Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

poro

Yetkin
Makaleler
2
Debian'da Laptop RTX 4070 120 Watt ekran kartım en fazla 85 Watt güç çekebiliyor. 120'nin yanına bile yaklaşamıyor. Windows'ta 120'nin tamamını kullanabiliyordum. Driverları mı yanlış yükledim bir şeyi eksik mi yaptım anlayamadım bir türlü.

Çözüm
Tam bir çözüm sayılmaz ancak başkaları için bir yol haritası olması için yazıyorum. Mevcut tarih itibarıyla Debian depolarındaki en güncel NVIDIA sürücüsü sürümü 550.163.01. Anladığım kadarıyla sorun Debian veya sürücülerde. Fedora'ya geçtikten sonra Debian'da yaptıklarımı aynı şekilde birebir yaptım. nvidia-powerd sürücüsü ile 80 + 30 olarak 110 Watt'a kadar çıkabildim ki bu harika. Debian için bu değer yalnızca 80 + 5 olarak 85 Watt idi. Debian'da manuel sürücü güncellemek istediğimde siyah ekran ile karşılaştığım için durumun sürücü ile mi yoksa Debian ile mi alakalı olduğunu teyit edemedim.
nvidia-powerd servisi yüklü. Yazıda tam detay vermemek benim hatam kusura bakmayın. Dediğiniz gibi Windows'taki güce ulaşamıyorum. 85'e limit koymuş aşamıyorum. Yabancı forum ve sayfalarda da sorunu yaşayan pek çok kişi var ama kimse tam bir çözüm bulamamış. Tam bir çözüm görmedim. Ve downgrade de evet pek mantıklı gelmiyor. 120 yerine 85 kullanmak biraz can sıkıyor ama yapacak bir şey yok gibi. İleride çözülür diye umuyorum. İlginiz için teşekkür ederim.
Yine de systemctl enable nvidia-powerd.service --now komutuyla Dynamic Boostingi aktif etmenizi tavsiye ediyorum. nvidia-powerd paketinin yüklü olması, bu özelliği aktif edebilmek için tek başına yeterli değil çünkü.

Maximum Watts değerine en yakın bu yöntemle kullanabileceğinizi düşünüyorum GPU'nuzu.

Asıl ben teşekkür ederim :) iyi günler diliyorum.

Son düzenleme:
Dediğinizin doğru, fakat ilgili Laptop üzerinde, istediğimiz sonucun direk varılamayacağına kanaat getirmek yerine, öncelikle konu sahibinin bir "workaround" denemesini daha uygun gördüm. Aksi bir şey demediğinizin ve "aşamayabilir" dediğinizin farkındayım, fakat konu sahibini daha "iyi" bir yola / çözüme yönlendirmek için, dediğiniz durumun her cihazda geçerli olamayabileceğini belirtmek istiyorum. Bu yüzden ilk önce bu çözümlerden biri veya birkaçının denenmesini daha uygun buluyorum. İşe yaramadığı takdirde, başka bir çözüme yönlendirmek istedim konu sahibini.
Öncelikle rehber niteliğindeki mesajınız için teşekkürler. Faydalananlar olacaktır. Genelde nvidia-powerd haricinde güç limiti aşılamadığı için öyle yazmıştım.
Yine de systemctl enable nvidia-powerd.service --now komutuyla Dynamic Boostingi aktif etmenizi tavsiye ediyorum. nvidia-powerd paketinin yüklü olması, bu özelliği aktif edebilmek için tek başına yeterli değil çünkü.

Maximum Watts değerine en yakın bu yöntemle kullanabileceğinizi düşünüyorum GPU'nuzu.

Asıl ben teşekkür ederim :) iyi günler diliyorum.
Bir uyarıda bulunmak istiyorum. Servisi aktifleştirdiğimde CPU frekansı ara ara düşüp yükselmeye başlamıştı ve kapatınca düzelmişti. Her cihazda olmaz ama performans sorunu veya drop gibi şeylere yol açabilme ihtimali var.
Wayland kullanmıyorum, görüntüyü bozduğu için de kullanmayı düşünmüyorum o yüzden o kısmı pas geçtim. X11 için yazdıklarınızı denemiştim. Çalışmıyor maalesef. NVIDIA driver 525 (yanlış hatırlamıyorsam) bu sürümden sonra yazdığınız komutlar çalışmamaya başlamış sanırsam.

Bash:
~ > sudo nvidia-smi -pm ENABLED
Persistence mode is already Enabled for GPU 00000000:01:00.0.
All done.
~ > sudo nvidia-smi -pl 120
Changing power management limit is not supported in current scope for GPU: 00000000:01:00.0.
All done.
~ > nvidia-smi -q -d POWER

==============NVSMI LOG==============

Timestamp                                 : Mon Jan 26 22:46:54 2026
Driver Version                            : 550.163.01
CUDA Version                              : 12.4

Attached GPUs                             : 1
GPU 00000000:01:00.0
    GPU Power Readings
        Average Power Draw                : N/A
        Instantaneous Power Draw          : 9.82 W
        Current Power Limit               : 85.00 W
        Requested Power Limit             : N/A
        Default Power Limit               : 80.00 W
        Min Power Limit                   : 5.00 W
        Max Power Limit                   : 120.00 W
Explicit sync 555 sürümünde geldi. Eğer sürücünüzü daha yüksek bir sürüme güncellerseniz bu sorundan kurtulursunuz. Ayrıca oyun performansı için güncellemenizi öneririm çünkü yeni özellikler ve düzeltmeler ekleniyor. Ayrıca 4050, 4060, 4070'te çekilen watt pek bir fark yaratmıyor.

