Sorun yok. Güle güle kullanın. B-die 6000 CL36-36-36 yer genelde 1.4v civarında. Manuel uğraşırsan öyle uygun. Subtiming kısmını Hynix kadar iyi yapamaz ama yine de tuning mümkün. @LH44 ile tuning işlemi yaparsınız.

Oyun için gerekli mi dedikleriniz, bu ayarları yapmanın RAM'in ömrüne etkisi var mı zaten bunu satıp 6000MHz CL30 32 GB geçmeyi düşünüyorum ama şu an pek bilemedim gerek var mı, bunun dışında.

Dr nedir? Şu an bahsettiğiniz AGESA sürümünü kullanıyorum, zaten BIOS güncel EXPO 1 açık.

@Ayhan Dönmez

Hocam merhaba şu an 180 dakikalık bir teste soktum ve errors: 0 ile bitirdim cycle 1, 0 errors ile geçti 66/66 20 dakika fazla yazmışım o yüzden cycle 2 olarak geçti sorunsuz sanırım RAM ne diyorsunuz?

@Ayhan Dönmez

Şu mesajı PC'de arkada test devam ederken yazdım reset attı test devam ederken 180 dakikalık testin 170. dakikasında falan yani sanırım ben yüke bindirdiğim için oldu şu an 150dk tekrar test denedim kusur yok yalnız 50 dereceler çıktı test sırasında RAM için bu değerler normal mi?

@Ayhan Dönmez.

Oyun için gerekli mi dedikleriniz, bu ayarları yapmanın RAM'in ömrüne etkisi var mı zaten bunu satıp 6000MHz CL30 32 GB geçmeyi düşünüyorum ama şu an pek bilemedim gerek var mı, bunun dışında.

Şu mesajı PC'de arkada test devam ederken yazdım reset attı test devam ederken 180 dakikalık testin 170. dakikasında falan yani sanırım ben yüke bindirdiğim için oldu şu an 150dk tekrar test denedim kusur yok yalnız 50 dereceler çıktı test sırasında RAM için bu değerler normal mi?

@Ayhan Dönmez.

Değerler normal. RAM'ın çok büyük çoğunluğunu Allocate ettiği için Page File, Sanal Bellek vesaire kapalıysa yapmış olabilir. Önem teşkil etmiyor, RAM Test esnasında dokunmasan daha iyi. Zaten USB'den Boot edip MemTest86 yapılması sebebi oydu. Bu tarz yeni nesil programlar AM5'te Error Detection olarak daha faydalı. Arka planı boş bırakıp ellememek en doğrusu. Yoksa Windows ortamında olmasının bir anlamı kalmaz.

Bunu 6000 CL36-36-36 Primary olarak 1.4v ayarlarsan, 2x16 ya da 2x32 geçmene gerek kalmaz. 1x32 günümüz şartlarında yeterli. DR AM5'te bir tık daha performanslı zaten. 1x16 olsaydı 2. slotu doldurmak elzem olurdu ilerleyen süreçte. Senin senaryoda 1x32 kalması sıkıntı oluşturmaz.

Gaming için FPS, %1 ve %0.1 değerler artış gösteriyor. Tuning işlemi x3D olmayan CPU'larda ön planda.

DR B-Die yine ısınacağından ötürü @ggbye gibi aktif soğutma yapabilirsin. Detayları kendisi aktarır.

Değerler normal. RAM'ın çok büyük çoğunluğunu allocate ettiği için page file, sanal bellek vesaire kapalıysa yapmış olabilir. Önem teşkil etmiyor, RAM test esnasında dokunmasan daha iyi. Zaten USB'den boot edip Memtest86 yapılması sebebi oydu. Bu tarz yeni nesil programlar AM5'te error detection olarak daha faydalı. Arka planı boş bırakıp ellememek en doğrusu. Yoksa Windows ortamında olmasının bir anlamı kalmaz.

Bunu 6000 CL36-36-36 primary olarak 1.4v ayarlarsan, 2x16 ya da 2x32 geçmene gerek kalmaz. 1x32 günümüz şartlarında yeterli. Dr AM5'te bir tık daha performanslı zaten. 1x16 olsaydı 2. slotu doldurmak elzem olurdu ilerleyen süreçte. Senin senaryoda 1x32 kalması sıkıntı oluşturmaz.

Gaming için FPS, %1 ve %0.1 değerler artış gösteriyor. Tuning işlemi X3D olmayan CPU'larda ön planda.

Dr b-die yine ısınacağından ötürü @ggbye gibi aktif soğutma yapabilirsin. Detayları kendisi aktarır.

@Ayhan Dönmez konuya vakıf değilim. Chip ne ve dr mi? Ben bu markayı sevmiyorum, CL36 ise hiç almam. 6400MHz CL32 kullandım. Sen şahitsin voltaj bile yazdırmıyordu.

@Ayhan Dönmez konuya vakıf değilim. Chip ne ve dr mi? Ben bu markayı sevmiyorum, CL36 ise hiç almam. 6400MHz CL32 kullandım. Sen şahitsin voltaj bile yazdırmıyordu.

DR B-Die, 6000 CL36-36-36 Primary girip aktif soğutma çözün. DR ısınır B-Die. 1.4v 6000 MT/s verir söylediğim değerlerde. tRFC Hynix kadar sıkamaz, onun harici diğer Timing'ler orta karar yapar. tRFC Auto bırakın. Belki RELAXED-Mixed bir şeyler yapar. NORM'da tRFC sıkılamıyor.

Boş yere 6000 MT/s CL30 alınmaz, S16B varken.

Dr b-die, 6000 CL36-36-36 primary girip aktif soğutma çözün. Dr ısınır b-die. 1.4v 6000 MT/s verir söylediğim değerlerde. tRFC Hynix kadar sıkamaz, onun harici diğer Timing'ler orta karar yapar. tRFC Auto bırakın. Belki relaxed-mixed bir şeyler yapar. Norm'da tRFC sıkılamıyor.

Boş yere 6000 MT/s CL30 alınmaz, S16b varken.

A-die ve m-die uğraşımız bitti, b-die kaldı.

A-die ve m-die uğraşımız bitti, b-die kaldı.

Hynix 3. jenerasyon B-Die'lar yolda. Artık B-Die devri başlıyor, öyle deme. H16M 1. jenerasyon, H16A-H24M 2. jenerasyon. Kriz olmasa 3. olan yaygınlaşacaktı. Çinde mevcut şu anda. OC potansiyeli çok iyi görünüyor.

@Ayhan Dönmez bahsettiğiniz ayarı yapmazsam sorun çıkarır mı yaparsam ne gibi kazanç sağlarım OC konusunu pek bilmiyorum şimdi yanlış bir şey yaparsam elimde patlar.

@Ayhan Dönmez hocam iyi akşamlar dönüş alamadım konu hakkında aydınlatır mısınız bahsettiğiniz ayar ne gibi artılar sağlar, yapmazsam ne gibi eksilere neden olur?

Son düzenleme: