uyeadi

Üstün
Makaleler
1
İşlemciler gün geçtikçe önceki nesle kıyasla daha az güç tüketip aynı/daha iyi performans veriyorlar. 100 nmlerden 4 nmlere kadar düşüldü. Bu ne kadar daha sürebilir? Hep daha az güç tüketimi daha fazla performans nerede durabilir?

Küçüldükçe performans artacak tahminimce.
  • optik işlemciler.
  • kuantum işlemciler daha ön planda olacak.
    Belki de ileride işlemci olmayacak başka şeyler kullanacağız.

İşlemciler gün geçtikçe önceki nesle kıyasla daha az güç tüketip aynı/daha iyi performans veriyorlar. 100 nmlerden 4 nmlere kadar düşüldü. Bu ne kadar daha sürebilir? Hep daha az güç tüketimi daha fazla performans nerede durabilir?

Teknolojide sınır yok. Artık ısınmayan, fanlara ihtiyacımızın olmayacağı ve güç olarak artık endiselenilmemesi gereken bilgisayar geleceğinin önümüzdeki 30-40 belki de 20 yıl içinde görüleceği taraftarıyım. İşlemcilerin şu anki yapısı bile mucizevi bir şey. Herhangi bir yerde duracagimizi düşünmüyorum.

Yalan değilse eğer işlemcileri fazla küçültemiyorlar artık. Çünkü elektronların hareketi saçmalamaya başlıyormuş. Eskiden böyle bir haber okumuştum.

4 nm şu an için seri üretimde gelinen son nokta, 3nm sanıyorum sadece Intel ultra serisinde vardı, 2 ve 3nm'ler birkaç yıla yavaş yavaş yaygınlaşır ama 2 nm altı artık kuantuma girer ve 2 nm bile devasa teknolojiler gerektiriyor. Yakın zaman için zor gözükse de ileriki yıllarda mümkün olabilir, teknoloji gerektiğinden hızlı ilerliyor.

Son düzenleme:
2 nesil daha nm kuculmesi goruruz. Sonrasi mechul, nasıl uretim yontemi gelir. Genel kullaniciya ne kadar uygun olur bilemeyiz.

Verimlilik durmaz ama bir sıçrama da göremeyeceğiz.
Pazarlamacılar neyi satacaklar bende merak ediyorum.
GPU ve yazılım satarlar artık, benim ilgilendiğim taraf yazılım.