0192617362

Uzman
Thaiphoon Burner'dan çiplerine baktım fakat hangi çip oldugunu anlayamadım.

Micron E-Die galiba ve bu RAM'ler OC edilebilir mi? Performansları nasıl? Şu an XMP açık 3533 MHz'de çalışıyorlar. 3600'e aldığım an hata veriyor ve PC açılmıyor. 4000 MHz'lere ulaşmak mumkun mu bu çiplerde?

1755915030297.webp

Ekran kartından sonra bakarım DDR5e dediğiniz ayarlarda FPS konusunda 2 3 fpslşk fark yaratacaksa hiç ugrasmayayım bence.

Sadece FPS'e değil genel gecikmeye de etkisi olur. Sağlam bir overclock yaparken masaüstünde imleci hareket ettirirken bile fark hissedilir oluyor. Tabii verdiğim ayarlar en safe sayılan ayarlardan, o yüzden fazla bir fark beklememek lazım. Bu arada normalde tRFC için varsayılan değer 350 nstir ancak 16 Gb çiplerde varsayılan 550 ns veriliyor. Ona 3200 MHz'de 560 girersen 350 ns olur ve stabil olursa bayağı fark ettirir.

Yok, aynılar. Hatta konu sahibindeki RGB PRO SL, en çok B-Die çıkma ihtimali olan 2. Corsair RAM modeli. Hatta 3600-16'lardan B-Die kesin çıkıyordu, sonra bu modeli revize ettiler Hynix C-Die çıkmaya başladı.

Öyle zaten. Rev.B-Die sadece Crucial Ballistix Max'tan çıkınca iyi.

Ben daha çok 3200-16 ve 3600-18 kitler için konuşuyorum. 3600-16 olunca illaki iyi çip geliyor zaten. 3200-16 ve 3600-18 LPXlerde 8 Gb Rev. B veya Samsung C-Die D-Die falan geliyordı genelde. Ama RGB Prolarda hep Samsung E-Die görüyordum bazen dual rank olarak bile. Muhtemelen sonradan 16 Gb çiplere geçilmiş 16 GB modüller için.

Samsung B-Die, Micron Rev.B-Die, Hynix DJR veya Micron Rev.E-Die gibi bir çipe sahip model bulmadığın sürece, diğer çiplerde yaptığın overclock %5 bile fark ettirmeyebiliyor.

tRFC'yi 550 ns'ten 350 ns'e çekerse bayağı fark olur yine. 16 Gb çiplerde varsayılan 550 ns veriliyor saçma bir şekilde.

B-Die çipli bir RAM önerebilir misiniz peki? Tercihen beyaz olsun sistemden dolayı ama olmasa da çok önemli değil.

İkinci elde Trident Z'lere bakarsan iyi bin bulabilirsin. Yoksa bulman çok zor. Genelde şu tarz B-Dielar da bulunuyor ama binlerinin iyi olup olmadığını bilemezsin.

Tercihen yazdım zaten önemli olmadığını da belirtmişim.
İkinci ele yöneleceksin ancak onlar da gereksiz pahalı, benim gibi zevkine dizerim dersen al ama ben tavsiye etmiyorum. Bende fazladan BAD BIN var 3600 CL 16 oluyorlardı daha üstünü denememiştim. Şunlardan bulursan denk gelir belki iyi kalıp B-Die.
1755964691038.webp

İkinci ele yöneleceksin ancak onlar da gereksiz pahalı, benim gibi zevkine dizerim dersen al ama ben tavsiye etmiyorum. Bende fazladan BAD BIN var 3600 CL 16 oluyorlardı daha üstünü denememiştim. Şunlardan bulursan denk gelir belki iyi kalıp B-Die.
Eki Görüntüle 176858

Ben zamanında az bakmadım onlara alayım bir tane diye de acayip fahiş satıyorlar. Bu ilanı 6 ay falan önce kaydetmiştim hâlâ satılmamış.

Ben zamanında az bakmadım onlara alayım bir tane diye de acayip fahiş satıyorlar. Bu ilanı 6 ay falan önce kaydetmiştim hâlâ satılmamış.

4 bin liraya Hnix A DDR5 sattım 2X16GB, memlekette hobisel parçalar almak ve satmak çok sıkıntılı artık. Ben zevkine AM4 toplayayım dedim herkes karşı çık al bir A320 falan yeter diye ama gittim ilk X370 Crosshair Hero aldım. X570 Strix F kullanan arkadaşım aynı bellek ve işlemciyle benim kadar sıkıştıramıyor bellekleri. 5950X alıp bırakacağım sistemi. Bulabilirsem de aynı belleklerden 4X8 GB yaparım bir de o kadar.

4 bin liraya Hnix A DDR5 sattım 2X16GB, memlekette hobisel parçalar almak ve satmak çok sıkıntılı artık. Ben zevkine AM4 toplayayım dedim herkes karşı çık al bir A320 falan yeter diye ama gittim ilk X370 Crosshair Hero aldım. X570 Strix F kullanan arkadaşım aynı bellek ve işlemciyle benim kadar sıkıştıramıyor bellekleri. 5950X alıp bırakacağım sistemi. Bulabilirsem de aynı belleklerden 4X8 GB yaparım bir de o kadar.

Ben 4 yıldır ucuz B450 biri olarak bir daha asla ucuz anakart almam. AM5'e geçtiğimde kesinlikle X serisi alacağım. Anakartta ucuza kaçılmamalı bazen saç baş yoldurtuyor insana.

Bu arada bende de 2x8 GB Sniper X B-Die kiti vardı şu an aklıma geldi. :D Arkadaştan almıştım. Birisi görüntü vermediği için kapton bantla sarıp fırına atacaktım en son, varlığını bile unutmuşum.

2x8 GB B-Die arıyorsan satılmadıysa şunun fiyatı çok iyi.

Ben 4 yıldır ucuz B450 biri olarak bir daha asla ucuz anakart almam. AM5'e geçtiğimde kesinlikle X serisi alacağım. Anakartta ucuza kaçılmamalı bazen saç baş yoldurtuyor insana.

Bu arada bende de 2x8 GB Sniper X B-Die kiti vardı şu an aklıma geldi. :D Arkadaştan almıştım. Birisi görüntü vermediği için kapton bantla sarıp fırına atacaktım en son, varlığını bile unutmuşum.

2x8 GB B-Die arıyorsan satılmadıysa şunun fiyatı çok iyi.

Anakart ile güzel dursun diye bendekilerin aynısından arıyorum ya. Bu şekilde çok hoş duruyor.
1755965512092.webp

Anakart ile güzel dursun diye bendekilerin aynısından arıyorum ya. Bu şekilde çok hoş duruyor.
Eki Görüntüle 176859

Kırmızıların üstündeki plakayı söküp bunlara takarsan olur aslında. Metal rengi aynı sanki, değilse de ortaya takarsın sırıtmaz. Gerçi bendeki Trident Zlere baktığımda üstteki plaka sendekilerden daha kalın gibi. Uymayabilir emin olamadım.

Kırmızıların üstündeki plakayı söküp bunlara takarsan olur aslında. Metal rengi aynı sanki, değilse de ortaya takarsın sırıtmaz. Gerçi bendeki Trident Zlere baktığımda üstteki plaka sendekilerden daha kalın gibi. Uymayabilir emin olamadım.
Bunlar tek rank olduğu için kalınlık farkı oluyor.