Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhaba arkadaşlar. İki cihazıma Debian KDE kurdum. Biri Lenovo laptop (81VU), diğeri de i7 3770S ve GTX 1060 içeren bir masaüstü.

Laptopta Bluetooth dışında şu an sorunum yok ancak masaüstünde aşırı büyük sorunlarım var. Örneğin önceden kurduğum gibi NVIDIA sürücüsünü kurmaya çalışırsam sistem çöküyor, giriş yaparken GUI çöküp geri açılıyor. Kernel güncellediysem (Backports) de hiç açılmıyor NVIDIA yüzünden. Bu konudaki çözümü de denedim ancak işe yaramadı, onda da Kitty'deyken hata aldım.

Bir de tam teşekküllü olması için sisteme önerdiğiniz programlar var mı? Benim program açısından tek şikayetim görsel görüntüleyicisi. Tasarım olarak biraz çirkin, öneriniz var mı? Örneğin Windows'taki ImageGlass gibi şık bir şey var mı? Veya Wine ile direkt ImageGlass kullanabilir miyim?

Bir de ayarlardan Sweet Mars KDE temasını indirmeye çalıştım ancak indirilmiyor, sanırım sunucu olumlu yanıt vermiyor, diğer temalarda da binbir tane farklı hata alıyorum. Son olarak laptopta da Bluetooth çalışmıyor. Aslında çalışıyor ancak JBL T6400T kulaklığa bağlanamıyor.

Kütüphanede rastgele birinin kulaklığına bağlandı mesela. Üstüne kulaklığım eşleşme menüsüne geliyor ancak bağlan dersem görseldeki hatayı alıyorum. Main. Conf dosyasından ControllerModeseçeneğini Dual modundan Bredrmoduna almayı denedim ancak işe yaramadı.

2025-03-23_18-09.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anladım hocam teşekkür ederim. Bir de Netinstall ne diye bakmaya çalıştım ama bağlandığım internet biraz kötü olduğundan pek anlamadım. Anlatma şansınız var mı rica etsem?
Kabaca, kurulumda kullanılacak dosyaların file system üzerinden olmadan, yani kurulum için kullandığınız iso kullanılmadan bootstrapping (rootfs'in root diskine yazılması) sırasında fetchlenip kurulum sırasında kullanılması sağlanan installation türü. Kurulum sonrası bütün paketler kullandığınız depodaki en güncel haliyle diske yazılıyor. Bununla beraber offline installation'un sebep olduğu bütün hataları önlemiş oluyorsunuz.

@Qnix, hocam biraz komik olacak kusura bakmayın ama binbir tane şey yaptım ancak hala NVIDIA sürücüsünü kuramadım. Paket yöneticisiyle nasıl kurabilirim?
non-free depolarını aktif edip nvidia-detect paketini indirip çalıştırın. Verdiği çıktıya göre önerilen paketi indirin. Örnek çıktı:

Kod:
$ nvidia-detect
Detected NVIDIA GPUs:
07:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM206 [GeForce GTX 960] [10de:1401] (rev a1)

Checking card:  NVIDIA Corporation GM206 [GeForce GTX 960] (rev a1)
Your card is supported by all driver versions.
Your card is also supported by the Tesla 440 drivers series.
Your card is also supported by the Tesla 418 drivers series.
It is recommended to install the
    nvidia-driver
package.

@Qnix, anladım hocam deneyeyim. Bir de bir sorum daha vardı, laptopta bazen kapanırken veya yeniden başlarken diye force moduna aldım ikisini de bir config dosyasından. Disk veya diğer donanımların sağlığını düşürür mü bu yaptığım şey? Ona göre masaüstüme de yapacağım.

@Qnix, hocam sizin aldığınız çıktıdaki gibi nvidia-driver dedi. Dümdüz apt ile kurayım mı?

