Keşke sorununu diyetisyenine anlatabilseydin o zaman. Lafını kesip ''1 dakika derdimi anlatmadım, böyle böyle sorunlarım'' var diyebilirdin. 13 Yaşında çocuk değilsin sonuçta. Tekrar başka veya aynı yerden randevu alıp süreçle ilgili bizi bilgilendir. Doğru bildiğimiz yanlışı düzeltmiş oluruz en azından.Bir de yeme bozukluğu sadece aşırı kilolularda olmaz, bu psikolojik bir döngü. 65 kilo olmam hiçbir şeyi değiştirmez. Bir kişi 3 kişilik yemeği 4-5 dakikada bitirebiliyorsa orada bir sorun vardır. Doktorun dondurma içeren listesi de tam bir felaket yani.
Detaylar
Kim cevapladı?Keşke sorununu diyetisyenine anlatabilseydin o zaman. Lafını kesip "1 dakika derdimi anlatmadım, böyle böyle sorunlarım" var diyebilirdin. 13 yaşında çocuk değilsin sonuçta. Tekrar başka veya aynı yerden randevu alıp süreçle ilgili bizi bilgilendir. Doğru bildiğimiz yanlışı düzeltmiş oluruz en azından.
Ne alaka dostum? Kız anlatamamış demek ki, o yüzden böyle bir konu açmaya ihtiyaç duymuş.
nisaa
Üstün
- Makaleler
- 3
Keşke sorununu diyetisyenine anlatabilseydin o zaman. Lafını kesip "1 dakika derdimi anlatmadım, böyle böyle sorunlarım" var diyebilirdin. 13 Yaşında çocuk değilsin sonuçta. Tekrar başka veya aynı yerden randevu alıp süreçle ilgili bizi bilgilendir. Doğru bildiğimiz yanlışı düzeltmiş oluruz en azından.
Önyargı gibi olmasın, anlatsam anlamayacağından %100 eminim. Diyetisyen değil, standart bir Türk annesi gibi maalesef verdiği önerilerden dolayı. Ben kendimi biliyorum en azından şansımı denemek istedim merak edip randevu aldım ama vakit kaybıymış.
Son düzenleyen: Moderatör:
nisaa
Üstün
- Makaleler
- 3
En güzelini yapıyorsun. Beni yulaf kesmiyordu 350 gram ince yulafı alıp Nutella ile karıştırıp yediğimi biliyorum. Açıkçası önceden daha takıntılıydım artık o kadar değilim. Böyle yeme atakların olduğunda sağlıklı atıştırmalıklar ile atlatabiliyorsan pek takmana gerek yok. En fazla cheat day olarak sayarsın. Mental olarak rahatlatır belki.
Çok haklısın, annem de bana destek oluyor çok mutluyuz en azından, zevk alabiliyorum. Kafama takmıyorum.
Cheat day sayılacak bir şey yok aslında, aşırı yedim diye yediklerim genelde sebze yemeği, haşlama tavuk, kuru yemiş, bal, peynir gibi ürünler. Öyle abur cubur yeme huyum asla yok çok şükür aşırı mutluyum bu konudan dolayı. 1 senedir ağzıma sürmem.
Annem mental olarak çok rahatlatıyor sağ olsun. "Akşam yemeğini bizimle yemezsin acıkınca yersin üzülme kuzum" falan diyor sarılıyoruz çok güzel oluyor. Şeyy aile evinde yaşıyorum da.
nisaa
Üstün
- Makaleler
- 3
@tolga69 yeme atağım çok olmuyor ya 10 günde 1 falan, oda arada olur bence, hedefimden hiç şaşmıyorum takılmıyorum da, randevu alırken amacım bir profesyonel görüşü almaktı ama pek öyle olmadı. Geldiği gibi tartıya koydu anlattığım gibi, verdiği ürünler Akdeniz tipi beslenme ile uzaktan yakından alakası yoktu. Herkese aynı listeyi copy-paste yapıyor kesinlikle. İnternetten ve kitaplardan bilgi almak fazlasıyla yeterli. Bir de araştırmak. 
@tolga69 yeme atağım çok olmuyor ya 10 günde 1 falan, oda arada olur bence, hedefimden hiç şaşmıyorum takılmıyorum da, randevu alırken amacım bir profesyonel görüşü almaktı ama pek öyle olmadı. Geldiği gibi tartıya koydu anlattığım gibi, verdiği ürünler Akdeniz tipi beslenme ile uzaktan yakından alakası yoktu. Herkese aynı listeyi copy-paste yapıyor kesinlikle. İnternetten ve kitaplardan bilgi almak fazlasıyla yeterli. Bir de araştırmak.![]()
En azından merakını gidermiş oldun diyelim. Diyetisyene gitmeseydin içinde bir ukte kalırdı.
Son düzenleyen: Moderatör:
Tearz
Uzman
Bugün sağlıklı beslenme, düzenli yaşam ve özellikle Bing'e ataklarım hakkında profesyonel görüş almak için bir devlet hastanesinde diyetisyene gittim. Açıkçası yaşadığım deneyim tam anlamıyla hayal kırıklığıydı.
Odaya girer girmez ne hedefim soruldu, ne beslenme geçmişim, ne psikolojik yeme ataklarım, ne de neden orada olduğum. Sadece boy–kilo ölçümü yaptı ve daha ağzımı açamadan “Boyun çok uzun, kilon çok düşük. Kilo alman lazım.” Ya bir dur bismillah içeri daha yeni girdim Bing'e atağı (zaman zaman tıkanırcasına fazla yemek yeme durumu) geçmişimi, takıntılarımı veya yağ yakma hedefimi sormadan sadece boyuma ve kiloma baktın, sordun mu bana kilo almak istiyor musun?
Ne “neden kilo vermek istiyorsun?”
Ne “binge atağın var mı?”
Ne “ödem, hormon, stres, takıntı var mı?”
Hiçbiri yok.
Şaka gibi ama gerçek. Yeme atağı kontrolü isteyen birine dondurma, bal, reçel ve fındık/fıstık ezmesi yazdı. Dalga geçmiyorum. Bana verdiği kilo alma diyet listesinde:
- Dondurma
- Bal, reçel
- Fındık ezmesi, fıstık ezmesi
- Birkaç avuç karışık kuru yemiş
- “Spor öncesi karbonhidrat almalısın”
vs. vardı. İnanın daha detaylı yazdı ama yolda kağıdı yırttım attım.
Bu gıdaların insülini nasıl zıplattığından
Tatlı krizlerini nasıl tetiklediğinden
Bing'e atağını nasıl tetiklediğinden habersiz bir doktor olabilir mi? Deneyimsiz birisi olduğu çok belli.
Fındık ve fıstığın yağ asidi profili arasındaki farkı sorsam cevap veremeyeceğine eminim. OmeGA-6 ve OmeGA-9 (Oleik asit) dengesinin cilt güzelliği ve ödem üzerindeki etkisini tamamen yok sayan bir liste hazırladı iki dakikada kadın
"Spor öncesi karbonhidrat al" deyip geçmek, bir sporcuya yapılacak en büyük kötülüktür bence, Monosakkaritler, disakkaritler ve lif oranlarının glisemik yük üzerindeki etkisini anlatmak yerine, obezite garantili bir planı elime tutuşturup 2 dakikada beni gönderdi. Boşuna maaş alıyorsun yemin ederim.
Durup şunu sormak isterdim- İnsülin yanıtı nasıl olur? OmeGA-6 / OmeGA-9 farkı nedir?
Fındık ile yer fıstığının yağ asidi profili aynı mı sizce?
Sanki herkes aynı vücut, aynı metabolizma, aynı psikolojiye sahipmiş gibi ezbere bir liste verdi. Çok komik gerçekten.
Hedefim aslında:
- Ödem atmak
- Daha fit-ince ve feminen bir vücut
- Bing'e ataklarını kontrol altına almak
- Akdeniz tipi, anti-inflamatuar beslenme, Omega 6 yağ asitlerini hayatımdan çıkartmak.
Gidince bunları belirtecektim ama beni konuşturmadı bile hatta sıra bile yoktu 1 saat erkenden beni aldı. Sorun kilo almak ya da vermek değil ben kendimi biliyorum ama sorun bu kadar bilgisizce bana yaklaşması oldu.
Bir uzman, hastasının psikolojik yeme bozukluğunu sormadan nasıl liste hazırlayabilir?
Zarifleşme ve ödem atmak isteyen birine fazlasıyla sodyum içeren peynirler ve şekerli gıdalar nasıl diyet listesine ekliyor?
Spor lisesinde bile bizim ezberlediğimiz yağ asitleri ve mineral dengesini diyetisyen bir ablamız nasıl atlayabilir acaba?
Beslenme sadece kalori değildir bana göre.
- Hormonlardır
- Psikolojidir
- Sürdürülebilirliktir, ömür boyu sağlıklı yaşamdır.
Ama hanımefendi bunların hiçbirini konuşmadı.
Ben spor lisesinde okuyorum. Beslenme ve spor dersleri alıyorum. Karbonhidrat–protein–yağ ayrımını, lifleri, glisemik indeksi, yağ türlerini ders olarak görüyorum.
Ayrıca okuyorum, araştırıyorum ve ileride diyetisyen olmak istiyorum.
Bu yüzden ezbere, kişiye özel olmayan, psikolojiyi yok sayan yaklaşımı rahatsız etti. İlk defa bu kadar ilgisiz bir doktor ile bugün karşılaştım.
Beslenme kilo almak için, "ekmek-karbonhidrat ye, geç." işi değildir. Diyetisyenlik asla bu değildir. İnsan psikolojisinden, vücuttan anlamaktır. Bir kişi karbonhidrat tükettiğinde kan şekeri fırlayabilir. Diğeri tükettiğinde daha enerjik hissedebilir. İnsan anatomisi ve psikolojisinden anlamak gerekli.
Arkadaşlar, sağlığınızı böyle çalışan kişilere emanet etmeyin. Canan Karatay veya Doç. Dr. Muhammed Keskin gibi bilimi ve kitapları referans alan, yüksek lisans yapmış, gerçekten uzman isimleri takip edin. Ben ileride bu mesleği, insanlara ezber listeler vermek için değil, hücre düzeyinde sağlık ve Akdeniz Diyeti disipliniyle rehberlik etmek için yapacağım.
Kendi vücudunuzun biyokimyasını öğrenin
Bilgisini güncel tutan uzmanları tercih edin. Kaynak okuyun, araştırın, sorgulayın.
Herkese sağlıklı ve bilinçli bir yaşam diliyorum![]()
Son bölümde bahsettiğim doktorları örnek olması için yazdım, kişisel tavsiye değildir, kendinize uygun bir plan yapacak uzman seçmek en doğru tercih olacaktır. Karatay tipi karbonhidrat sınırlayıcı beslenme sporcular için pek yararlı olmayacaktır mesela, bu yüzden dikkatli bir şekilde araştırmamızı yapalım. Bu konum umarım güzel rehber olmuştur.
