Finans piyasasi oyledir, guya eski NVIDIA cipleriyle, 5,6 milyon dolarlik bi' maliyet ile muadillerden daha iyi bi alternatif gelistirmisler peki oyle bir sey var mi yok? Bahsettikleri gibi ucuz mu? Tabii ki hayir.

Eki Görüntüle 119143

Vaat ettigi hicbir seyi veremeyen, diger sektorlerde oldugu gibi kopyala uret daha "ucuza" guya pazarla isi Cin sirketlerinin kac yillik safsatasi.
Paylaştığınız veriler gerçekten söyleminizi doğruluyor hocam. OpenAI farklı bir rakip çıkmasını(Google hariç)ben şahsen isterdim. Ve farklı bir ülkeden olması bunun işleri bizim için daha iyi bir noktaya getirebilirdi belki. Rekabet iyidir her zaman. DavinAI için çok kullanışlı diyorlar bir yandan ama onu da denemedim halen.

Özellikle benim en sinirimi bozan şey, paralı üyelik aldığımız zaman yine mesaj kısıtlaması olması.
AI icin gereken compute gucu hala hic ucuz degil dostum. O sistemler su yakmiyor ve calisan AI accelerator donanimi da hic ucuz degil. Kaldi ki AI accelerator piyasasinda NVIDIA ve IBM tekel gibi bir sey, bu yuzden kafalarinin estigi fiyatlari bicebiliyorlar ve bu konu firma ne kadar devlet destegi alirsa alsin, ciddi sorun.

Yuksek core count ARM CPU'larin ucuzlamaya baslamasi ve AMD'nin AI accelerator piyasasinda soz sahibi olmaya baslamasi ile belki isler degisebilir.

AI icin gereken compute gucu hala hic ucuz degil dostum. O sistemler su yakmiyor ve calisan AI accelerator donanimi da hic ucuz degil. Kaldi ki AI accelerator piyasasinda NVIDIA ve IBM tekel gibi bir sey, bu yuzden kafalarinin estigi fiyatlari bicebiliyorlar ve bu konu firma ne kadar devlet destegi alirsa alsin, ciddi sorun.

Yuksek core count ARM CPU'larin ucuzlamaya baslamasi ve AMD'nin AI accelerator piyasasinda soz sahibi olmaya baslamasi ile belki isler degisebilir.
Hocam bunun için alternatif çözümler üretebilirler. Yıllardır mining işlemi altında BTC ile inanılmaz bir CPU ve GPU gücü üretiliyor. OpenAI da bir token üretip, mining işlemlerinde ki hash rate ile kendi işlemcilerinin yüklerini hafifletebilirlerdi.

Harcadıkları para ve elektriğin bende çok farkındayım fakat bir kullanıcı olarak berbat bir deneyimdi benim için. En nihayetinde dünyanın en büyük firmaları tarafından fonlanan Open-AI için "olsun ya çok para harcıyorlar ben az mesaj atsam da olur." diyemiyorum şahsen. Ben kullanıcıyım, maliyet beni bağlamaz. Satın aldığım ürüne bakarım ben.

Son düzenleme:
Selam, son günlerde gündem olan deepseek hakkında neler düşünüyorsunuz? Kullanma fırsatınız oldu mu? OpenAI'ın tahtını alabilir mi sizce?

Deepseek bence ChatGPT'yi patlatır. Hele son çıkardıkları R1 modeli zaten garantisini vermiş oldu. Deepseek'in bütün sürümleri ücretsiz bir şekilde indirilebilir ve çalıştırılabilir. Fakat en büyük sorunun deepseek V3 modelinin tamı tamına 671 milyar parametreye sahip olması. Bunu son kullanıcı çalıştıramaz! Fakat adamlar eline ne geçerse açık kaynak olarak yayınlıyor. Açık kaynak kodlu yapay zekalar OpenAI'ın işini bitirecek. Adamların milyonlarca dolar ve onlarca gün harcadıkları yapay zeka modellerine bu açık kaynak kodlu modeller 1 ay gibi çok kısa bir sürede yetişiyor. Eğer Deepseek'i kendi bilgisayarınızda lokal olarak indirmek istiyorsanız burada bütün modelleri mevcut: Ollama

Deepseek bence ChatGPT'yi patlatır. Hele son çıkardıkları R1 modeli zaten garantisini vermiş oldu. Deepseek'in bütün sürümleri ücretsiz bir şekilde indirilebilir ve çalıştırılabilir. Fakat en büyük sorunun deepseek V3 modelinin tamı tamına 671 milyar parametreye sahip olması. Bunu son kullanıcı çalıştıramaz! Fakat adamlar eline ne geçerse açık kaynak olarak yayınlıyor. Açık kaynak kodlu yapay zekalar OpenAI'ın işini bitirecek. Adamların milyonlarca dolar ve onlarca gün harcadıkları yapay zeka modellerine bu açık kaynak kodlu modeller 1 ay gibi çok kısa bir sürede yetişiyor. Eğer Deepseek'i kendi bilgisayarınızda lokal olarak indirmek istiyorsanız burada bütün modelleri mevcut: Ollama
Açık kaynak kod prensiplerini çok taktir ettim bende. Yakın zamanda test etmeyi düşünüyorum. Yaratılan hype umarım gerçektir.

Açık kaynak kod prensiplerini çok taktir ettim bende. Yakın zamanda test etmeyi düşünüyorum. Yaratılan hype umarım gerçektir.
Ekran görüntüsü 2025-01-27 232921.webp

Daha bu hafta yayınlandı 1.4M indirmesi var :D