Kod:
Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
 nvidia-driver : ÖnBağımlılıklar: nvidia-installer-cleanup ama kurulabilir değil
                 ÖnBağımlılıklar: nvidia-legacy-check (>= 495) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-driver-libs (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-driver-bin (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: xserver-xorg-video-nvidia (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-vdpau-driver (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-alternative (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-kernel-dkms (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak ya da
                                    nvidia-kernel-535.216.01 ya da
                                    nvidia-open-kernel-535.216.01 ama kurulabilir değil
                 Bağımlılıklar: nvidia-support ama kurulabilir değil
                 Tavsiye ettikleri: nvidia-settings (>= 535) ama kurulabilir değil
                 Tavsiye ettikleri: libnvidia-cfg1 (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Tavsiye ettikleri: nvidia-persistenced (>= 535) ama kurulabilir değil
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

Böyle bir hata alıyorum yüklemeye çalışınca.

Son düzenleme:
@Qnix, anladım hocam deneyeyim. Bir de bir sorum daha vardı, laptopta bazen kapanırken veya yeniden başlarken diye force moduna aldım ikisini de bir config dosyasından. Disk veya diğer donanımların sağlığını düşürür mü bu yaptığım şey? Ona göre masaüstüme de yapacağım.

@Qnix, hocam sizin aldığınız çıktıdaki gibi nvidia-driver dedi. Dümdüz apt ile kurayım mı?

Kod:
Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
 nvidia-driver : ÖnBağımlılıklar: nvidia-installer-cleanup ama kurulabilir değil
                 ÖnBağımlılıklar: nvidia-legacy-check (>= 495) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-driver-libs (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-driver-bin (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: xserver-xorg-video-nvidia (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-vdpau-driver (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-alternative (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Bağımlılıklar: nvidia-kernel-dkms (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak ya da
                                    nvidia-kernel-535.216.01 ya da
                                    nvidia-open-kernel-535.216.01 ama kurulabilir değil
                 Bağımlılıklar: nvidia-support ama kurulabilir değil
                 Tavsiye ettikleri: nvidia-settings (>= 535) ama kurulabilir değil
                 Tavsiye ettikleri: libnvidia-cfg1 (= 535.216.01-1~deb12u1) ama kurulmayacak
                 Tavsiye ettikleri: nvidia-persistenced (>= 535) ama kurulabilir değil
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

Böyle bir hata alıyorum yüklemeye çalışınca.

dpkg --force-all --configure -a komutunu girin. Sonra hata çıktısında verilen bütün paketler için şu komutu çalıştırın:

dpkg --purge --force-depends package

Daha sonrasında şu komutları da çalıştırın:

apt-get -f install
apt update & apt upgrade

Ardından tekrar yüklemeyi deneyin.

@Qnix, hocam 2. komutta göz ardı edilecek gibi bir şeyler dedi. Sonrasında işlemler sorunsuz devam etti ancak şuan hala aynı hatayı alıyorum.

Komudu baştan yazınca buldum dediği şeyi.

Kod:
dpkg: uyarı: ldconfig paketi kurulu olmadığı için kaldırma isteği gözardı ediliyor

@Qnix

Son düzenleme:
@Qnix, hocam 2. komutta göz ardı edilecek gibi bir şeyler dedi. Sonrasında işlemler sorunsuz devam etti ancak şuan hala aynı hatayı alıyorum.

Komudu baştan yazınca buldum dediği şeyi.

Kod:
dpkg: uyarı: ldconfig paketi kurulu olmadığı için kaldırma isteği gözardı ediliyor
ldconfig paketi kuruluysa:

/etc/sudoers dosyasına şu satırlar yoksa ekleyin:

Kod:
Defaults env_reset
Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin"

Paket kurulu değilse:

Kod:
sudo apt-get -f install

sudo dpkg-reconfigure libc6

sudo dpkg-reconfigure libc-bin

sudo apt-get install --reinstall libc6

sudo apt-get install --reinstall libc-bin

sudo apt-get dist-upgrade

@Qnix, hocam kusura bakmayın yemek hazırlıyordum, görmedim. Sorunu şu mesajla çözdüm.
/etc/apt/sources.list dosyanin icinde repository bilgilerin duruyor. Bu repository linklerinin sonunda 'main' yazdigini goreceksin. O 'main' kisimlarinin sagina contrib non-free non-free-firmware ibarelerini eklemen gerekli. Daha sonra sudo apt update && sudo apt upgrade diyeceksin. Sonra nvidia-driver paketini kuracaksin.

Dosyanin icerigi su tarz olacak:
Kod:
deb https://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware
deb-src https://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free non-free-firmware

deb https://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
deb-src https://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware

deb https://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb-src https://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware

Hocam bir de KDE Plasma Wayland'da sürücüyle beraber hesaba giriş yapınca arayüz çöküp geri giriş ekranına dönüyorum. O yüzden X11 kullanıyorum şuan. Sorun olur mu performans açısından?

Son düzenleme:
@Qnix, hocam kusura bakmayın yemek hazırlıyordum, görmedim. Sorunu şu mesajla çözdüm.

Hocam bir de KDE Plasma Wayland'da sürücüyle beraber hesaba giriş yapınca arayüz çöküp geri giriş ekranına dönüyorum. O yüzden X11 kullanıyorum şuan. Sorun olur mu performans açısından?
Wayland ile giriş yapabilmek için:

/etc/default/grub üzerinden GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırına nvidia-drm.modeset=1 ekleyerek kms'yi aktif etmeniz lazım. Ardından sudo update-grub komutunu çalıştırın, yeniden başlatın.

Örnek: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia-drm.modeset=1"

Son düzenleme:
Wayland ile giriş yapabilmek için:

/etc/default/grub üzerinden GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırına nvidia-drm.modeset=1 ekleyerek kms'yi aktif etmeniz lazım. Ardından sudo update-grub komutunu çalıştırın, yeniden başlatın.

Örnek: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia-drm.modeset=1"
Tamamdır hocam teşekkür ederim, eve gidince deneyeyim. Sormayı unuttuğum 2-3 soru var bir de. GitHub'dan YouTube Music indirdim ve şarkılarda bazen seste çok hafif kesilme oluyor. Bir de örneğin ben mikrofon için AudioRelay kullanıyorum, onda da ya ethernet sürücüsü ya da mikrofon sürücüsü sorun çıkartıyor sanırsam. Sürücüleri nasıl indirebilirim, veya AudioRelay benzeri bildiğiniz uygulama var mı? Son olarak Wayland ile X11 arasında çok performans farkı var mı? Örneğin X11 Windows'tan daha mı geride?

Tamamdır hocam teşekkür ederim, eve gidince deneyeyim. Sormayı unuttuğum 2-3 soru var bir de. GitHub'dan YouTube Music indirdim ve şarkılarda bazen seste çok hafif kesilme oluyor. Bir de örneğin ben mikrofon için AudioRelay kullanıyorum, onda da ya ethernet sürücüsü ya da mikrofon sürücüsü sorun çıkartıyor sanırsam. Sürücüleri nasıl indirebilirim, veya AudioRelay benzeri bildiğiniz uygulama var mı? Son olarak Wayland ile X11 arasında çok performans farkı var mı? Örneğin X11 Windows'tan daha mı geride?

Wayland işe X11 arasında gözle görülür bir performans farkı hissedeceğinizi zannetmiyorum.

X11 bir Display Server, Windows ise bir işletim sistemi. İkisini nasıl karşılaştırmak istediğinizi anlamadım :D

X11 bir Display Server, Windows ise bir işletim sistemi. İkisini nasıl karşılaştırmak istediğinizi anlamadım :D
Hocam bazı insanlar X11 ile Wayland arasında aşırı ultra fark var gibi şeyler diyordu da Reddit'te, örneğin FPS olarak daha kötü olur mu mantığında düşünmüştüm. Bir de tekrardan teşekkürler hocam, sayenizde Windows'un hasretini çekmiyorum Debian'da :D Sorun da kalmadı gibi.

Son düzenleme: