Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DeadPixel

Çalışkan
Merhaba,
DDR5 2x16 RAM’lerin 6000 MHz (EXPO) ayarında stabil çalışmamasıyla ilgili bir sorun yaşıyorum. Kısaca durumu ve şimdiye kadar netleşen noktaları özetlemek istiyorum:

• 4800 MHz dual kit (JEDEC) sorunsuz çalışıyor.
  • 6000 MHz tek modül (1x16 GB) EXPO açıkken stabil çalışıyor.
  • Ancak aynı RAM’lerin 2x16 GB dual kit olarak EXPO açıldığında sistem stabil çalışmıyor (reset / boot sorunu / kararsızlık / masaüstünde donma)

Farklı bir forumda açtığım bir konu var, orada birçok farklı ayar ve çözüm denedik (EXPO açık/kapalı, BIOS ayarları, slot değişimi, manuel ayarlar vb.) ancak sonuç alamadım.
Sonradan fark ettiğim önemli bir detay şu oldu:
Anakartın QVL listesinde bu RAM modeli 2x16 GB olarak değil, yalnızca tek 16 GB modül şeklinde listelenmiş.

Bu durumun, 2x16 GB konfigürasyonda 6000 MHz EXPO stabilitesinin sağlanamamasının temel nedeni olup olamayacağı konusunda görüşlerinizi almak isterim.

@Recep Baltaş

Recep Bey, müsait olduğunuzda bir göz atabilir misiniz rica etsem. Görüşlerinizi almak isterim.

ASUS ROG Strix B850-E Gaming Wi-Fi anakart ve Ryzen 7 9800X3D işlemci kullanıyorum. RAM kitleri de AX5U6000C3016G-DCLARBK. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Çözüm
Biraz geç bir yorum olacak ama aynı sorun aynı RAM'de bende de var.
Bire bir aynı RAM. Diğer bileşenler;
Gigabyte B650 eagle AX (F31, F32, F37 BIOS sürümleriyle denendi. Her BIOS Update'de chipset driverları da güncellendi)
7800X3D işlemci.

Bir sürü bilgisayar kurdum arkadaşlarıma çoğunda EXPO profilleri sorunsuz çalıştı, bu lanet olası benim RAM'lerde çalışmadı. Manuel timingde denedim olmadı. RAM'leri tek tek denedim sorunsuz çalıştı. En son manuel timing yerine EXPO açtım HWiNFO bile açılmadı Chrome'da sayfalar çöktü ve MEMORY_MANAGEMENT mavi ekranı aldım. En stabil olduğu mavi ekran yemediğim zamanlarda ise oyunlar crash yiyordu.
4800 MT/s aldım şu an JEDEC standardında, öyle kullanıyorum.
Burada timingleri bir de ben deneyeyim diyorum ama o kadar yordu ki artık uğraşasım gelmiyor.

Benim denediğim manuel timingsler tabii internetten alınmaydı, bayağı araştırdım, Reddit, YouTube, yapay zeka vs. En son YouTube'da Nebi Akgün'ün verdiklerini denedim o da olmadı direk boot bile olmadı :D

@Ayhan Dönmez Hoca gibi ilgili kişiler olduğunu bilseydim konu açar test ederdim ama yoruldum artık uğraşmaktan...

Bence sorun işlemcilerde benim işlemcide tray.

Dediğiniz gibi sorun işlemcideymiş. sizin sorununuz da büyük ihtimalle işlemcidedir diye düşünüyorum. Bugün işlemciyi değiştirdim sorun çözüldü, lanet işlemci sorunluymuş, ilk deneyişte geçti 6000 MHz'ye. @Ayhan Dönmez Ayhan hocam siz de çok yardımcı oldunuz tekrar teşekkürler.
Biraz geç bir yorum olacak ama aynı sorun aynı RAM'de bende de var.
Bire bir aynı RAM. Diğer bileşenler;
Gigabyte B650 eagle AX (F31, F32, F37 BIOS sürümleriyle denendi. Her BIOS Update'de chipset driverları da güncellendi)
7800X3D işlemci.

Bir sürü bilgisayar kurdum arkadaşlarıma çoğunda EXPO profilleri sorunsuz çalıştı, bu lanet olası benim RAM'lerde çalışmadı. Manuel timingde denedim olmadı. RAM'leri tek tek denedim sorunsuz çalıştı. En son manuel timing yerine EXPO açtım HWiNFO bile açılmadı Chrome'da sayfalar çöktü ve MEMORY_MANAGEMENT mavi ekranı aldım. En stabil olduğu mavi ekran yemediğim zamanlarda ise oyunlar crash yiyordu.
4800 MT/s aldım şu an JEDEC standardında, öyle kullanıyorum.
Burada timingleri bir de ben deneyeyim diyorum ama o kadar yordu ki artık uğraşasım gelmiyor.

Benim denediğim manuel timingsler tabii internetten alınmaydı, bayağı araştırdım, Reddit, YouTube, yapay zeka vs. En son YouTube'da Nebi Akgün'ün verdiklerini denedim o da olmadı direk boot bile olmadı :D

@Ayhan Dönmez Hoca gibi ilgili kişiler olduğunu bilseydim konu açar test ederdim ama yoruldum artık uğraşmaktan...

Bence sorun işlemcilerde benim işlemcide tray.

Dediğiniz gibi sorun işlemcideymiş. sizin sorununuz da büyük ihtimalle işlemcidedir diye düşünüyorum. Bugün işlemciyi değiştirdim sorun çözüldü, lanet işlemci sorunluymuş, ilk deneyişte geçti 6000 MHz'ye. @Ayhan Dönmez Ayhan hocam siz de çok yardımcı oldunuz tekrar teşekkürler.

Çözüm
Ne mutlu size, benim tabi olaydan haberim yoktu ilk aldığımda işlemciyi alalı bayağı zaman geçti, iade etme şansım da yok artık silikon şanssızlığı deyip hayatıma devam ediyorum :)