Son düzenleme:
Explicit Sync 555 sürümünde geldi. Eğer sürücünüzü daha yüksek bir sürüme güncellerseniz bu sorundan kurtulursunuz. Ayrıca oyun performansı için güncellemenizi öneririm çünkü yeni özellikler ve düzeltmeler ekleniyor. Ayrıca 4050, 4060, 4070'te çekilen watt pek bir fark yaratmıyor.

Wayland ile ilgili sorun renklerin bozulmasıydı. Ama galiba sorun KDE ile alakalı. GNOME'a geçince Wayland'ı sorunsuz kullanmaya başladım. İlginçtir GNOME'da da X11 biraz sorunlu çalışıyor. Ekran kartı hibrit modda iken monitörlerde masaüstünde donma oluyor. NVIDIA sürücülerini Debian'da güncellemek problem gerçekten. Hatta herhangi bir şeyi güncellemek problem. Fedora'ya geçmeyi düşünüyorum. Yazılıma daha uygun bir alan. Debian, bilgisayar açılsın diyen kullanıcı içinmiş.

Wayland ile ilgili sorun renklerin bozulmasıydı. Ama galiba sorun KDE ile alakalı. GNOME'a geçince Wayland'ı sorunsuz kullanmaya başladım. İlginçtir GNOME'da da X11 biraz sorunlu çalışıyor. Ekran kartı hibrit modda iken monitörlerde masaüstünde donma oluyor. NVIDIA sürücülerini Debian'da güncellemek problem gerçekten. Hatta herhangi bir şeyi güncellemek problem. Fedora'ya geçmeyi düşünüyorum. Yazılıma daha uygun bir alan. Debian, bilgisayar açılsın diyen kullanıcı içinmiş.
Bozulma tarayıcılarda mı oluyor yoksa genel mi? Chromium tabanlı tarayıcılarda bug var çünkü.

Bozulma tarayıcılarda mı oluyor yoksa genel mi? Chromium tabanlı tarayıcılarda bug var çünkü.

Genel. Uygulamadan bağımsız komple ekran bir anda erişilmez oluyor. Ekran kendi içinde donuyor. Ayarlarda görebiliyorum, fareyi o ekrana kaydırabiliyorum uygulamalar da çalışıyor ama ekran donmuş oluyor.

Genel. Uygulamadan bağımsız komple ekran bir anda erişilmez oluyor. Ekran kendi içinde donuyor. Ayarlarda görebiliyorum, fareyi o ekrana kaydırabiliyorum uygulamalar da çalışıyor ama ekran donmuş oluyor.
Dediğim gibi güncellemeyi deneyebilirsiniz belki çözülmüştür. Onu renk sorunu için sormuştum.

Bir uyarıda bulunmak istiyorum. Servisi aktifleştirdiğimde CPU frekansı ara ara düşüp yükselmeye başlamıştı ve kapatınca düzelmişti. Her cihazda olmaz ama performans sorunu veya drop gibi şeylere yol açabilme ihtimali var.
Kendi kullandığım cihazımda, power-profiles-daemon kullanarak ve şu şekilde basit bir script'i, cronjob aracılığı ile her 1 dakikada çalışacak şekilde ayarlayarak "çözmüştüm" buna benzer bir sorunu, belki size veya başka kullanıcılara yardımcı olur (Alternatif olarak monit de benzer bir sonuca ulaşabilirsiniz):

Bash:
#!/bin/bash
usage=$(echo "$(top -b -w 512 -n 1)" | grep nvidia-powerd | awk '{print $9}')
usage_rounded=$(printf %.0f $usage)
if [[ "$usage_rounded" -gt "80" ]]
then
    systemctl restart nvidia-powerd.service
fi

Son düzenleme:
Kendi kullandığım cihazımda, power-profiles-daemon kullanarak ve şu şekilde basit bir script'i, cronjob aracılığı ile her 1 dakikada çalışacak şekilde ayarlayarak "çözmüştüm" buna benzer bir sorunu, belki size veya başka kullanıcılara yardımcı olur (Alternatif olarak monit de benzer bir sonuca ulaşabilirsiniz):

Bash:
#!/bin/bash
usage=$(echo "$(top -b -w 512 -n 1)" | grep nvidia-powerd | awk '{print $9}')
usage_rounded=$(printf %.0f $usage)
if [[ "$usage_rounded" -gt "80" ]]
then
    systemctl restart nvidia-powerd.service
fi
PPD performans modundayken de oluyordu. Şimdi farkettim nvidia-powerd[767712]: ERROR! DPFC failed (4 8 13) şeklinde bir hata veriyormuş. Yazdığınızı da denedim ama çözmedi maalesef.

Tam bir çözüm sayılmaz ancak başkaları için bir yol haritası olması için yazıyorum. Mevcut tarih itibarıyla Debian depolarındaki en güncel NVIDIA sürücüsü sürümü 550.163.01. Anladığım kadarıyla sorun Debian veya sürücülerde. Fedora'ya geçtikten sonra Debian'da yaptıklarımı aynı şekilde birebir yaptım. nvidia-powerd sürücüsü ile 80 + 30 olarak 110 Watt'a kadar çıkabildim ki bu harika. Debian için bu değer yalnızca 80 + 5 olarak 85 Watt idi. Debian'da manuel sürücü güncellemek istediğimde siyah ekran ile karşılaştığım için durumun sürücü ile mi yoksa Debian ile mi alakalı olduğunu teyit edemedim.

Çözüm