9860

Becerikli
Herkese merhaba, arkadaşlar.

Bildiğiniz gibi "GNU/Linux masaüstünüzü paylaşın!" adlı konudaki bununla alakalı mesajlar ana konuyla alakasız olduğu için silindi. Ben de buraya yeni bir konu açmaya karar verdim. Dediğim gibi Raspberry Pi'm için bağımsız bir Linux sistemi derlemiştim. Dağıtım demiyorum çünkü daha paket yöneticisi bile yok. Hatırladığınız gibi 65-70 MB RAM kullanıyordu.

Ekran Görüntüsü - 2025-01-23 19-30-38.webp

(Burada Laptop'tan SSH ile bağlandım, yoksa bu dağıtımda masaüstü, Firefox falan daha yok.)
İçerdiği şeyler:
  • Glibc
  • Coreutils
  • Gcc
  • Vim
  • Systemd
  • Linux çekirdeği
  • NetworkManager
  • Python
(Vb)
Proje linkini buraya bırakıyorum:

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba, arkadaşlar.

Bildiğiniz gibi "GNU/Linux masaüstünüzü paylaşın!" adlı konudaki bununla alakalı mesajlar ana konuyla alakasız olduğu için silindi. Ben de buraya yeni bir konu açmaya karar verdim. Dediğim gibi Raspberry Pi'm için bağımsız bir Linux sistemi derlemiştim. Dağıtım demiyorum çünkü daha paket yöneticisi bile yok. Hatırladığınız gibi 65-70 MB RAM kullanıyordu.

Eki Görüntüle 117878

(Burada Laptop'tan SSH ile bağlandım, yoksa bu dağıtımda masaüstü, Firefox falan daha yok.)
İçerdiği şeyler:
  • Glibc
  • Coreutils
  • Gcc
  • Vim
  • Systemd
  • Linux çekirdeği
  • NetworkManager
  • Python
(Vb)
Proje linkini buraya bırakıyorum:
Embedded işler için fazla tatlı bir yazılım, musl bir türevini olusturabilirim belki ileride. Elinize sağlık.

Hocam bu arada çok bilgim olmadığından soruyorum, Cinnamon ile nasıl 72mb ram kullanımına sahip olabiliyor? Rasberry pi'nin marfieti mi?

Hocam bu arada çok bilgim olmadığından soruyorum, Cinnamon ile nasıl 72mb ram kullanımına sahip olabiliyor? Rasberry pi'nin marfieti mi?
Hocam laptobumdan SSH ile bağlanıyorum. Cinnamon benim laptop'ta. O sistemin kullanımı 850mb civarı. Doğum gününüz de kutlu olsun bu arada.

Gerekli işlevlerden kısmadan olabildiğince hafif olmak.

@9860, güzel bir dağıtım olacak. Umarım, livecd sürümü de olur.
Teşekkürler, umarım güzel olur.
Hocam masaüstü/dizüstü desteği şu anlık pek düşünmüyorum maalesef. Çok fazla ek sürücü ve yazılım gerekir. Sonuçta binlerce bilgisayar modeli var ve hepsinde düzgün çalışan bir sistem yapmak bir kişi için gerçekten zor.
Uygulama desteği de çok zor bir konu. Flatpak falan kullanırsam da aşırı bir bloat olur. Daha çok "gömülü sistem dağıtımı" gibi yapmayı düşünüyorum.

Düzenleme: Normalde Arch Linux ARM sürümü Raspberry Pi 5'da daha desteklenmediği için açılmıyordu.
Benim bootfs dosyası (içinde çekirdek, ayarlar, sistem ağaç dosyaları falan var) ile açılıyor. 🫡

Ekran Görüntüsü_20250128_191909.webp

Arkadaşlar Systemd'den OpenRC'ye geçirdim ve kernel optimizasyonlarını arttırdım. Artık 65 yerine 40 MB RAM kullanıyor.

Ekran Görüntüsü_20250205_174459.webp

Ekran Görüntüsü_20250205_173902.webp

Son düzenleme: