Merhaba,
Dün düzenlenen bir mesajım ve bir de değerli bir üyemizin hazırladığı yazım kuralları rehberi üzerine bu konuyu açmak istedim. Öncelikle bahsettiğim rehbere buradan ulaşabilirsiniz:
Rehber: Temel yazım kuralları.
Şimdi, geleyim konuya: Cümle içinde parantezle bir açıklama yapmak istediğimizde büyük çoğunluğumuz küçük harfle başlayıp noktasız bitirmeye alışkındır diye düşünüyorum ve bu çoğunluğa ben de dahilim. Sosyal'den birkaç mesaj içi örnek sunayım:
- Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("illaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç).
- Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.
- Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz, sonrasında bir boşluk bırakılır (kesme işareti hariç).
- İşte aslında Sosyal tetikleyici etken olabiliyor kimisi için (mesela ben).
TDK'nin noktalama işaretlerini açıkladığı sitede ben
cümle şeklindeki kullanımların küçük harfle başlayıp noktasız bitmesinin doğrulandığı bir açıklama göremedim ("Yay Ayraç" kısmına bakınız.):
https://tdk.gov.tr/icerik/yazim-kurallari/noktalama-isaretleri-aciklamalar/.
Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgiler için kullanılır. Yay ayraç içinde bulunan ve yargı bildiren anlatımların sonuna uygun noktalama işareti konur.
TDK'ye göre örneklerin doğru yazımları şu şekilde sanırsam:
- Bunun yanı sıra mesela ek olan "-ki" ve bağlaç olan "ki" konusunda da hatalar oluyor ("İllaki", "oysaki" vb. istisnalar hariç.).
- Yönetim/moderasyon ekibince bir (veya birkaç) kapsamlı rehber hazırlanabilir.
- Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz, sonrasında bir boşluk bırakılır (Kesme işareti hariç.).
- İşte aslında Sosyal tetikleyici etken olabiliyor kimisi için (Mesela ben.).
Şimdi, ikinci örnek olduğu gibi kaldı çünkü tam bir cümle değil, TDK'nin deyimiyle "yargı bildirmiyor." Öyle geldi bana.
Sıkıntı şu ki bence doğru olduğunu düşündüğüm yazımlar çok kötü duruyor.
TDK ile çok ters düştüm bu konuda. Özellikle son örnek: Düzenlenen bir mesajımdan aldım.
"(mesela ben)" çok daha iyi durmuyor mu?
Parantez kullanımının TDK'nin sitesinde pek iyi açıklanmadığını düşünüyorum ya da ben tam anlayamadım. :/
Bu konuyu da tartışalım diye açayım dedim, teşekkürler.