralları ihlal ederek sürekli ve tekrarlayıcı bir biçimde başkalarının haklarına saldırmasıdır. Fiziksel saldırganlık, mala zarar verme, yalancılık veya hırsızlık, kıralların ciddi biçimde ihlali gibi belirtiler gösterirler. Sıklıkla dehb ile beraber görülmektedir.

Tedavi: Stimulanlar, antipsikotikler, davranışsal müdahaleler uygulanabilir.

6)Yıkıcı duygudurum düzenleyememe bozukluğu: Sözel ve/veya davranışsal biçimde ortaya çıkan, yoğunluk ya da süre açısından büyük ölçüde orantısız olan, yineleyici ve ağır öfke patlamaları söz konusudur. Öfke nöbetleri, öfkeden kudurma, sözel saldırı ve kötü sözler kullanma şeklinde olabileceği gibi; çevresindeki insanlara ve eşyalara zarar verecek şeklinde davranışsal olarak da kendini gösterebilir. 6-10 yaş erkeklerde daha sıktır. Yetişkinlik dönemlerinde depresif bozukluklar ve anksiyete bozuklukları görülebilir.

Tedavi: Psikotrop ilaçlar, davranışsal müdahaleler kullanılabilir.

1705366407249.webp

7)Tourette bozukluğu: Kafa sallama, göz kırpma, yüz buruşturma, öksürme, boğaz temizleme, küfür etme, ses çıkartma gibi tiklerdir. Bu tikler 1 yıldan uzun sürmelidir tanı için. 18 yaş öncesinde başlar bu belirtiler. Obsesif-kompulsif bozukluk ve DEHB genelde eşlik etmektedir.

Tedavi: Antipsikotikler verilebilir.

1705365353768.webp

8)Özgül öğrenme bozukluğu: Bu çocuklarda zeka normaldir. Zihinsel, duygusal, ruhsal, nörolojik, psikososyal sorunlarla açıklanamayan öğrenme bozukluğunu tanımlamak için kullanılır. disleksi* ve diskalkuli* bu bozukluklara örnektir. diğer psikiyatrik bozukluklarla beraber görülebilir. Genelde 1. sınıfta fark edilir. Beyinde özellikle temporal bölgede anomaliler saptanmıştır.
tedavi: özel eğitim uygulanmalıdır.

9)Selektif mutizm: Çocuğun yakın ilişki içinde olduğu bazı kişilerle konuşabilirken otorite figürü olarak algıladığı çoğu insanla yabancı yer ve ortamlarda konuşmaması duru mudur? Göz temasından kaçınma, gergin, huzursuz, kaba, ilgisiz, utangaç, içine kapanık olma gibi belirtileri vardır.

Tedavi: İlaç tedavisi ve psikoterapötik girişimler beraber kullanılmaktadır.

1705365654089.webp

*fetal alkol sendromu: fetal alkol sendromu ilk olarak 1970'li yılların başında, alkol kullanma alışkanlığını gebelikte de sürdüren anneden doğan bebeklerde görülen büyüme bozukluğu, yüz bölgesi anormallikleri ve mental gerilik olarak tanımlanmıştır.
*disleksi: okuma bozukluğu.
*diskalkuli: aritmetik güçlükler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam iyi bir çocuk nöroloji doktoru bulun derim. Canan kocaman adında bir doktor duymuştum çevremden. İstanbulds sanırsam özel. Geçmiş olsun.

Hocam Mersin'de tüm özellere gittik neredeyse. Şimdi de Kayseri'de önerdikleri var mış oraya gideceğiz. Teşekkürler hepinize.

Çok güzel şekilde anlatılmış harika bir içerik :)

Asperger sendromu var bende de. Güzel rehber.

Ellerinize ve emeğinize sağlık, Tıpolay mı desek bu kategoriye? :) Teşekkür ederiz.

DEHB'li bir arkadaşım vardı, durum gereği onunla bir iş yapmamız gerekiyordu. İşi ne kadar titizlikle ve kaliteli yaptığına hayran kalmıştım. Durumuna oldukça üzülüyorum, elinde olmayan sebeplerden dolayı sosyal sıkıntılar çekiyor. Kendisine elimden geldiğince nazik davranıyorum ne zaman denk gelsem, çünkü öyle davranılmayı hak eden birisi.

Hayatlarında kolaylıklar dilerim bu sıkıntıları çeken dostlarımıza. Psikoloji iğrençleşebilen ve hafife alınmaması gereken bir şey ve bu konuda bazı insanların yeterince anlayışlı olmadığını düşünüyorum. Umarım empati yeteneği yüksek insanlarla karşılaştırır hayat bu dostlarımızı.

Ellerinize ve emeğinize sağlık, Tıpolay mı desek bu kategoriye? :) Teşekkür ederiz.

DEHB'li bir arkadaşım vardı, durum gereği onunla bir iş yapmamız gerekiyordu. İşi ne kadar titizlikle ve kaliteli yaptığına hayran kalmıştım. Durumuna oldukça üzülüyorum, elinde olmayan sebeplerden dolayı sosyal sıkıntılar çekiyor. Kendisine elimden geldiğince nazik davranıyorum ne zaman denk gelsem, çünkü öyle davranılmayı hak eden birisi.

Hayatlarında kolaylıklar dilerim bu sıkıntıları çeken dostlarımıza. Psikoloji iğrençleşebilen ve hafife alınmaması gereken bir şey ve bu konuda bazı insanların yeterince anlayışlı olmadığını düşünüyorum. Umarım empati yeteneği yüksek insanlarla karşılaştırır hayat bu dostlarımızı.
Güzel isimmiş beğendim. :):thumbsup:

Geçmiş olsun hocam.

Kardeşim için 4-5 ay önce epilepsi tanısı koyuldu ve bazı doktorlar psikolojik diyor bazıları ise epilepsi diyor gerçekten çıldırmak üzereyiz artık. Öbür hafta şehir dışında hastaneye gideceğiz bakalım.
Psikojenik nobette olabilir, bazi EEG sonuclarinda bu epilepsi ile karistirilabiliyor daha duzgun sekilde MR v.b goruntulemeler ile incelenmesi gerek.

Psikojenik nobette olabilir, bazi eeg sonuclarinda bu epilepsi ile karistirilabiliyor daha duzgun sekilde mr vb goruntulemeler ile incelenmesi gerek.

Hocam ilaçlara başladıktan sonra nöbetleri bitti, ama bir piskolog iyi geliceğini düşündüğünüz için öylede olmuş olabilir diyor. Muhtemelen psikolojik değil. Pazartesi öğreniceğiz.