Deport edilen BBC muhabiri açıklama yaptı

Makaleler
4
1743190267132.webp

Deport edilen BBC Muhabiri'nin bu sözleri aşırı dikkatimi çekti, cidden şaşırtıcı. Tüm metni de okumanızı öneririm aşağıya Türkçe'ye çevrilmiş olarak bırakıyorum. Çok uzun sürmez zaten 3-4 dakika mı ne sürüyor.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/articles/c0jgj47zx53o

Aileme, eskiden yaşadığım yer olan Türkiye'ye döndüğüm için ne kadar mutlu olduğumu ve eve dönmüş gibi hissettiğimi anlatan bir mesaj göndermiştim. Sonra otel odamın telefonu çaldı.

Resepsiyon görevlisi “Yüz yüze görüşmemiz gereken acil bir konu var” dedi. “Aşağı gelebilir misiniz?”

Geldiğimde üç sivil polisin beni beklediğini gördüm. Benden pasaportumu istediler ve meslektaşlarımın çekim yapmasını engellemeye çalışarak beni uzaklaştırdılar.

O zamana kadar üç gündür İstanbul'daydım ve şehrin belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla başlayan hükümet karşıtı protestoları takip ediyordum.

Önce polis merkezine götürüldüm ve yedi saat boyunca tutuldum. İki meslektaşımın hazır bulunmasına ve avukatların konuşmak için içeri girmesine izin verildi. Ortam genel olarak samimiydi. Bazı polis memurları bana devletin kararı olduğunu söyledikleri şeye katılmadıklarını söylediler. Biri bana sarıldı ve özgürlüğümü umduğunu söyledi.

Saat 9.30'da İstanbul polisinin yabancılar gözaltı birimine götürüldüm. Orada, bozuk Türkçemle pazarlık yapmak zorunda kaldığım, art arda sigara içen memurlar yüzünden atmosfer sertleşti. Parmak izim alındı ve avukatlara erişimim ya da dış dünyayla herhangi bir temasım engellendi.

Perşembe günü erken saatlerde, “kamu düzenine tehdit” oluşturduğum gerekçesiyle sınır dışı edildiğimi bildiren belgeler elime tutuşturuldu. Bir açıklama istediğimde, bunun bir hükümet kararı olduğunu söylediler.

Bir polis memuru, Türkiye'den kendi isteğimle ayrıldığımı söylerken beni filme almasını, bunun ileride geri dönmeme yardımcı olabileceğini ve bunu patronlarına gösterebileceğini söyledi. Kibarca reddettim, çünkü bunun hükümet kontrolündeki medyaya olayların kendi versiyonlarını dayatmak için verileceğinden şüpheleniyordum.

Saat 2.30'da son bir yere, havaalanındaki yabancılar nezarethanesine götürülüyordum. Birkaç sıra sert sandalyenin bulunduğu bir odaya konuldum ve orada uyuyabileceğim söylendi. Dişlerini fırçalamak için içeri giren polis memurları, havalanan uçaklar ve sabah ezanı arasında uyku gelmedi.

İlk gözaltımdan on yedi saat sonra, Londra'ya tek yönlü bir uçuşa binmek üzere bekleyen bir uçağa götürüldüm. O gece, olayın kamuoyuna yansıması ve dünya medyasında büyük yankı uyandırmasının ardından, Türk hükümeti basın ofisi bir açıklama yaparak doğru akreditasyona sahip olmadığımı söyledi. Gözaltında tutulduğum süre boyunca hiçbir noktada bundan bahsetmemişlerdi ve bunun, davamı haklı çıkarmaya çalışmak için sonradan düşünülmüş bir şey olduğu açıktı.

Çileli süreç boyunca hiçbir zaman kötü muameleye maruz kalmadım. Ve BBC yönetiminin ve İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu'nun serbest bırakılmam için çok çalıştığını başından beri biliyordum.

Türk yetkililerle ters düşen pek çok kişi böyle bir güvenlik ağına sahip değil. 2014-2019 yılları arasında BBC İstanbul muhabiri olarak yaşadığım dönemde Türkiye dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesiydi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alıyor. Son protestoların başlamasından bu yana gözaltına alınan iki bin kadar kişi arasında on bir gazeteci de bulunuyor.

Son huzursuzluk, Recep Tayyip Erdoğan'ın başlıca siyasi rakibi olan ve kamuoyu yoklamalarına göre seçimlerde Cumhurbaşkanı'nı yerinden edebilecek olan Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla başladı.

Ancak bu olaylar çok daha geniş bir alana yayıldı: otoriterliğe doğru kayan bir ülkede demokrasi için yükselen bir feryat. Hükümet eleştiri ve tartışmaları giderek daha fazla bastırdığı için medya üzerindeki baskı bu gidişatın merkezinde yer alıyor. Ben bunu ilk elden gördüm. Benim için üzüntü ve uykusuzlukla sona erdi. Başkaları içinse çok daha kötü oldu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan da protestoları “sokak terörü” olarak niteleyerek bastırmaya çalışıyor. Beyaz Saray'da bir müttefike sahip olmanın ve Türkiye'nin Ukrayna'dan Suriye'ye kadar her şey için taşıdığı önemin yarattığı uluslararası iklim onu cesaretlendiriyor.

Şimdi asıl soru, ülkenin son on yıldaki en büyük gösterilerinin ivmesini koruyup koruyamayacağı ya da Türkiye'nin uzun süreli liderinin bunu basitçe geçiştirip geçiştiremeyeceği. Sokaktakiler “yeter” diye bağırıyor olabilirler ama Recep Tayyip Erdoğan'ı asla gözden çıkarmamaları gerektiğini de biliyorlar.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt