Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Daslernen

Uzman
Merhaba Debian 12 ve Windows 11 dual boot olacak şekilde kurdum fakat bilgisayarı çalıştırdığımda GRUB ekranında Windows 11 görünmüyor, sadece Debian var. Ben hem Debian hem Windows 11 görünsün ve buradan istediğim OS'i seçeyim, bu şekilde istiyorum. Birçok şey denedim fakat hala çözülmedi. Sorunun çözümü hakkında bilgi sahibi olanlar varsa yardımcı olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Rica ederim, gelişmeler konusunda bilgilendirirsen sevinirim. Seni yanlış yönlendirmek istemem, GRUB'u bozdururum felan. Tecrübem olmadı bu konularda. Debian fedaisi biri olarak merak ederim :)
Hallettim, dediğiniz gibi manuel kurulum yapınca düzeldi. Yapay zekâ burada yardımcı oldu. Çözüm ise şu şekilde; belki başka zaman burada takılan olur.

sudo fdisk -l

EFI bölümünü bulduktan sonra UUID’sini al (örnek: /dev/sda1). Bunu yaptım:

sudo blkid /dev/sda1

EFI bölümünü mount ettik:

sudo mkdir -p /mnt/efi
sudo mount /dev/sda1 /mnt/efi

Windows bootloader’ın yerini kontrol ettik; sizin de bahsettiğiniz bootmgfw.efi dosyası orada olmalı:

ls /mnt/efi/EFI/Microsoft/Boot/

/etc/grub.d/40_custom dosyasını açtık ve sonuna şunu ekledik:

sudo nano /etc/grub.d/40_custom

Kod:
menuentry "Windows 11" {
    insmod part_gpt
    insmod fat
    insmod chain
    search --no-floppy --fs-uuid --set=root XXXX-XXXX
    chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}

Burada “XXXX” yazan kısma biraz önce bulduğumuz UUID’yi yazdık (sudo blkid ile görmüştük).

Ardından:

sudo grub-update

Bu şekilde çözüldü.
O zaman Win11'i manuel olarak GRUB'a tanıtman lazım. /etc/grub.d yolunda bir tane dosya açıp menuentry ile yapılıyor sanırım.

Böyle bir tecrübem hiç olmadığı için manuel olarak eklemeyi bilen bir arkadaş yardımcı olursa daha iyi olur. Ya da bir yapay zeka botuna;

"Windows 11'i GRUB'a manuel olarak nasıl eklerim? EFI Bölüm ID'sini bilmiyorum, onu da nasıl alacağımı göster" diyebilirsin.
teşekkürler

Rica ederim, gelişmeler konusunda bilgilendirirsen sevinirim. Seni yanlış yönlendirmek istemem, GRUB'u bozdururum felan. Tecrübem olmadı bu konularda. Debian fedaisi biri olarak merak ederim :)
Hallettim, dediğiniz gibi manuel kurulum yapınca düzeldi. Yapay zekâ burada yardımcı oldu. Çözüm ise şu şekilde; belki başka zaman burada takılan olur.

sudo fdisk -l

sudo blkid /dev/sda1

sudo mkdir -p /mnt/efi

Windows bootloader’ın yerini kontrol ettik; sizin de bahsettiğiniz bootmgfw.efi dosyası orada olmalı:

Kod:
menuentry "Windows 11" {
    insmod part_gpt
    insmod fat
    insmod chain
}

Burada “XXXX” yazan kısma biraz önce bulduğumuz UUID’yi yazdık (sudo blkid ile görmüştük).

Ardından:

sudo grub-update

Bu şekilde çözüldü.

Çözüm

sudo fdisk -l

sudo blkid /dev/sda1

sudo mkdir -p /mnt/efi

Kod:
menuentry "Windows 11" {
    insmod part_gpt
    insmod fat
    insmod chain
}

Ardından:

sudo grub-update

Bu şekilde çözüldü.
Eline sağlık. menuentry girmiş evet, tahmin etmiştim ama hiç denememiştim. Artık ben de öğrenmiş oldum. Sorunu yaşayan arkadaşlara güzel bir açıklama olmuş.

Eline sağlık. menuentry girmiş evet, tahmin etmiştim ama hiç denememiştim. Artık ben de öğrenmiş oldum. Sorunu yaşayan arkadaşlara güzel bir açıklama olmuş.
bu kısımda ekstra olarak bunu denerken windowsun loaderini açtım yani windows 11 i seçtiğimde tekrar windows 11 i seçiyorum bunu nasıl kapatırım bu konu hakkında yardımcı olucak olursa sevinirim windowsun loaderini devre dışı bırakmak istiyorum