Sünnetin zararlarını sordun ama ben daha genişten ele alayım -faydalarına da değinerek.
Fiziksel
Sünnet, HPV, HIV/AIDS gibi hastalıkların önüne geçmede, riski azaltmada büyük bir rol oynuyor.
Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riski ve penis kanseri gibi durumların olasılığını da düşürüyor.
Komplikasyon olma ihtimali hiç mi yok, elbette var, ama bu her cerrahi işlem için geçerli.
Psikolojik
Olumlu
Psikolojik etkilerinden bahsetmek gerekirse sünnet kimlik gelişimi, toplumsal aidiyetlik, erkeklik algısı gibi durumlarda psikodinamik açıdan faydaları var.
Kolektif bilinçte sünnet erkekliğe geçiş ritüelidir ve bu ritüelin gerçekleştirilmesi çocukta kendi toplumuna aidiyetliğine, sembolik düzeninde (dil, kültür, norm ve yasanın alanı) konumlanmasında rol oynar. Bu hem genel bireysel olarak olumludur hem de toplumsal cinsiyet kimliğinin sağlıklı gelişmesinde olumludur.
Olumsuz
Fakat yanlış zamanda uygulanan sünnet uygulaması kişide psikolojik sorunlara meydan verebilmektedir.
Burada Freud'un psikoseksüel gelişim kuramındaki Oedipus kompleksine bakılması gerekir. Kendiniz araştırın merak ederseniz.
Kısaca bahsetmek gerekirse, bebek 3-6 yaş arasında hadım edilme korkusu yaşar. Bir de bunun üstüne sünnet uygulanması bu bilinçdışı korkunun reelde yaşanması misaline yorulur ve bebek yüksek bir korku/kaygı yaşar. Bu travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, depresyon, beden dismorfik bozukluk, cinsel kimlik karmaşası gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Şu an link atamam ama geçmişte Türkiye'de yapılmış bir çalışmaya rastlamıştım. İki grup arasında yapılmış bir çalışma bu. Çalışma sonuçlarına göre 3-6 yaş arasında sünnet olmuş kişilerin yetişkinliğinde anksiyeteye meyli daha fazla çıkmış.
Dini
Buradan sonrası biraz kişisel görüş.
Burada Hz. Muhammed'in (sav) hadisini hatırlatmak istiyorum.
“Sünnet yedi yaşına girince müstehab, on beş yaşında vaciptir.”
Müstehap kelime anlamı olarak güzel, sevilen, hoş olan anlamlarına gelmektedir.
Burada bir paralellik var. Freud'un kuramına göre 3-6 yaşında sünnet olmak sıkıntılara meydan verebiliyor. Buna paralel olarak Hz. Muhammed (sav) 7 yaşında yapılan sünnetin müstehap olduğunu söylüyor. Başka sözüm yok sayın yargıç!