zistiw

Çalışkan
Merhaba kendime sistem dizmeyi düşünüyorum ama hiçbir deneyimim yok, sizce deneyimsiz biri yapabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğru parçaları uygun fiyata bulmak iyi bir deneyim ve araştırma süreci ister, ama bilgisayar montajı ise dikkatli olmalı. Özellikle Ekran kartı takarken kırmamak, soğutucu montajı gibi şeyler de deneyimsiz birisi için zor bir süreç olabilir.

Tonla videolar var. Vidaları bastırmadan sonuna kadar sıkabiliyorsan toplayabilirsin.

Doğru parçaları uygun fiyata bulmak iyi bir deneyim ve araştırma süreci ister ama bilgisayar montajı ise dikkatli olmalı. Özellikle ekran kartı takarken kırmamak, soğutucu montajı gibi şeyler de deneyimsiz birisi için zor bir süreç olabilir.

Tonla videolar var. Vidaları bastırmadan sonuna kadar sıkabiliyorsan toplayabilirsin.

Herkesin bir ilki oluyor ve çok da zor değil hem anakartta hem de YouTube'da bulunuyor.

Neyin nasıl yapıldığını videolardan öğrendiğimi düşünüyorum sadece el becerim yok.

Bilgiye bu kadar kolay erişilen bir dönemde bu tarz şeyler hızlıca öğrenilebilir. Sürekli bu konuda araştırma yapan birisi sıfırdan başlayıp tüm parçaları kendisi montajlayacak hale birkaç haftada gelebilir. Tabi bu işi yıllarca yapan birisi kadar rahatça toplayamazsın. Tecrübeli birinin 10 dakikada toplayacağı sistemi sen belki 1.5 saatte toplarsın ama her türlü yaparsın. Sonuçta bunlar tüketici kesimi için üretilen eşyalar. Mantıken çok zor ve teknik detay barındıran şeyler olmaması gerekiyor. Yeterli araştırma ile herkesin yapabileceği bir iş. Sadece bazı kablo bağlantıları çok küçük pinlere sahip ve biraz el hassasiyeti istiyor. Cımbız filan kullanabilirsin o noktalarda. Onun dışında çok yetenekli veya yılların birikimine sahip olmaya gerek yok. Araştırma sürecini aceleye getirme ve donanımlar arası uyumluluk konusunda her şeyi öğren. Montaj işi en eğlenceli ve heyecanlı kısmı zaten.

Hep bilen arkadaşlar yorum yapmış, şahsi fikrim hiç de kolay değil. İlk defa sistem toplarken insan RAM'i yerleştirirken bile çekiniyor. Her şeyi geçtim bir zarar versen çıkacak maliyet kaynaklı keşke 1-2K verseydim de bilgisayarcıya yaptırsaydım dersin. Şahsi fikrim bu yönde. Gözden çıkarılacak boyutta kötü bir sistem olur, denemek için denersin o ayrı. Diğer türlü aldığın riske değmez.

4-5 aydır masaüstü kullanıyorum; RAM, SSD, ekran kartı gibi temel bileşenleri ben de takabiliyorum. Fakat anakartı az/biraz fazla sıkmak bile çeşitli sorunlara sebep olabiliyor, forumda gezdikçe bu sorunlara daha da aşina olmaya başlıyorsun. Ya da ne bileyim yanlış veya tam oturmamış kablo kaynaklı sistem bileşenlerine zarar verenler de olabiliyor. Tüm bunları görünce iyice pişene kadar kendim denememe kararı aldım. Karar yine de sizindir. @zistiw

Neyin nasıl yapıldığını videolardan öğrendiğimi düşünüyorum sadece el becerim yok.
İnanki video ile gerçek arasında dağ kadar fark var. İlk defa ssd sata kablosu sökerken 1 saat sökemedim. En son bastırdım ekran kartıma(anakartı kastırıyordu mecburdum) son gücümle çektim çıktı. Halbuki videolarda ne basit iş! El becerisi olmadan yapacaksan sakinleştirici bir müzik, yüksek özgüven olmalı. Zaten ben şimdi tekrar sökecek olsam rahatlıkla sökerim çünkü elim bir kere onun ayarına alıştı.