Merhaba arkadaşlar. Bir süredir Debian kullanıyorum ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Hazırsanız başlayalım.

Ekran Görüntüsü 2024-05-07 10:49:54.webp

Gördüğünüz gibi, KDE kullanıyorum. Debian ve KDE birleşince KDebian oluşuyor.

Tamam, boşu geçelim. İncelememize başlayalım. Öncelikle Debian, öyle çok paketle gelmiyor. Ben Firefox'u bile kendim kurdum. Çoğu programı sonradan kurmanız gerekiyor yani. Bu, kendi sistemini oluşturmak isteyenler için güzel bir özellik. KDE uygulamalarının çoğu bulunsada, yine de çok paket yok ve çok yer de kaplamıyor.

Güncellemeler, bildiğiniz gibi yavaş bir şekilde kullanıcılara sunuluyor. Örneğin; KDE 6 güncellemesi, systemd 255, linux 6.8? çekirdeği bize henüz gelmedi. KDE 5.27.5 kullanıyoruz, yaklaşık Mayıs 2023 oluyor. Neredeyse 1 yıl eski. systemd 252 ise Ekim 2022'den kalma. Ve KDE 6 güncellemesi %90 ihtimalle Debian 13 ile kullanıcılara verilecek, Debian 13'ün de 2025'ten önce gelmesi beklenmiyor. Bu; her ne kadar stabillik için iyi olsa da yeni teknolojileri kullanamayacağımız için can sıkıcı. 2-3 günde bir güncelleme alıyorsunuz, güvenlik güncellemeleri ve program yükseltmeleri. Ama Firefox vb. programlar, yine de güncel olarak kalıyor.

Ekran Görüntüsü 2024-05-07 11:07:13.webp

Başlangıç hızı ve genel performans, hakkında konuşalım. Başlangıç hızını ben oldukça yavaş buldum (HDD). Neredeyse W11'den daha yavaş açılıyor ama Firefox gibi programlar daha hızlı açıldığı için bu fark kapanıyor. Genel performans olarak gayet iyi, Windows'tan kesinlikle daha hızlı diyebilirim. Boşta RAM kullanımı daha az dememe gerek yok, zaten biliyorsunuz. Daha hiç çökme, donma gibi sıkıntılar yaşamadım. Yaşadığım tek sorun, ağ bağlantısıydı. Onu da /nsswitch.conf dosyasını düzelterek düzelttim. Yine de W11'de ortalama 700-800 mb/sn olan bağlantı, 400-500 mb/sn'ye kadar düştü ama iş görüyor.

Paket yöneticisi, ile çalışmak gerçekten çok kolay. Zaten en basitlerinden olan apt kullanıyor. Sadece komutu yazdıktan sonra (örneğin sudo apt-get) işleme geçmesi, şifre sorması 30 sn-1 dk arası sürüyor. Bu da biraz can sıkıcı.

Program kurmak, gerçekten kolay. İsterseniz Discover ile, isterseniz Synaptic PM ile, isterseniz Konsole ile program kurmak çok kolay. Chrome, Zoom gibi programları da Web sitesinden .exe kurar gibi .deb ile yükleyebiliyorsunuz. Ubuntu, Debian'a dayandığı için bu konuda sorunumuz olmuyor.

Kaynak kullanımına gelelim. Şu an Firefox'ta (Technopat, Techolay, Youtube) üç sekme açık. Arkada Discover açık. Arada araştırma için birkaç sekme daha açıyorum. 4 GB RAM ile bütün işimi görüyorum. Boşta da 1-1.5 GB RAM arası kullanıyor. Bence gayet iyi.

Ek özelliklerden bahsedelim. Bunların çoğu (hatta hepsi) KDE'nin özelliği ama bahsetmek istedim. Sesi 150%'ye kadar çıkarabiliyorsunuz:
Ekran Görüntüsü 2024-05-07 11:26:49.webp

Aynısı mikrofonda da var. SMART ile disk durumu görüntüleme, pil sağlığı gösterme, KDE ve tarayıcı entegrasyonu vb. daha birçok var. Bazılarını siz keşfetmelisiniz.

Sonuç: Şimdi asıl sorumuza gelelim, Debian kullanılır mı? Windows'tan yeni geçenler ve Linux öğrenmek isteyenler için gayet uygun olduğunu düşünüyorum. Hem Mint gibi kullanması kolay ve programları kurup sistemi ayarlarken kullanmayı da öğreniyorsunuz. Bu kişilere tavsiye ederim. Ama orta-ileri seviye kullanıcılara, farklı bir Linux dağıtımı arayanlara çok uygun değil. Özellikle önceden Arch gibi dağıtımlar kullananlar Debian'ı çok sevmiyor. Yine de kullanılması bence keyifli olan bir dağıtım. Bir ekran görüntüsü bırakalım:

1715070775890.webp

Debian kullanmaya devam edecek miyim diye sorarsanız artık biraz daha ilerlediğimi düşünüyorum ve biraz daha ileri seviye bir dağıtıma geçmeyi düşünüyorum. Yine de bunu zaman gösterecek.

Burada yazdıklarım sadece kendi düşüncemdir, tabii ki farklı fikirleriniz olabilir ve bunlara da saygı duyarım. Bir sonraki rehberde görüşmek üzere.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık gayet güzel bir rehber olmuş. Masaüstü güzel duruyor güle güle kullanın.

Paket yöneticisi, ile çalışmak gerçekten çok kolay. Zaten en basitlerinden olan apt kullanıyor. Sadece komutu yazdıktan sonra (örneğin sudo apt-get) işleme geçmesi, şifre sorması 30 sn-1 dk arası sürüyor. Bu da biraz can sıkıcı.

Apt epey yaşlı ve hantal. 3.0 sürümüyle epey bir şey değişecek gibi duruyor, göreceğiz. Ben Debian temelli sistemlerde Nala kullanıyorum, en azından doğru düzgün bir terminal çıktısı görüyorum. Tavsiye ederim.

Ama orta-ileri seviye kullanıcılara, farklı bir Linux dağıtımı arayanlara çok uygun değil. Özellikle önceden Arch gibi dağıtımlar kullananlar Debian'ı çok sevmiyor.

Buna tam katılmıyorum. Stabil bir dağıtım olduğu için kur ve unut tipi uygulamalarda Debian’dan vazgeçmem. Hızlı güncelleme almaması ve ‘hantal’ olması bu durumda bir avantaja dönüşüyor. Tabii masaüstü bir işletim sisteminde her gün çalışıyorsanız, biraz da işin deneyim zenginliği tarafındaysanız o durumda benim de cevabım Arch Linux olurdu. Şahsen bu iş için de MacOS tercih ediyorum.