orlev

Çalışkan
Selamlar herkese.

Bugün forumda hepimizin genel hatlarıyla bildiği ama detaylarına indiğimizde modern Türkiye'nin nasıl inşa edildiğini daha net görebileceğimiz çok önemli bir konuyu konuşalım istedim: Cumhuriyet Dönemi'nin Büyük Devrimleri.

Atatürk’ün askeri zaferlerden sonra hep söylediği bir şey vardı, ''Kalıcı başarı ancak ekonomik, hukuki ve toplumsal devrimlerle gelir.'' İşte Osmanlı'nın teokratik yapısından bugünkü laik ve modern ulus devlete geçişimizi sağlayan o köklü adımlar:

1. Siyasi Alandaki Dönüşüm ve Cumhuriyetin İlanı

Siyasi devrimlerin temel amacı, egemenliği tek bir kişiden veya aileden alıp doğrudan millete teslim etmekti. Bu süreç adım adım uygulandı:
  • Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922): Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra, Lozan Barış Konferansı'na hem İstanbul hem de Ankara Hükümeti davet edilmişti. Yönetimdeki bu çift başlılığı bitirmek ve millet iradesini tek kılmak adına saltanat kaldırıldı. Böylece 600 yıllık hanedan dönemi resmen bitti.

• Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923): Saltanat gidince devletin yönetim biçimi ve başkanının kim olacağı tartışması doğdu. Mustafa Kemal Paşa, anayasaya "Türkiye Devletinin hükümet şekli, Cumhuriyettir." maddesini ekleterek tartışmalara son noktayı koydu ve ilk cumhurbaşkanımız seçildi.

• Hilafetin Kaldırılması (3 Mart 1924): Yeni kurulan cumhuriyet rejimiyle bağdaşmayan ve eski düzeni geri getirmek isteyenlerin sığınağı haline gelen hilafet makamı kaldırıldı. Aynı gün Şeriye ve Evkaf Vekaleti ile Harbiye Nezareti de kapatılarak devlet yapısı tamamen sivilleştirildi.

2. Hukuk Alanında Laik Sistem ve Eşitlik

Osmanlı’da dini hukuk, örfi hukuk ve azınlık mahkemeleri gibi çok başlı bir yapı vardı. Bu durum toplumsal birliği baltalıyordu. Herkesin eşit olduğu bir sistem için şu adımlar atıldı:
  • Şer'iyye Mahkemelerinin Kapatılması (8 Nisan 1924): Dini esaslara göre karar veren mahkemeler kapatıldı ve tüm vatandaşlar tek bir ortak adalet sistemine bağlandı.

• Türk Medeni Kanunu'nun Kabulü (17 Şubat 1926): İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanan bu kanun, özellikle aile hayatında devrim yarattı. Dini nikah yerine resmi nikah zorunlu oldu. Tek eşlilik esası getirildi. Mirasta ve mahkemede şahitlik konusunda kadın-erkek eşitliği sağlandı. Bu adım, Türk kadınının toplumdaki yerini tamamen değiştirdi.

• Ceza ve Ticaret Kanunları (1926): Dönemin modern Avrupa hukuk sistemlerinden yararlanılarak çağdaş ceza ve ticaret kanunları yürürlüğe girdi.

3. Toplumsal ve Kültürel Alandaki Yenilikler

Amaç, toplumun günlük yaşam pratiklerinden dış görünüşüne kadar modern dünyayla entegre olmasını sağlamaktı:
  • Şapka ve Kıyafet Kanunu (25 Kasım 1925): Toplumdaki dinsel ve sınıfsal kıyafet ayrımını ortadan kaldırmak için çağdaş bir görünüm hedeflendi. İbadethaneler dışındaki yerlerde dini kıyafet giyilmesi yasaklandı.

• Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (30 Kasım 1925): Halkın temiz dini duygularını sömüren ve batıl inançları körükleyen yerler kapatıldı. Şeyhlik, dervişlik gibi unvanlar yasaklandı.

• Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişiklik (1925 - 1935): Hicri ve Rumi takvimler yerine Miladi takvime, eski saat sistemi yerine uluslararası saat sistemine geçildi. Okka, arşın gibi karışık ölçü birimleri yerine kilo ve metre kabul edildi. Hafta tatili cumadan pazara alınarak batı dünyası ile ticari uyum sağlandı.

• Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934): Resmi işlemlerde, askerde veya vergi dairesinde yaşanan isim karışıklıklarını önlemek için her aileye Türkçe bir soyadı alma zorunluluğu getirildi. TBMM, Mustafa Kemal Paşa'ya "Atatürk" soyadını verdi.

• Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı (1930 - 1934): Türk kadınına sırasıyla belediye (1930), muhtarlık (1933) ve milletvekili (5 Aralık 1934) seçimlerine katılma hakkı tanındı. Bu hak, o dönem Fransa, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinde bile henüz yoktu.

4. Eğitim ve Bilim Seferberliği

Atatürk, "En hakiki mürşit ilimdir, fendir." diyerek cehalete savaş açtı:
  • Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924): Eğitim ve öğretim birleştirildi. Ülkedeki tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Medreseler kapatılarak laik, bilimsel ve karma eğitim sistemine geçildi.

• Harf Devrimi (1 Kasım 1928): Okuma yazmayı kolaylaştırmak ve okuryazarlık oranını hızla artırmak için Arap harfleri yerine Latin kökenli Yeni Türk Alfabesi kabul edildi. Atatürk, "Başöğretmen" olarak bizzat kara tahta başında halka harfleri öğretti.

Kaynaklar:
  1. T.C. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM): Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kronolojisi (atam.gov.tr)

2. Türk Tarih Kurumu (TTK) Yayınları: Prof. Dr. Utkan Kocatürk, "Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü" (kutuphane.ttk.gov.tr)

3. T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı: Cumhuriyet Dönemi Kanunlar Dergisi ve TBMM zabıtları.

4. T.C. Adalet Bakanlığı Arşivi: Türk Medeni Kanunu'nun Gerekçesi ve Gelişim Süreci (1926).

Son düzenleyen: Moderatör: