nisaa
Üstün
- Makaleler
- 3
Bugün sağlıklı beslenme, düzenli yaşam ve özellikle Binge ataklarım hakkında profesyonel görüş almak için bir devlet hastanesinde diyetisyene gittim. Açıkçası yaşadığım deneyim tam anlamıyla hayal kırıklığıydı.
Odaya girer girmez ne hedefim soruldu, ne beslenme geçmişim, ne psikolojik yeme ataklarım, ne de neden orada olduğum. Sadece boy–kilo ölçümü yaptı ve daha ağzımı açamadan “Boyun çok uzun, kilon çok düşük. Kilo alman lazım.” Ya bir dur bismillah içeri daha yeni girdim Bing'e atağı (zaman zaman tıkanırcasına fazla yemek yeme durumu) geçmişimi, takıntılarımı veya yağ yakma hedefimi sormadan sadece boyuma ve kiloma baktın, sordun mu bana kilo almak istiyor musun?
Ne “neden kilo vermek istiyorsun?”
Ne “binge atağın var mı?”
Ne “ödem, hormon, stres, takıntı var mı?”
Hiçbiri yok.
Şaka gibi ama gerçek. Yeme atağı kontrolü isteyen birine dondurma, bal, reçel ve fındık/fıstık ezmesi yazdı. Dalga geçmiyorum. Bana verdiği kilo alma diyet listesinde:
Odaya girer girmez ne hedefim soruldu, ne beslenme geçmişim, ne psikolojik yeme ataklarım, ne de neden orada olduğum. Sadece boy–kilo ölçümü yaptı ve daha ağzımı açamadan “Boyun çok uzun, kilon çok düşük. Kilo alman lazım.” Ya bir dur bismillah içeri daha yeni girdim Bing'e atağı (zaman zaman tıkanırcasına fazla yemek yeme durumu) geçmişimi, takıntılarımı veya yağ yakma hedefimi sormadan sadece boyuma ve kiloma baktın, sordun mu bana kilo almak istiyor musun?
Ne “neden kilo vermek istiyorsun?”
Ne “binge atağın var mı?”
Ne “ödem, hormon, stres, takıntı var mı?”
Hiçbiri yok.
Şaka gibi ama gerçek. Yeme atağı kontrolü isteyen birine dondurma, bal, reçel ve fındık/fıstık ezmesi yazdı. Dalga geçmiyorum. Bana verdiği kilo alma diyet listesinde:
- Dondurma
- Bal, reçel
- Fındık ezmesi, fıstık ezmesi
- Birkaç avuç karışık kuru yemiş
- “Spor öncesi karbonhidrat almalısın”
vs. vardı. İnanın daha detaylı yazdı ama yolda kağıdı yırttım attım.
Bu gıdaların insülini nasıl zıplattığından
Tatlı krizlerini nasıl tetiklediğinden
Bing'e atağını nasıl tetiklediğinden habersiz bir doktor olabilir mi? Deneyimsiz birisi olduğu çok belli.
Fındık ve fıstığın yağ asidi profili arasındaki farkı sorsam cevap veremeyeceğine eminim. OmeGA-6 ve OmeGA-9 (Oleik asit) dengesinin cilt güzelliği ve ödem üzerindeki etkisini tamamen yok sayan bir liste hazırladı iki dakikada kadın
"Spor öncesi karbonhidrat al" deyip geçmek, bir sporcuya yapılacak en büyük kötülüktür bence, Monosakkaritler, disakkaritler ve lif oranlarının glisemik yük üzerindeki etkisini anlatmak yerine, obezite garantili bir planı elime tutuşturup 2 dakikada beni gönderdi. Boşuna maaş alıyorsun yemin ederim.
Durup şunu sormak isterdim - İnsülin yanıtı nasıl olur? Omega-6 / Omega-9 farkı nedir?
Fındık ile yer fıstığının yağ asidi profili aynı mı sizce?
Sanki herkes aynı vücut, aynı metabolizma, aynı psikolojiye sahipmiş gibi ezbere bir liste verdi. Çok komik gerçekten.
Hedefim aslında:- Ödem atmak
- Daha fit-ince ve feminen bir vücut
- Binge ataklarını kontrol altına almak
- Akdeniz tipi, anti-inflamatuar beslenme, Omega 6 yağ asitlerini hayatımdan çıkartmak.
Gidince bunları belirtecektim ama beni konuşturmadı bile hatta sıra bile yoktu 1 saat erkenden beni aldı. Sorun kilo almak ya da vermek değil ben kendimi biliyorum ama sorun bu kadar bilgisizce bana yaklaşması oldu.
Bir uzman, hastasının psikolojik yeme bozukluğunu sormadan nasıl liste hazırlayabilir?
Zarifleşme ve ödem atmak isteyen birine fazlasıyla sodyum içeren peynirler ve şekerli gıdalar nasıl diyet listesine ekliyor?
Spor lisesinde bile bizim ezberlediğimiz yağ asitleri ve mineral dengesini diyetisyen bir ablamız nasıl atlayabilir acaba?
Beslenme sadece kalori değildir bana göre.- Hormonlardır
- Psikolojidir
- Sürdürülebilirliktir, ömür boyu sağlıklı yaşamdır.
Ama hanımefendi bunların hiçbirini konuşmadı.
Ben spor lisesinde okuyorum. Beslenme ve spor dersleri alıyorum. Karbonhidrat–protein–yağ ayrımını, lifleri, glisemik indeksi, yağ türlerini ders olarak görüyorum.
Ayrıca okuyorum, araştırıyorum ve ileride diyetisyen olmak istiyorum.
Bu yüzden ezbere, kişiye özel olmayan, psikolojiyi yok sayan yaklaşımı rahatsız etti. İlk defa bu kadar ilgisiz bir doktor ile bugün karşılaştım.
Beslenme kilo almak için, "ekmek-karbonhidrat ye, geç." işi değildir. Diyetisyenlik asla bu değildir. İnsan psikolojisinden, vücuttan anlamaktır. Bir kişi karbonhidrat tükettiğinde kan şekeri fırlayabilir. Diğeri tükettiğinde daha enerjik hissedebilir. İnsan anatomisi ve psikolojisinden anlamak gerekli.
Arkadaşlar, sağlığınızı böyle çalışan kişilere emanet etmeyin. Canan Karatay veya Doç. Dr. Muhammed Keskin gibi bilimi ve kitapları referans alan, yüksek lisans yapmış, gerçekten uzman isimleri takip edin. Ben ileride bu mesleği, insanlara ezber listeler vermek için değil, hücre düzeyinde sağlık ve Akdeniz Diyeti disipliniyle rehberlik etmek için yapacağım.
Kendi vücudunuzun biyokimyasını öğrenin
Bilgisini güncel tutan uzmanları tercih edin. Kaynak okuyun, araştırın, sorgulayın.
Herkese sağlıklı ve bilinçli bir yaşam diliyorum

Son bölümde bahsettiğim doktorları örnek olması için yazdım, kişisel tavsiye değildir, kendinize uygun bir plan yapacak uzman seçmek en doğru tercih olacaktır. Karatay tipi karbonhidrat sınırlayıcı beslenme sporcular için pek yararlı olmayacaktır mesela, bu yüzden dikkatli bir şekilde araştırmamızı yapalım. Bu konum umarım güzel rehber olmuştur.
Son düzenleme: