Koneko Toujou

Üstün
Yer
Cehennemin dibi
Bu tamamen meraktan açılmış bir konudur.

Reelslerde dolaşırken peltier denen bir şey gördüm. Üstüne su koyunca 60 saniyede buz yapıyormuş. Biraz daha araştırdım hakikaten doğruymuş klima ve buz dolaplarında da kullanılabiliyormuş benim de aklıma geldi, bunu işlemci soğutucusunun altına koysak bir faydası olur mu? Bunların bir soğuk bir de sıcak tarafı oluyormuş. Soğuk tarafı işlemciye sıcak tarafı soğutucuya bakacak şekilde yerleştirsek nasıl olur? Eğer gerçekten işe yarar bir fikirse bir tane alıp masamın altında ledleri çalıştıran trafoya ek yapıp bir tane kuracağım :D.

Tekrardan söylüyorum bu konu sadece bir merak konusudur.

Fantezi olarak R3 1200 gibi bir işlemciye denenebilir giriş seviyesi bir işlemci. Ne kadar soğuttuğunu da merak ettim.

2. sistemimde R3 1200 var overclocklu hali bile Snowman M200 combo ile çok ısınmıyor. Onun yerine R5 5600 gibi çok ısının bir şeyde denemek daha sağlıklı olur.

TDP olarak çok verimsiz peltier'ler. Ayrıca fiyat olarak da aşırı (bana göre), cidden adam akıllı olanları çok güç istiyor ve para da istiyor. Her şey tamam deseniz, peltier'i de soğutmalısınız. Kısaca; Denemek istiyorsanız bakın, ama gerçekçi olarak R9 295X2 bile daha fazla verimlidir.

TDP olarak çok verimsiz Peltier'ler. Ayrıca fiyat olarak da aşırı (bana göre), cidden adamakıllı olanları çok güç istiyor ve para da istiyor. Her şey tamam deseniz, Peltier'i de soğutmalısınız. Kısaca; denemek istiyorsanız bakın ama gerçekçi olarak R9 295x2 bile daha fazla verimlidir.

Peltier in üstüne şu anki soğutucumu (Phantom spirit) i koysam nasıl olur peki soğutmaya yeter mi? Ayrıca 40*40mm bir tane buldum tam AM4 soketi boyutunda fiyatı da o kadar uçuk değilmiş 350 TL diyor. 12 v ile çalışıyor bendeki trafo zaten 12 v veriyor.
Daha net olması için görselleştirdim:

1752700798746.webp

Peltier'in üstüne şu anki soğutucumu (Phantom spirit) i koysam nasıl olur peki soğutmaya yeter mi? Ayrıca 40*40mm bir tane buldum tam AM4 soketi boyutunda fiyatı da o kadar uçuk değilmiş 350 TL diyor. 12v ile çalışıyor bendeki trafo zaten 12v veriyor.
Amperaj önemli faktör burada. Olur olmasına da, pek de fark edeceğini sanmam. Tabi, denemek sizin elinizde, ama beklentiyi yüksek tutmayın.

Amperaj önemli faktör burada. Olur olmasına da, pek de fark edeceğini sanmam. Tabii, denemek sizin elinizde ama beklentiyi yüksek tutmayın.

Amper faktörünü unutmuşum tamamen voltaja odaklanmıştım :D. Molex üzerinden gerekli değerleri karşılayabilir miyim acaba? Bir videoda öyle yapılıyordu.

Amper faktörünü unutmuşum tamamen voltaja odaklanmıştım :D. Molex üzerinden gerekli değerleri karşılayabilir miyim acaba? Bir videoda öyle yapılıyordu.
Molex'e bel bağlamak mantıksız olur hocam, 11A olur Molex. Kullandığınız kablo da 18AWG olmalı, yoksa kayıp olur ve ısı meydana gelir, dikkatli olun vallah'. Bana sorarsanız en iyisi başka bir PSU (LED'ler için olanlar uygun olur) ile bağlayın. Ne olur ne olmaz. Peltier'in amperajı nedir hocam, ona göre net söyleyebilirim.