Söylediklerinizde haklılık payı olabilir ancak sadece kendi açınızdan bakıyorsunuz. Bu şekilde vakit ayıramaması diyetisyenin sorunundan çok sistemin problemi. Çünkü hasta başına verilen süre kısıtlı. Bu yüzden bilgisi olsa bile aktaracak zamanı yok. Zaten zamanı olsa özel diyetisyen popülasyonu bu kadar fazla olmazdı. Diyetisyenlerin görevi sadece randevularla sınırlı değil. Uzun süre veya ağır durumu olan yatan hastaların AÇT sorumluluğu onlardadır. Duruma göre ziyaret etme sayısı artabilir. Yine söylediğiniz gibi her yerde iş bilmez, oturduğu yerden para almaktan vicdanı sızlamayan insan sayısı da az değil. Ayrıca kendimi Canan Karatay'ın bilgilerine emanet edeceğime sabah programları izleyen teyzelere emanet etsem daha az zarar görürüm. Sadece aklıma gelen bir videosu;
Son düzenleme:
nisaa
Üstün
- Makaleler
- 3
Söylediklerinizde haklılık payı olabilir ancak sadece kendi açınızdan bakıyorsunuz. Bu şekilde vakit ayıramaması diyetisyenin sorunundan çok sistemin problemi. Çünkü hasta başına verilen süre kısıtlı. Bu yüzden bilgisi olsa bile aktaracak zamanı yok. Zaten zamanı olsa özel diyetisyen popülasyonu bu kadar fazla olmazdı. Diyetisyenlerin görevi sadece randevularla sınırlı değil. Uzun süre veya ağır durumu olan yatan hastaların AÇT sorumluluğu onlardadır. Duruma göre ziyaret etme sayısı artabilir. Yine söylediğiniz gibi her yerde iş bilmez, oturduğu yerden para almaktan vicdanı sızlamayan insan sayısı da az değil. Ayrıca kendimi Canan Karatay'ın bilgilerine emanet edeceğime sabah programları izleyen teyzelere emanet etsem daha az zarar görürüm. Sadece aklıma gelen bir videosu;
YAA video çok iyi
Son derece haklısınız bu arada. Aslında örnek göstermek için vermiştim ama bu yorumunu ilk defa duydum. Ayıp etmiş.
Karatay tipi beslenme daha çok şeker hastaları, yaşlılar, tansiyon yastaları için daha uygun olur. Belirttiğim gibi gençlerin uzak durması gereken bir beslenme çeşidi.
Arkadaşlar şimdi aklıma geldi, şaka maka beslenme planı için ChatGPT kullanabilirsin dedi bana ya
Son düzenleme:
Lusyz
Uzman
Diyetisyen dünyanın en boş mesleğidir. Bunlara para verende sorunludur. Denklem basit.
Günlük alman gereken kalorinin üstünü alırsan kilo alırsın.
Altını alırsan kilo verirsin.
Matematik hesabı yapamayan bir milletiz. Artık hayatımızda yapay zeka var yediğinizi yiyecekleri yazarak bu tür işlemleri yapabilirsiniz.
Eğer yağ ile almak isterseniz sağlıksız ürünler tüketirsiniz fakat iğrenç görünürsünüz. Sağlıklı kas ve yağ orantısını korumak istiyorsanız. Protein ve sağlıklı yağ karbonitrat dengesini korumanız gerekiyor. Bir sporcu gibi beslenmeli ve spor yapmalısınız. Fitness olmasına gerek yok. Boks en basitinden.
Günlük alman gereken kalorinin üstünü alırsan kilo alırsın.
Altını alırsan kilo verirsin.
Matematik hesabı yapamayan bir milletiz. Artık hayatımızda yapay zeka var yediğinizi yiyecekleri yazarak bu tür işlemleri yapabilirsiniz.
Eğer yağ ile almak isterseniz sağlıksız ürünler tüketirsiniz fakat iğrenç görünürsünüz. Sağlıklı kas ve yağ orantısını korumak istiyorsanız. Protein ve sağlıklı yağ karbonitrat dengesini korumanız gerekiyor. Bir sporcu gibi beslenmeli ve spor yapmalısınız. Fitness olmasına gerek yok. Boks en basitinden.
Yeni konular
-
Batman'da bir çocuğun yaktığı karton, arabayı tutuşturdu
- Michael MYERS
-
-
-
-
-
-
-
-